Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump rok bez sociálních sítí a Napoleonova poučka o nepřátelích: Pomohl mu zákaz?

Autor: mav, BBC - 
15. ledna 2022
19:30

Končícího prezidenta Donalda Trumpa před rokem zakázaly sociální sítě Twitter, Facebook, Instagram a YouTube – to kvůli jeho roli v napadení Kongresu 6. ledna, když zákonodárci formálně stvrzovali Trumpovu volební prohru. Jako prezident býval na sociálních sítích velice aktivní, podle některých mu však zákaz nyní mohl prospět, píše BBC.

Koncem roku 2016, čerstvě po svém volebním vítězství, dával Trump rozhovor reportérům pořadu 60 Minutes televize CBS. Ptali se ho mimo jiné, jak to vidí se sociálními sítěmi. „Budu se hodně omezovat, pokud je vůbec budu používat,“ odvětil vítěz.

Nakonec to bylo docela jinak: Za čtyři roky v úřadě dal na twitter přes 20 tisíc příspěvků, průměrně 14 za den. Na ten první každé ráno čekali novináři nejen v USA. „Je vzhůru!“ zněl jakýsi refrén budíčku v redakcích. Trumpovi se zejména díky twitteru dařila strategie plnit noviny, dominovat zprávám, a přitom hovořit přímo k voličům, bez zprostředkování – či nepříjemných otázek a oprav – od novinářů.

Bez sociálních sítí není Trump

Před volbami 2020 se ho opět reportéři 60 Minutes ptali na sociální sítě – tentokrát, zda svými tweety neodrazuje voliče. „Ne, nemyslím si, že bych byl, kde jsem, nemít sociální sítě. A upřímně, bez nich by můj hlas nebyl vyslyšen.“

Za čtvrt roku už sociální sítě neměl. Podle onoho předvolebního výroku by to muselo znamenat katastrofu. Ta však nenastala, ba je možná pravdou pravý opak. „Nevím o jediném člověku z Trumpova světa, který by litoval, že se to stalo,“ komentoval zákaz na sítích pro Wall Street Journal jeden z jeho poradců. 

A není v tomto názoru ojedinělý. Trumpa sice skutečně není moc slyšet, leč to jeho dalším politickým ambicím může prospívat. „Nikdy nepřerušujte nepřítele, který zrovna dělá chybu,“ prohlásil Napoleon Bonaparte. A platí to pro bojové pole stejně jako pro bitvy politické. Trumpův přemožitel Joe Biden se potýká s koronavirem i jeho hospodářskými dopady, což popularitě nenahrává.

„V čase, kdy se pandemie vrátila, ekonomika zpomaluje a v zahraniční politice došlo k několika pohromách, je ve vašem zájmu udržovat pozornost na stávajícím prezidentu,“ vžívá se do Trumpovy role Darrell West z think tanku Brookings Governance. „Bidenova popularita výrazně poklesla. Soudím, že Trumpovi pomohlo nebýt v centru pozornosti,“ cituje ho BBC.

Dříve průzkumy ukazovaly, že Trumpovy nezřídka chaotické a kontroverzní tweety odrazovaly některé konzervativce. Možná právě pauza je to, co potřebuje. V praxi je totiž znát, že jeho pozice na vrcholu Republikánské strany zůstala neotřesená.

Facebook Trumpa loni zakázal na dva roky, 7. ledna 2023 by měl být zpátky. Twitter svůj krok označil za trvalý. „Po detailním přezkoumání nedávných tweetů z účtu @realDonaldTrump a okolního kontextu – konkrétně jak jsou přijímány a vykládány na Twitteru i mimo něj – jsme trvale tento účet zablokovali kvůli riziku dalšího podněcování násilí,“ oznámila firma Twitter 8. ledna 2021. „Vyhodnotili jsme, že poslední dva tweety by s vysokou pravděpodobností mohly povzbuzovat a inspirovat lidi k opakování kriminálních činů, které se odehrály 6. ledna 2021 v Kapitolu.“

Proto Trump ohlásil záměr vytvořit vlastní sociální síť, která nebude korigovat příspěvky tak jako ty stávající. Na podnik Truth Social dokonce sehnal dost peněz od investorů.

Zároveň ale žaluje provozovatele sociálních sítí, aby cenzuru zrušili a zase mu umožnili na nich působit. „Žaloba ilustruje, jak důležité pro něj velké technologické firmy se svými sociálními sítěmi jsou,“ konstatoval v létě technologický reportér BBC James Clayton.

Podle expertů však u soudu nemá valnou šanci. „Trump bude argumentovat, že byla porušena jeho práva daná prvním dodatkem ústavy – svoboda slova. Ale technologické firmy odvětí, že jako soukromé společnosti mají právo si rozhodovat, kdo jejich platformy využívá – a tento argument nejspíš uspěje,“ odhaduje Clayton.

Vzácná kritika od Bidena

Trump od svého konce v úřadě nezmizel jen jako uživatel, ale do jisté míry i jako téma. Ani prezident Biden se do něj moc nepouštěl. Před rokem, když 20. ledna skládal přísahu, v inauguračním projevu vyzdvihl potřebu národní jednoty. Ale když nyní hovořil při prvním výročí útoku na Kapitol, přitvrdil. „Bývalý prezident Spojených států amerických vytvořil a šířil pavučinu lží o volbách 2020. Jeho potlučené ego pro něj znamenalo víc než naše demokracie a ústava,“ opřel se Biden do svého předchůdce.

„Když je zřejmé, že je národ stejně rozdělený jako dřív, odložil Biden sjednocující rétoriku a zacílil na Donalda Trumpa a jeho stoupence,“ komentoval americký korespondent BBC Anthony Zurcher.

Pozornost se určitě vrátí během roku, v listopadu totiž proběhnou volby do dolní komory i řady dalších úřadů. A Trump bude jistě v Republikánské straně prosazovat svůj vliv, své lidi. Bez sociálních sítí to možná nepůjde tak snadno.

Situace se však možná změní za dva roky, pokud Trump znovu půjde do boje o Bílý dům – umlčovat končícího prezidenta je něco jiného než politického kandidáta. „Americké zákony tradičně ponechávají kandidátům široký prostor, ať říkají, co chtějí, byť je to zcela chybné a plné lží,“ vysvětluje politolog West. „Pokud oznámí kandidaturu, myslím, že je slušná šance, že se na sociální sítě vrátí.“ Ostatně bez nich, jakkoli může šéfy technologických firem v Silicon Valley nesnášet, se dnes politická kampaň neobejde, a ta trumpovská obzvlášť.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi