Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

STAN přijde o šéfa sněmovního klubu. Farský jede bádat do USA, plat poslance pošle neziskovkám

Autor: ČTK - 
10. ledna 2022
23:00

Jan Farský (42) rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí Starostů a nezávislých. Půl roku bude na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím.

„Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu,“ uvedl Farský. Půlroční stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). „Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ podotkl Farský na twitteru. 

Farský jako předseda poslaneckého klubu STAN působil i v předchozím volebním období. Svou současnou rezignaci bere podle svých slov jako samozřejmost. „V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět,“ dodal. Plat bude posílat organizacím jako Člověk v tísni, Paměť národa či skaut.

Po letošních volbách posílil STAN na 33 poslanců, předtím jich měl jenom šest. Starostové šli do voleb v koalici s Piráty, kteří získali čtyři poslance místo dosavadních 22 poslanců. Piráti si založili vlastní poslanecký klub.

Farský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. U komise uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Realizovat ho bude na Oregonské státní univerzitě.

Fulbrightova komise spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku. Na financování se podílí česká i americká vláda, program asistentů pro výuku angličtiny však financuje převážně české ministerstvo školství. Od spuštění programu v roce 1991 prošlo Fulbrightovým programem přibližně 2100 českých a amerických stipendistů.

Video  Vláda: Programové priority  - Videohub E15
Video se připravuje ...

hejhej ( 11. ledna 2022 10:50 )

Když bude Farský v USA, nemá ve sněmovně co dělat a vůbec nemá nárok na plat poslance a příplatky.

jajas ( 11. ledna 2022 09:00 )

No a najednou se zjistí, že nikdo žádného šéfa sněmovního klubu nepotřebuje....jako i některé další funkce....je tady ta možnost ušetřit!

maxpax ( 11. ledna 2022 06:12 )

Farský má dva příjmy . Plat poslance vč. náhrad a plat předsedy klubu. O platu poslance nepíše nic. To si nějakou záhadou dosadili novináři .

maxpax ( 11. ledna 2022 06:10 )

Farský na twiteru napsal: ..rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu svůj plat posílat neziskovým organizacím jako jsou Člověk v tísni, Paměť naroda, Skaut. V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost kdykoli přiletím zpět....

Z čeho novináři vydedukovali, že bude posílat neziskovkám (které mu pravděpodobně cestu do Fulbrightovy neziskovky prošláply)svůj plat poslance ?? Z toho co napsal jasně plyne, že se jedná o plat předsedy posl. klubu STAN, nikoliv o plat poslance. O tom nic nepíše, ten si ponechá,je o polovinu vyšší než plat předsedy klubu . Navíc mu zaplatíme letenky až mu Rakušan s Fialou dají echo a jako tlačítko má v PS zmáčknout.
Přeci nebude v USA žít ze svého a platit si letenky a mačkat ty tlačítka v Praze zadarmo !
Naprostá arogance moci . Tenhle politický turista složí poslanecký slib a na druhé koleji si vyřizuje jak se bude válet v USA. Ani ty zprávy o svém stipendijním pobytu nemusí posílat české pobočce, protože tam nebude 7 a více měsíců .

jajas ( 11. ledna 2022 04:52 )

Bádat? Jsem zvědavý, co tam tak vybádá....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa