Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odpírači zaútočili zápalnými lahvemi na očkovací stan. Soud jim vyměřil tvrdé tresty

Autor: ČTK, sova - 
17. ledna 2022
21:49

Soud v italském městě Brescia v pondělí vynesl tresty nad dvěma odpírači očkování proti covidu-19, kteří loni na jaře hodili na vakcinační centrum zápalné lahve. Informovala o tom v pondělí agentura ANSA. Jeden z odsouzených dostal trest dva roky a osm měsíců ve vězení, druhý ještě o dva měsíce delší.

Odsouzení byli zatčeni loni v dubnu poté, co hodili tzv. Molotovovy koktejly na očkovací stan ve městě Brescia. Incident se obešel bez zranění, zničeny nebyly ani žádné vakcíny. Jeden ze zadržených, Nicola Zanardelli, byl od té doby ve vazbě, druhý, Paolo Pluda, byl v domácím vězení, protože se za svůj čin posléze omluvil.

Italská policie vyšetřuje řadu odpíračů očkování proti covidu-19. Loni v listopadu například provedla v několika městech domovní prohlídky u dvou desítek radikálních odpůrců očkování, kteří byli podezřelí z podněcování k násilí, i za použití zbraní, vůči vládním úředníkům, lékařům či novinářům kvůli jejich podpoře koronavirových restrikcí. Cílem výhrůžek těchto extremistů byl i premiér Mario Draghi.

Itálie vyžaduje tzv. super zelené pasy

V pondělí agentura ANSA informovala o tom, že výhrůžný dopis dostal od odpůrců očkování šéf italské agentury pro kontrolu léčiv Giorgio Palù.

Itálie patří k zemím, které kvůli covidu-19 zavedly velmi přísná opatření, včetně povinného očkování. Už od loňského června zavedla povinné očkování pro zdravotníky, posléze ho rozšířila na další profesní skupiny. Covidové certifikáty (v Itálii zvané zelený pas) loni v prosinci vláda rozdělila na dvě úrovně, když vytvořila super zelený pas, který je dokladem o očkování proti covidu-19 či o prodělání této nemoci v předchozím půlroce, tedy nikoli už o negativním testu na koronavirus.

Tyto super zelené pasy byly nejprve nutné například pro vstup do restaurací či kin, od minulého týdne jsou povinné téměř všude, včetně veřejné dopravy či lyžařských vleků, a od 15. února budou nutné pro lidi ve věku od 50 let i na pracovišti.

V pondělí ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že za posledních sedm dní bylo v zemi podáno rekordních 4,5 milionu dávek vakcín proti covidu. V šedesátimilionové Itálii má plné očkování proti covidu-19 na 75 procent obyvatel, třetí dávku tam dostalo asi 45 procent lidí.

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování.  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa