Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turisté i s průvodcem zahynuli ve Vysokých Tatrách: Udělal prý řadu chyb!

Autor: rc - 
11. ledna 2022
15:51

Tragicky skončila záchranná akce na Slovensku. Horští záchranáři se tam vypravili na pomoc třem Polákům, kteří se rozhodli dobýt Gerlachovský štít. Po horolezcích pátral i vrtulník a záchranná mise byla po několika dnech ukončena. Našli je mrtvé. Záchranáři vydali prohlášení, v němž uvedli, že polský průvodce neměl oprávnění vykonávat činnost na Slovensku a k výstupu zvolil špatnou trasu.

Rozsáhlá pátrací akce byla zahájena ve Vysokých Tatrách v pátek 7. ledna krátce před půlnocí. Horští záchranáři tehdy dostali oznámení, že se trojice polských horolezců nevrátila z výpravy. Ten den se prý Poláci vydali zdolat Gerlachovský štít, kam měli vystoupat Batizovským žlebem. „Tato informace byla podaná osobou, která se výstupu měla zúčastnit taktéž, ale pro neshody a pochybnosti na začátku túry se oddělila od skupiny už na Slezském domě,“ uvedla Horská záchranná služba na facebooku s tím, že bylo zahájeno pátrání, do něhož se zapojili i policisté.

Strážci zákona byli požádáni o lokalizaci mobilních telefonů Poláků, aby záchranáři zjistili, zdali se stále nachází v horách. Horská služba ještě v noci vyrazila do terénu, ale pátrání vyšlo naprázdno.

Skupinu se však nedařilo najít ani další den. Pátrání dospělo ke svému konci až v neděli 9. ledna, kdy po turistech pátral vrtulník i dron. „Hledané osoby byly nalezeny při vizuální prohlídce pod stěnou Kotlového štítu,“ informují záchranáři s tím, že horolezci byli bez známek života.

Horští záchranáři informovali, že polský horský průvodce neměl oprávnění vést klienty v horolezeckém terénu. Zároveň později na svém facebooku publikovali analýzu nehody, kde uvedli, že opakovaně upozorňovali na špatné počasí a podmínky na horách. „Pohyb ve sněhu je v těchto podmínkách náročný na techniku, bezpečnost a koordinaci pohybu, hlavně ve svahu s větším sklonem,“ uvedli s tím, že původně se skupina měla vydat přes Batizovský žlab, ale nakonec se neznámých důvodů rozhodla jít trasou, která se využívá pouze v létě.

„V zimním období se tato trasa nevyužívá z důvodu nebezpečí pádu při traverzování strmých sněhových polí a skalních desek a slabé možnosti jištění, hlavně při vícečlenném lanovém družstvu,“ dodali záchranáři s tím, že skupina postupovala jako lanové družstvo, a když patrně došlo k uklouznutí jednoho z nich, strhl s sebou ostatní členy. Navíc údajně neměl mít průvodce vhodnou obuv na výstup v daném terénu a podmínkách. „Z toho vyplývá, že ten horský průvodce neměl výcvik na to, aby dokázal vést klienty na laně v takovém terénu, což ani není součástí jejich osnov kurzu,“ uvedl pro slovenský deník Plus Jeden Deň Michal Gerčák, předseda technické komise Národní asociace horských vůdců SR.

VIDEO: Dívka (9) se zhroutila do roklinky, když byla na túře: Padala pět metrů!

Video  Dívka (9) se zhroutila do roklinky, když byla na túře: Padala pět metrů!  - TV JOJ
Video se připravuje ...

dedeha ( 11. ledna 2022 21:14 )

"V Tatrách hynú len Slováci a zahraniční". A kto by mal byť ešte tretia strana? Marťania? Aj tí by boli zahraniční.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání