Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelba na rakousko-maďarské hranici: Převaděč tu vyskočil z dodávky a pálil po vojácích

Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
11:31

Převaděč dnes střílel po rakouských vojácích, kteří pomáhali střežit hranici s Maďarskem. Podle úřadů nebyl nikdo zraněn a střelci se podařilo utéct. Podle agentury APA o tom informovalo ministerstvo obrany ve Vídni.

Incident se odehrál na hraničním přechodu u města Eberau ve spolkové zemi Burgenland. Podle policie byl zatčen druhý z převaděčů, kterým byl Moldavan. O azyl požádalo 12 migrantů dosud nezjištěné státní příslušnosti.

Rakouské ministerstvo obrany oznámilo, že přes kontrolní stanoviště na hraničním přechodu pronikla dodávka. Podle policie měla maďarskou registrační značku a zastavila na polní cestě již na rakouském území. Spolu s migranty vyběhl ven také jeden z převaděčů, který po rakouských vojácích začal střílet. Následně se mu podařilo utéct, nejspíš zpět do Maďarska. Původ uprchlého převaděče není znám.

„Dnešní incident ukazuje, že jednání převaděčů a s ním spojená kriminalita dosáhly nových rozměrů. Jsem ráda, že se nasazeným vojákům při přestřelce nic nestalo,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Podobný incident se na rakousko-maďarské hranici odehrál začátkem ledna. Maďarská policie tehdy střílela po kamionu, který ve vysoké rychlosti nezastavil ke kontrole u hranic s Rakouskem. Vůz poté přejel přes hranice, následně se ovšem porouchal. Rakouská policie pak zadržela egyptského řidiče a 30 lidí převážených v kamionu.

Video  Zátah na pašeráky uprchlíků: Svou roli sehrálo i Česko. 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi