Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutný konec pátrání v Tatrách: Pohřešované turisty našli mrtvé

Autor: ČTK - 
9. ledna 2022
15:00

Tři polské turisty, kteří byli od pátku pohřešovaní ve slovenských Tatrách, našli v neděli záchranáři mrtvé. Informovala o tom slovenská horská služba. Ta také varuje před nepříznivými podmínkami ve vysokých polohách Tater. Příčiny neštěstí vyšetřovatelé zjišťují.

Těla záchranáři našli u Kotlového štítu v regionu Gerlachu. Pátrání začalo v pátek večer. „Záchranáři intenzivně pátrali v sobotu a v neděli za využití všech dostupných prostředků, “ uvedla slovenská horská služba, které pomáhali i kolegové z Polska. Podle prvních informací trojici tvořil polský průvodce a dva klienti, kteří se chtěli dost na Gerlachovský štít, nejvyšší horu Vysokých Tater. Podle slovenských záchranářů však průvodce neměl povolení pro horolezecké výpravy.

Horská služba v neděli vydala varování před podmínkami, jež panují ve vysokých polohách Tater. Především vrcholky hor jsou pokryté tvrdým sněhem a ledem. „Hrozí velké nebezpečí uklouznutí,“ uvedla horská služba, který vyzvala turisty, aby měli plnou zimní výbavu.

O náročných podmínkách v horách svědčí i to, že záchranáři museli v sobotu vyjet k šesti naléhavým případům, napsal deník SME. V nouzi se ocitli především Slováci.

Podle horské služby při exkurzích zemřelo ve Vysokých Tatrách v roce 2018 nejméně 15 lidí. To je poslední údaj zveřejněný na stránkách organizace. Nejčastěji zahynuli kvůli pádu nebo v lavině. Část obětí tvoří turisté z Polska a Česka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání