Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravotníkům pekla Libuše kila sušenek, přišel těžký covid: Za uzdravení darovala rádia

Autor: mat - 
15. ledna 2022
05:00

Neskutečný rok plný trápení, ale i naděje má za sebou učitelka Libuše Kratochvílová. Přetížené brněnské zdravotníky podporovala kilogramy doma upečených sušenek, jenže poté vážně onemocněla. Když se přidal covid-19, bojovala loni na podzim ve Fakultní nemocnici Brno o holý život. Naštěstí úspěšně a „svým“ zdravotníkům opět poslala malou pozornost.

Obětavá Libuše myslela na zdravotníky v první linii doslova každý den. Společně s manželem předali na přetížené oddělení JIP Kliniky infekčních chorob postupně přes 40 kilogramů vlastnoručně upečených sušenek. „Není malých darů, ale některé udělají dvojnásobnou radost,“ podotkl mluvčí nemocnice Václav Janištin.

V létě ale přišla krutá rána. Libuše onkologicky onemocněla a podstoupila náročnou léčbu, která podlomila její imunitu. I přes dvě dávky vakcíny proti covid-19 skončila o několik měsíců později tam, kam mířily její dárečky. Na jipce Kliniky infekčních chorob.

Nikdo neví, kdy ta „potvora“ zakopne

„Byl to šok, když přišel její manžel a řekl: Představte si, že Libuška teď leží u vás,“ vzpomíná mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Libuše se ukázala jako velká bojovnice. Po kritických třech týdnech přišlo zlepšení, lékaři v jejím případě neváhali mluvit o zázraku. „Nikomu v životě bych nepřála, co jsem si prošla, protože to se nedá, ale vzkázala bych lidem, ať jsou ohleduplnější, protože člověk nikdy neví, kdy ta potvora zakopne a padne na něj. Já jsem se ale měla vrátit a ještě tady chvilku budu,“ vzkázala Libuše a nešetřila chválou na ošetřující personál.

Video  Učitelka Libuše překonala covid, zdravotníkům posílá sladké dárky.  - FN Brno
Video se připravuje ...

Chválu za obětavou pomoc při jarní vlně přitom skromně odmítla. „Měla jsem potřebu pomoct, takže se u nás peklo, vážilo a peklo a peklo. Chtěla jsem něco udělat a podpořit zdravotníky, předtím jsem i šila roušky,“ vysvětlila Libuše.

Aktuálně se doléčuje, i tak na oddělení, kde ji vrátili zpět do života, nasměrovala další „poděkování“. „Jde o dvě klozetová křesla a čtyři rádijka. Paní Libuše je prostě úžasný člověk. Pro zdravotníky je každé podobné gesto povzbuzením, zpětnou vazbou, že jejich úsilí v boji o lidské životy má smysl,“ poznamenal Václav Janištin.

Video se připravuje ...
Další videa