Pohled na posprejované novoměstské hradby, které jsou už třicet let zapsány na seznamu UNESCo bolel nejednoho Pražana. Obrovská volná plocha chráněná zelení přitahuje sprejery jako magnet. Ti se pak nerozpakují na historické zdivo načmárat několikametrové nápisy, které navíc vyvedou v těch nejkřiklavějších barvách, aby jejich „veledílo“ bylo patrné už z dálky.

Obyvatelé nejen Prahy 2 dlouhodobě apelovali na radnici, aby nechala graffiti odstranit. Problém je ale v tom, že Praha 2 hradby nespravuje, na starosti je má pražský magistrát. „Naším hlavním úkolem bylo magistrátu připomínat, že je třeba novoměstské hradby vyčistit,“ říká pro Blesk zastupitel Prahy 2 Jaroslav Němec (Piráti), mimo jiné i člen majetkové a kulturní komise.

Dlouhé přípravy

„Větší část veřejnosti si myslí, že by stačilo přijet s parním čističem a bylo by po graffiti. U takhle starého historického zdiva je ten proces bohužel mnohem složitější, proto jsem se rozhodl to lidem více přiblížit i na sociálních sítích,“ říká Němec.

V případě památek s historickým zdivem je příprava mnohonásobně složitější a zdlouhavější než samotné čištění. A to především proto, že jde často o zdivo složené z několika součástí. Nalezneme zde kameny, maltu, ale i cihly a každý z těchto materiálů potřebuje specifický přístup, aby se nepoškodil. Mezi diskutujícími padl i návrh, že by se mohl udělat pro jednotlivé památky manuál, který by zkrátil rozhodovací proces.

„Myslím, že lze mít vypracovaný postup, jak u konkrétní památky přistupovat k odstranění. Tzn. že třeba Karlův most bude mít tento materiál zpracovaný, potvrzený památkáři a lze podle něj postupovat, aniž by se znovu a znovu vypracovával nový posudek,“ myslí si pražský zastupitel Petr Zeman (Praha Sobě), který je mimo jiné i člen Komise Rady hl. m. Prahy pro památkovou péči.

„Pokud jde o čištění historického zdiva, je třeba udělat nejdřív sondy. I proto nelze plošně říct, že novoměstské hradby se budou čistit tímto způsobem a Karlův most zase jiným,“ vysvětluje Němec. „Nikdy nevíme, čím je kámen prosycený - louhy, soli, barviva, pojiva - to všechno reaguje různě na nová rozpouštědla. Ani otryskávačkou s párou si nemůžeme být jistí, že nesedřeme s nechtěným nápisem i vrchní vrstvy kamene,“ doplňuje zastupitele Marie Foltýnová z Oddělení správy veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy, které na odstraňování graffiti s památkáři dlouhodobě spolupracuje. „Cílem ale není vyčistit vše dočista. Ve fázi, kdy dochází k úbytku historických vrstev a nápis je stále patrný, přistupujeme k citlivé retuši. Ctíme historicitu památky,“ dodává Foltýnová.

Pomohly by kamery

Z popsanch procesů je tedy jasné, že očištění historické památky je nejen časově náročné, ale také stojí dost peněz. „Nevím zatím přesné číslo, ale u čištění v takovémto rozsahu se pohybujeme v řádech stovek tisíc,“ říká Němec. Možným řešením by mohla být instalace kamer, které by prostory snímaly 24 hodin denně. Policisté, ať už státní či městští, by tak měli větší šanci obratem zasáhnout, pachatele dopadnout a nechat ho škody a následné čištění uhradit.

Fotogalerie
8 fotografií