Operátoři ZZS loni řešili 210 000 telefonátů, po většině z nich následoval výjezd posádky. Za průměrný den přijala záchranná služba přibližně 575 tísňových volání a řešila téměř 350 událostí. Letečtí záchranáři vzlétli k 862 událostem. „Vzhledem k podzimní vlně covid-19 byl nejrušnějším měsícem listopad, kdy zdravotníci vyjížděli k téměř 12 000 událostí,“ uvedla Poštová.

Dodala, že obvykle nejrušnější prosinec zůstal v těsném závěsu. Následovaly říjen a březen, u nichž byl opět zřejmý vliv covidu-19. Nejméně zásahů, konkrétně 9400, evidovali záchranáři v dubnu. Devět z deseti nejrušnějších dnů bylo v covidem postiženém posledním čtvrtletí, rekordní byl 18. říjen se 434 událostmi. Naopak nejmenší počet výjezdů záchranáři zaznamenali 23. ledna, kdy vyjeli k 248 událostem.

Téměř polovinu pacientů loni tvořili senioři nad 65 let, ke kterým sanitky vyjely v 61 000 případech. Dětí do tří let ošetřili záchranáři zhruba dva tisíce. Nejčastějším důvodem volání záchranné služby byly dechové potíže s 16 000 případy a celkové zhoršení stavu pacienta, které vedlo k 11 000 výjezdům. Kolapsy a podezření na infarkt vedly v obou případech k asi 5000 ošetřením a otravy léky či drogami řešili záchranáři při 4000 výjezdech. Většinu pacientů bylo nutné odvézt do nemocnice, v 11 000 případů postačilo ošetření na místě.

Úrazy a porody

Týmy záchranářů řešily loni asi 20 000 pádů a dalších běžných úrazů, 2000 dopravních nehod, 282 závažných popálenin a také 328 porodů, z nichž se v 54 případech dítě narodilo ještě v sanitce. Více než 700 pacientů podle mluvčí našli záchranáři ve stavu klinické smrti a museli zahájit oživování, ve zhruba polovině případů se to podařilo. Lékařky a lékaři služby koroner loni provedli bezmála 4000 prohlídek těl zemřelých, což je podle Poštové také rekordní počet v historii pražské záchranné služby.

ZZS loni spustila tým paliativní péče určený pro pacienty v konečném stadiu nevyléčitelných onemocnění. Další novinkou bylo podle mluvčí zavedení elektronického předávání informací o pacientech pomocí tabletu. Záchranná služba také pořídila speciální sanitku pro zásahy, při nichž hrozí únik nebezpečných látek, nebo pro poskytování péče pacientům s vysoce nakažlivými nemocemi.

Pražská záchranná služba letos oslaví 165 let od svého založení. Disponuje více než 20 výjezdovými základnami a postupně buduje další. V objektu v Korunní ulici sídlí ZZS od roku 1999. Roční rozpočet organizace je zhruba půl miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Záchranáři 12. května na Mezinárodní den zdravotních sester rozezněli houkačky na počest všech zdravotníků. David Malík

Fotogalerie
17 fotografií