Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další „vroubek“ ministra Blažka? Jeho náměstek dělal účetnictví podnikům okrádajícím stát

Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
09:54

Radomír Daňhel, politický náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), zpracovával účetnictví firmě, která je zapojená do stamilionových daňových podvodů. Podnikatelé Hussein Rekhem a Saman El-Talabani za ně loni dostali několikaleté tresty. Daňhel v kauze figuroval jen jako svědek. O podvodech podle svého vyjádření nevěděl. Podle odborníků si ale podezřelého jednání svých klientů všimnout musel. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) a server Aktuálně.cz.

Podle obžaloby skupina mužů v čele s El-Talabanim a Husseinem Rekhemem vytvořila v Brně v letech 2008 až 2010 dva řetězce navázaných firem, které mezi sebou obchodovaly s textilem, přičemž koncová firma vyvezla zboží do zahraničí. Zboží bylo přitom výrazně nadhodnoceno, cílem nebylo dosažení zisku, ale získání neoprávněného odpočtu DPH. Podle obžaloby muži jednali jako organizovaná skupina s rozdělenými úkoly a kompetencemi.

Účetnictví těmto firmám zpracovávala Daňhelova firma Deup. Podle auditora společnosti Good Governance Lukáše Pečeni musela mít podezření, že se její klienti dopouští daňových podvodů. „V neposlední řadě, hlavní účetní by měl mít vždy alespoň přiměřenou jistotu, že jím zúčtované doklady zachycují věcnou skutečnost,“ řekl HN Pečeňa. Také analytik protikorupční organizace Transparency International Milan Eibl se domnívá, že účetní rizika vidět mohli. Policie ale Daňhela neobvinila.

Daňhel deníku řekl, že samotné účetnictví firem nezpracovával. „Dělal jsem na základě výstupů z účetnictví daňová přiznání, případně účetní závěrky. A v rámci závěrek jsem neměl k dispozici smluvní dokumenty, vycházel jsem z těch podkladů z účetnictví,“ uvedl. Účetnictví zpracovával jeho zaměstnanec Petr Kubeš, který se ale odmítl vyjádřit s odvoláním na mlčenlivost. „Pan Kubeš nepřišel s tím, že by bylo třeba v této záležitosti do toho nějak aktivně vstoupit z mé strany,“ dodal Daňhel.

HN i Aktuálně upozorňují, že Rekhem má silné vazby na představitele brněnské ODS. Jeho firma získávala lukrativní prostory v centru Brna do pronájmu. Hlasovala o nich rada, ve které tehdy seděli vedle Blažka také současná brněnská primátorka Markéta Vaňková, která byla dřív Blažkovou advokátní koncipientkou, či její nynější náměstek Robert Kerndl. Podle redakcí pronájmy prověřuje policie, HN i Aktuálně už dříve informovaly, že podezřelý z korupce je vedle Daňhela i ministr Blažek, který pochybení odmítá.

Blažek jmenoval Daňhela svým politickým náměstkem 21. prosince. „Jedním z úkolů, které nás nyní čekají, je sestavení rozpočtu na další rok. Proto jsem oslovil Radomíra Daňhela, který dříve na ministerstvu působil a problematice rozumí,“ uvedl v prosinci ministr v tiskové zprávě ke jmenování. Daňhel byl náměstek ministra spravedlnosti už v letech 2012 a 2013.

panda82 ( 17. ledna 2022 14:59 )

Fiala je na tu lúzu slabý, profesor to neúkočíruje, ale ještě to neví, ta sebranka mu vezme vítr z plachet

padrino ( 17. ledna 2022 12:50 )

Ono toho je víc a to ještě nevíme všechno.

Bartoš dělal pro zkrachovalého podnikatele. Firma provozovala „letadlo“ a dluží 2 miliardy.
Kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) prověřuje policie. Vyšetřuje ho kvůli podezření z podílu na korupci a manipulaci při obchodování s brněnskými městskými byty a nebytovými prostory. Blažek vinu odmítá. Stejně tak za Blažkem stojí i designovaný premiér Petr Fiala (ODS).
Stejně tak Fiala stojí za Fraským,kterej chce dávat celej poslaneckej plat neziskovce Člověk v tísni.
......Dnes jsem se setkal se Šimonem Pánkem, jednou z vůdčích osobností listopadu 1989 a ředitelem Člověk v tísni,“ sdílel na svém profilu Petr Fiala (ODS)....

santikxauz ( 17. ledna 2022 12:40 )

Bude tam mít experta.

viho ( 17. ledna 2022 12:01 )

Jak řekl tatíček Klaus, je obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat. Takže pan náměstek jistě pobíral balík peněz za "účetní služby", ale protože vypadaly čistě, tak mu na tom nepřipadalo nic divného...

jajas ( 17. ledna 2022 11:58 )

Tak teď toho hrdinu..... !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa