Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lily (98) přežila Osvětim a teď má 35 pravnoučat! Jsou prý nejlepší pomstou nacistům

Autor: DH - 
20. ledna 2022
18:54

Osmadevadesátiletá Lily Ebertová přežila měsíce v koncentračním táboře Osvětim. Nedávno se žena v úctyhodném věku stala po pětatřicáté prababičkou a sama tvrdí, že její potomci jsou ta nejlepší pomsta za holokaust.

Příběh Lily Abertové (98) které se ve Velké Británii narodilo už v pořadí 35. pravnouče, začal v rodném Maďarsku, které se se za 2. světové války ocitlo v moci nacistů. Lily patřila mezi maďarské Židy, a proto putovala do koncentračního tábora Osvětim-Březinka, a to jedním z posledních transportů v roce 1944.

Lily v Osvětimi přežila dlouhé 4 měsíce pod obrovským tlakem, v bídě a utrpení. Měla ovšem štěstí v neštěstí, protože ještě v témže roce ji nacisté přesunuli do Altenburgu, který patřil do komplexu Buchenwald.Tam ji pak s ostatními vězni v roce 1945 osvobodila americká armáda.

Po pobytu ve Švýcarsku Lily zamířila do Velké Británie, kde se svou rodinou žije dodnes. Svůj život po holokaustu prožila naplno. Je trojnásobnou maminkou, desetinásobnou babičkou a dnes i pětatřicetinásobnou prababičkou. Její heslo přitom zní: „Děti jsou tou nejlepší cestou, jak se pomstít nacistům za holokaust.“

„Nikdy jsem si nemyslela, že něčeho takového vůbec mohu dosáhnout. Nejprve jsem to všechno musela přežít a pak jsem se ještě dožila takového věku. Nacisté nás chtěli zabít a my jsme jim ukázali, že nemohou,“ uvedla Lily, pro kterou je být prababičkou velká výsada, zvlášť po zážitcích z Osvětimi.

Příběh své prababičky sdílel na svém Twitteru její pravnuk, kterému je 18 let a na svou prababičku je právem hrdý. „Chodila do různých škol, do organizací a s dalšími přeživšími se dělila o své svědectví. Byla také zakládající členkou Centra pro přeživší holokaustu ve Velké Británii. Celý svůj život zasvětila vzdělávání ostatních o holokaustu,“ uvedl Dov Forman. Jeho příspěvek se dočkal více než 120 tisíc lajků.

Paní Lily se navíc neocitla na stránkách médií poprvé. V červenci roku 2020 se dostalo do povědomí širší veřejnosti, když se úspěšně dopátrala rodiny amerického vojáka, který ji po osvobození z koncentračního tábora dal bankovku se vzkazem „zlom vaz a hodně štěstí“.

Video se připravuje ...
Další videa