Úkryt si totiž vyhledává v dutinách stromů. Z těch si ve zdejších lesích plných starých, až třísetletých dřevin, může doslova vybírat. Na rozdíl od okolní krajiny v téhle rezervaci totiž člověk do přírodních pochodů nezasahuje.

„Můžeme tu tedy pozorovat velkolepé přírodní divadlo. Les se obnovuje sám, je tu dostatek  vhodných doupných stromů (těch s přírodními dutinami). Rostou tu i jedny z nejstarších a nejmohutnějších smrků v celé České republice,“ popsala Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vyhlídky místních netopýrů tak zůstávají i do budoucna velmi příznivé.

Rozvětvená netopýří rodina

Kromě netopýra stromového obývá rezervaci Diana i dalších sedm druhů létajících savců. Zvukově se nejvíce projevuje netopýr hvízdavý. Spolu s ním tu žijí, létají a loví netopýři vodní, černý, řasnatý a Brandtův. Ty všechny se podařilo ochráncům při mapování jejich výskytu lapit do sítí.

Zvuková nahrávka pak odhalila jejich dalšího příbuzného, netopýra nejmenšího nebo alkathoe. Podle hlasu je přesně rozlišit nelze. Ochránci by samozřejmě byli rádi, kdyby se zde vyskytovaly oba druhy.   

VIDEO: Takhle šmakovalo netopýrovi ve Vodním domě Hulice.

Video
Video se připravuje ...

Netopýr žije ve Vodním domě Hulice. Vodní dům Hulice

Fotogalerie
7 fotografií