Letošní 79. ročník vyhlašování cen, které jsou vnímány jako předzvěst filmových Oskarů, se odehraje v komorním prostředí téměř bez diváků a obvyklé pompy v hotelu Beverly Hilton. Na akci která začne v neděli 18:00 místního času (pondělí 3:00 SEČ), se kvůli pokračující koronavirové pandemii nebude podávat jídlo, ani pití a soustředí se výhradně na vyhlašování vítězů v jednotlivých kategoriích a zdůrazní filantropickou práci HFPA.

„V posledních 25 letech HFPA věnovala 50 milionů dolarů (přes miliardu korun) více než 70 charitativním spolkům v oblasti zábavního průmyslu a také na restaurování filmů, studijní programy a humanitární úsilí; neuvěřitelně vlivné organizace, z nichž mnohé v posledních dvou letech tvrdě zasáhla pandemie,“ uvedla před slavnostním večerem HFPA.

V hotelovém tanečním sále budou sedět například vybraní členové HFPA, zatímco žádosti o novinářské akreditace nejsou přijímány. Ani červený koberec se nerozvine. Kvůli stále strměji rostoucímu počtu nakažených bude i od těch několika návštěvníků u vchodu vyžadován doklad o očkování, negativním PCR testu. Všichni hosté budou muset mít respirátor a dodržovat rozestupy.

HFPA potvrdila, že akce bude soukromá a vítězové oznámeni pouze online, ale nikoli ve formě streamovaného videopřenosu. „Letošní událost bude soukromá a nebude živě streamována. Poskytneme aktualizace v reálném čase o vítězích na webové stránce Zlatých glóbů a v našich sociálních médiích,“ uvedlo sdružení citované serverem The Hollywood Reporter. Večerem bude provázet slavný rapper a herec Snoop Dogg společně s prezidentkou HFPA Helen Hoehneovou.

VIDEO: Lady Gaga na premiéře „House of Gucci“ v Londýně

Video
Video se připravuje ...

Lady Gaga na premiéře "House of Gucci" v Londýně Profimedia

O cenu pro nejlepší filmové drama bude na Zlatých glóbech soupeřit pětice filmů, včetně Belfastu i Síly psa. Zbývajícími jmény v této hlavní kategorii jsou drama V rytmu srdce o dospívání slyšící dcery s hluchými rodiči, sci-fi snímek Duna a životopisné dílo Král Richard: Zrození šampiónek o tenistkách Venus a Sereně Williamsových a jejich otci Richardovi. Poslední uvedený film je společně s novou verzí muzikálu West Side Story a komedií Lékořicová pizza na sdílené druhé pozici v počtu nominací, šanci na vítězství mají tyto snímky ve čtyřech kategoriích.

Sestavu herců a hereček nominovaných za výkony v hlavních dramatických rolích tvoří samá etablovaná jména, kromě zmíněného Cumberbatche jsou v ní Will Smith, který ztvárnil otce sester Williamsových, nebo Španěl Javier Bardem, nominovaný v dané kategorii už potřetí. Mezi pěticí žen jsou držitelky Zlatých glóbů i Oscarů Nicole Kidmanová a Olivia Colmanová, ale také Lady Gaga, známá spíše jako zpěvačka.

Český film Moje slunce Mad se prosadil mezi pětici kandidátů na cenu pro nejlepší animovaný snímek. Počin režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Film, který vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, se uchází i o nominaci na cenu Americké filmové akademie.

„Je to úžasné překvapení, které jsem vůbec nečekala, protože jsem v USA viděla sílu kampaní velkých amerických studií. Náš evropský film mezi touto společností je malý zázrak,“ reagovala na nominaci režisérka, jejíž dílo bude soupeřit mimo jiné s trojicí snímků z dílny společnosti Disney. „Na druhou stranu jsme byli svědky toho, že ti, kteří náš film viděli, byli nadšení, jak moc se jich náš film Moje slunce Mad dotknul,“ dodala Pavlátová.

Televize NBC už v květnu oznámila, že slavnostní udílení cen nebude vysílat. Krok souvisel s kontroverzí kolem zastoupení etnických menšin v HFPA, kterou v únoru odstartoval článek listu Los Angeles Times. Ten uvedl, že mezi asi 90 členy HFPA není žádný novinář tmavé pleti. Asociace přitom již předtím několik let čelila kritice, že přehlíží nejen černošské herce a tvůrce, ale i filmy, které se zabývají problematikou etnických menšin. HFPA později ohlásila, že od základů změnila svá pravidla a že nedávno přivítala 21 nových členů, kteří tvoří „dosud největší a nejvíce různorodý ročník“.

VIDEO: Julianne Mooreová si ve Varech převzala Křišťálový glóbus 

Video
Video se připravuje ...

Julianne Mooreová si ve Varech převzala Křišťálový glóbus  Blesk.cz - Petr Macek

Fotogalerie
45 fotografií