Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Takhle chce ODS, TOP 09 a KDU-ČSL sesadit Hřiba: Do voleb v Praze chtějí jít SPOLU. Naráží ale na problémy!

Vznikne i na pražské úrovni koalice SPOLU? Předsedové krajských sdružení se tomu nebrání.
Vznikne i na pražské úrovni koalice SPOLU? Předsedové krajských sdružení se tomu nebrání.  (Autor: Koláž Blesk)
Autor: Redakce Blesk.cz - 
8. ledna 2022
14:19

Už spřádají plány, jak vyhrát komunální volby v Praze a sesadit současnou koalici v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). V pracovní verzi memoranda, kterou má Blesk.cz k dispozici, se plánuje ODS, TOP 09 a KDU-ČSL spojit i ve volbách na přelomu září a října jako SPOLU, stejně tak, jak jim to vyšlo v podzimních sněmovních volbách. Vyjednávací týmy jednotlivých stran začaly pracovat na plné obrátky a do konce ledna mají memorandum podepsat, do konce února pak chtějí mít program. 

Parlamentní volby, které proběhly v říjnu loňského roku, vyhrála koalice SPOLU. Na základě tohoto úspěchu plánují společně vyhrát i komunální volby v Praze v letošním roce. Blesk.cz získal pracovní verzi memoranda, kterou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL plánují podepsat do konce ledna. 

Vyjednávací týmy jednotlivých stran ve složení: ODS Marek Benda, Vojtěch Kos a Zdeněk Zajíček, TOP 09 Jiří Pospíšil, Michal Hroza, Jakub Lepš a KDU-ČSL Vít Šolle, Jak Wolf a Pavel Mareš, už začaly pracovat.

Takhle ne!

Podle dokumentu má lídra vybrat ODS jako nejsilnější strana. Na kandidátní listině mají být strany ODS, TOP 09 a lidovci zastoupeny v poměru 7: 4: 1. To se ale příliš TOP 09 a KDU-ČSL nezamlouvá.

„Koalice Spolu je řešení, které osobně preferuji, ale pochybuji, že by takováto varianta prošla krajským výborem, kde jsou na tuto koalici různé názory,“ řekl Právu Jiří Pospíšil (TOP 09), který návrh memoranda zatím neviděl. „To je koalice, která by mohla být přínosná, protože Spolu v Praze sněmovní volby jasně vyhrálo. Pro nás ale bude důležitá programová shoda a také abychom dostali důstojné zastoupení na kandidátce,“ řekl Právu Vít Šolle, předseda pražské KDU-ČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa