K děsivému útoku došlo loni 1. dubna na Petříně nedaleko horní zastávky lanovky. Incident se podle matky chlapce odehrál v momentě když si hrál klučík s listím na zemi. U soudu už loni vylíčila, že dítě bránila vlastním tělem a doslova se ho zvířeti pokoušela vyprostit z tlamy. „Pes syna držel a mrskal s ním ze strany na stranu,“ řekla při prvním jednání. „Bylo to napadení, chtěl ho zabít,“ dodala.

Pes je kříženec takzvaných bojových plemen pitbulteriér a american bully. Matka jeho majitele také viní z toho, že situaci zpočátku nijak neřešil. Svědci také řekli, že zvíře nebylo na vodítku a volně pobíhalo po trávě. Jaroslav P. dokonce z místa utekl, ale nakonec se sám přihlásil na policii.

Dlouhodobé následky

Čtyřletému chlapci po útoku zůstalo na těle 16 jizev. „Podstoupil několik operací, v současné době je stále v léčení,“ řekl v pondělí u soudu zmocněnec rodiny Tibor Lévai. Zmínil, že dítě se bude ještě dlouho potýkat jak s fyzickými, tak s psychickými následky útoku.

Pro rodinu jde o hodně citlivé téma, proto jejich zmocněnec nechtěl zabíhat příliš do detailů. „Napadení směřovalo jednak na několik částí trupu, boku a byly poškozené i některé vnitřní orgány,“ řekl jenom. Očekává, že pokud bude prokázána vina, soud vynes odpovídající trest. Rodina také požaduje 708 tisíc korun odškodnění. „Rodiče žádají finanční odškodnění které samozřejmě nemůže nikdy vyrovnat ty útrapy, které zažije, protože ho čeká ještě několik dalších reoperací v rámci rekonvalescence, kdy vzhledem k jeho nízkému věku některé věci nelze ještě operovat“ doplnil.

Lévai komentoval i to, jak vystupoval Jaroslav P. během soudního jednání. „Obžalovaný se staví k té věci zatím neutrálně, svou vinu úplně nedoznává, spíše to bere jako jakousi nehodu. Dokazování stále probíhá a budou ještě další výslechy svědků,“ dodal.

Byl pes na vodítku? 

Jaroslav P. u soudu dříve řekl, že útoku moc lituje a snažil se psa od dítěte odtáhnout. „Nevěděl jsem, že se to může vůbec stát. Pes byl předtím na vodítku,“ uvedl. Někteří ze svědků nicméně vypověděli, že pes na vodítku nebyl. Obžalovaný také policii tvrdil, že pes není jeho, ale patří jiné ženě. Ta ale u soudu odmítla vypovídat, aby si nepřivodila trestní stíhání.

Kromě rodiny napadeného chlapce po obžalovaném požaduje náhradu škody také zdravotní pojišťovna za náklady na léčbu chlapce, vyčíslila je na 317 tisíc korun. Jednání bylo odročeno na 7. února, kdy by měly proběhnout další výslechy svědků. Jaroslavovi P. hrozí až čtyřletý trest za těžké ublížení z nedbalosti.  Policie loni také informovala o tom, že se nejedná o první útok tohoto psa, podobný se stal jen pár dní před pokousáním dítěte rovněž na Peříně.