Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékař David z JIP odhalil: Všichni pacienti v kritickém stavu na oddělení jsou neočkovaní

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2022
11:35

Lékař David Hepburn slouží na jednotce intenzivní péče nemocnice ve velšském městě Cwmbranu, pro list Daily Mail popsal situaci na oddělení. Všichni pacienti, kteří mají covid-19 a jsou v kritickém stavu, nejsou očkovaní, upozornil. Ze statistik vyplývá, že 60 procent pacientů na anglických JIPkách tvoří lidé, kteří se odmítli nechat očkovat.

„Na našem oddělení fakultní nemocnice Grange University Hospital v jižním Walesu není jediný očkovaný pacient, všichni lidé na JIPce jsou neočkovaní,“ shrnul Hepburn. Jejich nové speciální oddělení pro kritickou péči bylo otevřeno v listopadu 2020 a má 24 lůžek. „Hospitalizovaní jsou tu ti, kteří se odmítli nechat očkovat,“ objasnil lékař.

Hepburn upozornil, že podle statistik méně než 9 procent pacientů na JIP tvoří očkovaní po třetí dávce. Britská vláda se snaží všemožně podporovat přeočkování proti covidu-19, vidí to jako cestu v boji proti variantě omikron a zároveň jako způsob, jak předejít zpřísňování restrikcí, případně vyhlašování lockdownu.

Na covid umírají neočkovaní lidé, kteří by jinak ještě aspoň 30 let žili

Velká Británie oproti minulému týdnu zaznamenala pokles v denním přírůstku nakažených, i tak však denně registrují přes 100 tisíc nakažených. „Údaje z našeho oddělení i ze zbytku země hovoří jasně ve prospěch očkování, hospitalizovaní s covidem na JIP, jejichž stav je kritický, jsou neočkovaní. Během týdne jsme zaznamenali i několik úmrtí,“ dodal Hepburn.

„Nikdo z nich neměl žádné preexistující zdravotní problémy, šlo o lidi, u kterých by se očekávalo, že budou žít nejméně ještě dalších 30 let,“ uvedl lékař. „Celkově máme na oddělení méně nakažených než před několika měsíci, to je zásluhou vyšší míry lokální proočkovanosti anebo tím, že nás v plné síle ještě nezasáhla vlna omikronu,“ domnívá se Hepburn.

„Jenže zbytek nemocnice je na tom mnohem hůře, denně se přijímají další a další pacienti s covidem, máme nedostatek personálu, což se negativně odráží na našich možnostech vykonávat rutinní operace či diagnostikovat a léčit jiné nemoci,“ podotkl. „Čekací list na operace je delší než kdy předtím,“ odhalil Hepburn.

Lékař vyzval k očkování

Lékař zároveň vyzval k vakcinaci. „Očkování značně snižuje nebezpečí hospitalizace a umístění na intenzivní péči. Díky očkování se snižuje nátlak na zdravotníky,“ prohlásil, že se pak on a jeho kolegové mohou věnovat i necovidovým případům. „I když si myslíte, že nejste v nebezpečí vážného průběhu covidu, očkování může být rozhodující pro vaše okolí, pro lidi, kteří čekají na léčbu jiných obtíží,“ vysvětlil Hepburn.

„Musíme udělat vše, co je v našich silách, nejen pro sebe samé, ale i pro naše rodiny, přátelé a komunitu, to je podle mě jednoznačný důvod k tomu, nechat se očkovat,“ vyjevil lékař. „Doufejme, že se situace zase nezhorší a že vlna omikronu rychle přejde, i tak můžeme pomoct a udělat to nejmenší a nechat se očkovat. Kdo ví, co nás čeká. Snažím se myslet optimisticky, jsem ale obezřetný, všechno se může v okamžiku změnit,“ sdělil Hepburn tisku.

„Chtěl bych hlavně zdůraznit, asi jako všichni zdravotníci, že vakcíny jsou bezpečné, vyočkovalo se už přes 9 miliard dávek. Chrání společnost a pomáhají dostat pandemii pod kontrolu. Na druhou stranu lze pochopit i obavy, které lidi v otázce vakcinace trápí. Některé jsou kulturního rázu, jiné sociálního či psychologického,“ Hepburn však upozornil na to, že se lidé nesmí řídit dezinformacemi.

Video  „Neopatrné a riskantní" Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. ledna 2022 18:11 )

Viroložka Hana Zelená: Dávky zastaralé vakcíny nás z epidemie nedostanou. K omikronu bychom měli přistupovat jako k chřipce
http­s://zi­votvces­ku.cz­/viro­lozka-hana-zelena-davky-zastarale-vakciny-nas-z-epidemie-nedostanou-k-omikronu-bychom-meli-pristupovat-jako-k-chripce/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa