Hranice území, které se má zásadně proměnit, v podstatě ohraničuje Libeňský most a cyklostezka, která vede skrz zatím spíše nevyužívané území. Jedná se o prostor o velikosti 56 hektarů, kde by mělo vzniknout přirozené propojení města s řekou. „Cílem projektu je připravit y plán rozvoje lokality na příští desítky let, a především zpracovat projekt Park Maniny,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Kromě parku, který se táhne kolem celého břehu se počítá i s rozvojem menšího Libeňského ostrova hned za mostem.

Institut plánování a rozvoje hl. města proto spolu s magistrátem bude hledat tým složený jak z krajinářských architektů, urbanistů, tak i inženýrů zaměřených na vodohospodářství. Místo je totiž dost rozmanité, kromě spíše divoké přírody, která by si měla zachovat svůj současný ráz, jsou tu i zahrádkářské kolonie, místa, kde se konají koncerty i betonárna a přístav.

Obnoví se ostrov

Celý Rohanský ostrov v současnosti vlastně ostrov není a vznikl původně na místě říčního nánosu, ale ve 20. letech minulého století byl během rozsáhlé regulace spojen s karlínským nábřežím. Dlouho byl dost zanedbávaný a vznikaly tu i černé skládky nebo se sem odkládal materiál z výkopů metra. Na revitalizaci celého území se začalo pracovat už na konci devadesátých let.

Postupně by se ale měl Rohanský ostrov vracet do své původní podoby a opět se z něj stane ostrov. Územní plán hl. města už počítá s tím, že zde vznikne odkopáním zeminy nové rameno řeky a park by se měl stát součástí protipovodňové ochrany. Cílem je snížit při povodních hladinu Vltavy i rychlost proudu v centru města. Nejprve by měly vzniknout dvě tůně, které se pak během poslední etapy propojí v samotný kanál.

Lidé oceňují divokou přírodu

K celé oblasti se už mohla během participace vyjádřit také veřejnost a na webu si lze prohlídnout i mapu podnětů, která z ní vzešly. Lidé tu oceňují přítomnost „divoké“ přírody, která nebyla dlouho nijak upravována. „Když sejdete z mostu dolů tak nejste v Praze, vylezete na most a jste v Praze,“ objevilo se komentářích. Naopak negativně se vyjadřovali například k betonárce nebo přítomnosti lidí bez domova.

Jak bude celá oblast vypadat, by mělo tedy vzejít z tzv. soutěžního dialogu, kdy bude vznikat několik návrhů paralelně a všichni aktéři se k nim budou moci průběžně vyjadřovat. Měl by pak vzniknout plán na rozvoj celé oblasti na řadu let do budoucna. 

Do roku 2033 by měla na Rohanském ostrově vyrůst nová čtvrť, kterou staví developer Sekyra Group. Vznikne tu 3200 bytů a osm administrativních budov i nová základní škola.

Video
Video se připravuje ...

Rohan City, vizualizace. Sekyra Group

Fotogalerie
43 fotografií