Pražské náplavky prošly v minulých letech výraznou proměnou. Tou nejvýraznější je rozhodně rekonstrukce tzv. kobek a to jak na smíchovské straně, tak u Rašínova nábřeží, jejichž specifikem jsou obří skleněné čočky místo dveří. Praha se také několik let snaží na náplavky přinést i jiný program než soustavné večírky, což se vcelku daří.

Přijatelnějšímu soužití mezi rezidenty z okolí a Pražany dychtícími po zábavě bude sloužit i nová vyhláška. „V rámci zklidnění nočních náplavek připravujeme bezalkoholovou zónu. Konzumace alkoholu bude zakázána od půlnoci do devíti hodin ráno a dodržování nařízení budeme ve spolupráci s bezpečnostními složkami kontrolovat,“ sdělil radní Jan Chabr.

Pestrý program

To ale neznamená, že bude na náplavkách mrtvo. Spíše naopak, program je na celou sezónu opravdu nabitý. „Odstartujeme v dubnu velikonočními slavnostmi, v květnu je v plánu ve spolupráci s Prahou 1 a 5 festival pro děti Ratolestfest a na začátku června pak akce k oslavě dne dětí,“ nastínil nejbližší akce kurátor náplavek Petr Hozman. Program bude pokračovat gastronomickými festivaly i farmářskými trhy, na podzim dokonce proběhnou rybářské slavnosti.

„Chybět nebude ani kultura. Opět přivítáme divadelní festival Arena, v plánu jsou také dvě velké výstavy ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy a rádi bychom navázali spolupráci i s mezinárodní přehlídkou designu Designblok. Uvažujeme i o rožšíření programu v kobce č. 17, kde by se kromě čtení mohlo hrát divadlo nebo stand-upy,“ dodal Hozman.

Nová mola i další toalety

Kromě kulturního a zábavného programu má společnost TCP, která má náplavky ve správě, také další investice. „Letos dokončíme dvě velké investice, což je zasíťování Dvořákova a Rašínova nábřeží. To je důležité nejen z hlediska pořádání kulturních akcí, ale také pro nabíjení lodí. V budoucnu jich na baterie bude jezdit mnohem více,“ řekl správce náplavek Dušan Sahula. Vzniknou i další toalety a přibude i mobiliář jako lavičky, odpadkové koše nebo pítka.

Největší novinkou však budou dvě nová mola pro rybáře, která vzniknou u vyústění Motolského potoka a u Železničního mostu pod Vyšehradem. „U mol budou moct rybáři zaparkovat své lodě nebo pramice. Spustíme také zcela novou aplikaci, která lodím umožní rezervaci kotevního místa,“ uzavřel Sahula.

Fotogalerie
30 fotografií