Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahotinky na Václaváku, nájemná vražda, Gott v Discolandu a výstřelky: Kdo byl skutečný Ivan Jonák?

Autor: rix, zf - 
29. června 2022
19:00

Patřil k jedněm z nejkontroverznějších podnikatelů devadesátých let. Boss Ivan Jonák si uměl život užít. Peníze, luxus, prostitutky, ale i mafie a pletky se zákonem. Šéf pražského podsvětí a majitel Discolandu Sylvia žil na hraně. Zákon na první pohled nedostižitelného muže nakonec dostal. Překročil mez, objednal si vraždu své vlastní ženy. Nejen to mapuje nová série České televize s názvem Devadesátky.

Ikona pražského nočního života se nestala z Jonáka jen tak. Svou kariéru bosse tehdejšího podsvětí započal jako pouhý taxikář. Divoká 90. léta ho nakonec vykatapultovala v jednoho z nejbohatších mužů na scéně. K tomu mu dopomohla Sametová revoluce. Díky svým kontaktům krátce nato založil neblaze proslulý Discoland Sylvie, který pojmenoval po své dceři. 

Postupně se stal velmi vlivnou, ale kontroverzní osobností. Kamarády měl napříč spektrem i mezi politiky a umělci. Jeho Discoland nabízel do té doby nevídané služby. Nechyběly taneční večery, bar s drahými drinky nebo striptýz. Přízně žen si Jonák užíval do syta. Kdo ví, kde by ale byl bez svého německého kamaráda Helmuta Hugera. Ten mu za podíl na Discolandu půjčil 375 000 tehdejších německých marek. 

Zlatá devadesátá léta kontroverznímu Jonákovi přála. Discoland Sylvia se doslova utápěl v penězích. Totalitou dříve zaříznutí obyvatelé se chtěli bavit. A podnik nabízel všechny výdobytky západního světa. Podnikatel to byl výborný a stejně tak dbal na svou image. Zlaté prsteny a drahé oblečení byly jeho denním chlebem.

Do podniku za ním chodily i takové osobnosti, jako byl Karel Gott, Lucie Bílá nebo Michal David. Pořizoval si na svou dobu exotická zvířata. V pražské Stromovce například venčil medvěda Míšu. 

Jak již dříve deník Blesk informoval, Jonákovi vlezly do postele za celou dobu více než dva tisíce žen. Nejen proto to začalo skřípat mezi ním a jeho ženou Ludvikou, která byla spolumajitelkou Discolandu. Ta se za Jonákovými zády dohodla s Němcem Hugerem, že Sylvii prodá. To se ale českému králi podsvětí vůbec nelíbilo...

S Ivanem Jonákem se setkáme i v seriálu ČT Devadesátky. Série mapuje bouřlivou porevoluční dobu, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie ustojí svoji roli. Nárůst kriminality spojené i s amnestií Václava Havla byl totiž bezprostřední. 

Video  Ivan Jonák: Jak bývalý král kriminálního podsvětí zemřel bez peněz a úplně sám  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi