Kraje již nyní spolupracují například ve veřejné dopravě nebo ve fungování záchranné služby. „Jedná se o regiony, které jsou spolu velmi úzce propojeny, ať mobilitou, nebo pracovními příležitostmi, ale i rekreačními, které vyhledávají Pražané. Středočeši zase v Praze pracují nebo chodí do škol. Spolupráce musí fungovat ať jsou u moci jakékoliv politické strany,“ uvedla Pecková. „Hranice je spíše administrativní. Bohužel legislativa je taková, že to (spolupráci) ale neusnadňuje,“ řekl Hřib.

Územní rozvoj a školy

Mezi oblasti, které je potřeba urychleně řešit, patří podle náměstka pražského primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) územní rozvoj. „Ten se dlouhodobě nesoustředil v oblastech, které jsou napojeny na veřejnou dopravu, a podlehli jsme dojmu, že se vše dá organizovat pomocí individuální automobilové dopravy. P+R jsou důležité, ale kdybychom stavěli jen je, tak je to hrozně málo. Je potřeba změna celého paradigmatu, která bude trvat desítky let,“ uvedl.

Pecková jako další uvedla problém středního školství. „Zejména v prstenci kolem Prahy se dlouhodobě významně zvyšují počty dětí. Ty v okamžiku, kdy dokončí základní školu, tak chtějí do velkého města. Praha je schopna saturovat poptávku pouze do určité míry. Pak musíme začít spolupracovat,“ řekla hejtmanka.

Doprava

Naopak dobře podle politiků funguje spolupráce například ve veřejné dopravě, která se postupně v obou krajích propojuje do jednoho systému Pražské integrované dopravy (PID), kdy cestující mohou jezdit mezi kraji s jednou jízdenkou, nebo jsou koordinovány jízdní řády. Praha a Středočeský kraj spolupracují rovněž při řešení automobilové dopravy, v minulosti řešily společně mimo jiné i povodňovou ochranu.

Společný zájem mají kraje podle Hřiba také v čerpání evropských peněz, tedy v oblasti takzvaných integrovaných teritoriálních investic. „Spolupráce probíhá intenzivně. Bavíme se mezi sebou o tom, jaké jsou priority financování rozvoje v dané oblasti z evropských fondů. Platí se z toho například rozvoj P+R parkovišť, která jsou důležitá pro oba kraje,“ uvedl primátor. Středočeský radní Pavel Pavlík (ODS) zase vyzdvihl součinnost záchranných služeb, které spolu významně spolupracují zejména na hranici krajů.

Praha a Středočeský kraj chtějí v budoucnu spolupracovat také v sociálních službách, kultuře, cestovním ruchu, datové oblasti a digitalizaci. Vzájemná spolupráce má být podle textu memoranda pravidelně vyhodnocována na společných setkáních rady hlavního města a rady kraje nejméně dvakrát ročně.

Fotogalerie
8 fotografií