Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válek posílá do boje s pandemií matematičku i etika. Nový institut má řešit opatření i dopady

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
6. ledna 2022
16:55

Lékaři, epidemiologové, virologové, matemička i etik. Tyto profese najdeme v Národním institutu pro zvládání pandemie (NIZP), který dnes představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). Institut bude vytvářet odborná stanoviska k řadě věcí, které souvisí s epidemií covid-19, a obsahuje několik skupin. Odborníci z prestižních univerzit a dalších institutů radí vládě již delší dobu. Nyní budou mít k dispozici „celý barák“ ministerstva zdravotnictví, jak řekl Válek. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ustanovil Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Úkolem skupiny expertů je vytvářeni odborných doporučení, stanovisek i statistik pro ministerstvo zdravotnictví. 

Šéf resortu na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že se jedná o takový virtuální Kochův institut - institut Roberta Kocha je uznávaným německým ústavem pro kontrolu a prevenci nemocí a je od počátku pandemie ceněným zdroje informací o šíření nemoci covid-19 a o kontrole jejího šíření. 

Epidemiologové, etici i matematička

Institut obsahuje 5 skupin, které mají na starosti několik odvětví. Najdeme zde skupinu imunologickou a vakcinologickou, skupinu léčby a kliniky covid-19, skupinu laboratorní diagnostiky, skupinu epidemiologie a prevence a také skupinu analytickou. „Institut má nyní 33 členů. Je to otevřené, lidé mohou přibývat, odcházet. Takto postavený institut je těleso, které může být funkční. Máme zasedání jednou týdně, ale debaty probíhají i dvakrát až třikrát týdně,“ upřesnil složení insitutu jeho šéf vakcinolog Roman Chlíbek. V týmech najdeme vedle lékařů a epidemiologů také matematičku. Nápomocní jsou i etici. 

Podle Chlíbka jsou v institutu zastoupení odborníci ze čtyř univerzit, a to Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Univerzity Ostrava a Univerzity obrany, ale je otevřený i pro další nové členy. 

O skupině nicméně neslyšíme poprvé. Rady od expertů sbírá současná vláda již od října, kdy i představila její členy. V tu dobu měla skupina 28 členů. A jak prozradil Válek na dotaz Blesk Zpráv, institut mohl mít i o jednu skupinu navíc, která by řešila socio-ekonomické dopady pandemie. 

„Ale pak jsme se s vládou domluvili, že i další ministři by měli mít možnost s touto skupinou komunikovat. Socio-ekonomické dopady se týkají totiž i ministerstva práce a sociálních věcí, školství a kultury, a proto jednání (s touto skupinou) jsou na úrovni, kdy představím rámec odborných doporučení a naše stanoviska a diskutujeme to finálně,“ uvedl. Poradní orgán, ve kterém zasedají například prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo sociolog Daniel Prokop, tak spadá přímo pod Úřad vlády ČR.

„Já považuji sociálně ekonomické aspekty v boji s covidem za zcela zásadní. Demokracii, etiku a slušnosti nemůžeme obětovat při boji s covidem,“ dodal dále k tomu, proč se vláda zabývá i analýzou dopadů pandemie na společnost, ale celkově i na zdravotnictví a ekonomii.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

Válek během tiskové konference zdůraznil, že velký dík také patří ministerstvu obrany a Armádě České republiky. „Je potřeba si uvědomit, že bez armády bychom byli totálně na hraně,“ konstatoval a poděkoval přítomnému generálovi Václavovi Vlčkovi. Vlček se podílí na krizovém řízení, na zhodnocování situace a na plánování a řízení procesů pro řešení situací.Slova díků si vysloužili i hejtmané. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa