Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejen Fiala. S Mynářem se sešel i Rakušan, a hned dvakrát. Co na tajných schůzkách řešili?

Autor: sova - 
5. ledna 2022
17:07

Vedle nového předsedy vlády Petra Fialy (ODS) se měl koncem minulého roku s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem tajně sejít i ministr vnitra a šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan (STAN). A to rovnou dvakrát. Schůzky se podle vicepremiéra měly uskutečnit z Mynářovy iniciativy. Uvedl to Deník N.

O žádné ze schůzek, ať už mezi Fialou a Mynářem nebo Rakušanem a kancléřem, nikdo z nové vládní koalice neinformoval.

U Mynáře jsem byl dvakrát v životě, vždy na jeho pozvání a vždy jsem o tom informoval premiéra Fialu. Žádné pokoutné schůzky to nebyly,“ řekl Deníku N Rakušan.

„Řekl mi, že prezident bude chtít pravidelná setkávání“

Předseda Starostů a nezávislých se měl s Mynářem prve setkat ještě před jmenováním kabinetu, které se odehrálo 17. prosince, ale už po Fialově schůzce s pravou rukou prezidenta, k níž došlo 13. prosince. Rakušan sdělil, že se během svého setkání s hradním kancléřem bavili o výhradách hlavy státu k některým kandidátům na ministry.

Druhý soukromý rozhovor měl už jmenovaný ministr vnitra s Mynářem absolvovat před koncem loňského roku.

Řekl mi, že pan prezident bude chtít pravidelná setkávání, která měl k bezpečnostní politice i s mým předchůdcem Janem Hamáčkem. A jestli budu souhlasit se setkáváním,“ popsal druhou schůzku Rakušan Deníku N.

Mynář chtěl odvolat šéfa zlínské policie

V úterý rozhodl Rakušanův rezort o zrušení pověření bývalého policejního prezidenta Vladislava Husáka řízením střední policejní školy v pražských Hrdlořezích. To ještě před svým odchodem vydal exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Nikdy nepadlo jméno Husák. Nikdy. Já jsem jméno Husák slyšel poprvé, až když se tady objevilo toto jmenování. A už se se mnou táhne až do té chvíle, kdy jsem ho včera zrušil,“ doplnil k tomu Rakušan.

Ve stejný den také Deník N přinesl zprávu, že Mynář, který je trestně stíhaný, tlačil na končícího policejního prezidenta Jana Švejdara kvůli odvolání šéfa zlínské policie.

Fiala se Zemanem řešili Lipavského

Tehdy ještě designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí 13. prosince před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech jednal na Pražském hradě s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Deníku N ji tehdy potvrdil mluvčí ODS a nyní kabinetu Václav Smolka. Naplánována podle něj byla už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády „na méně tradičním místě v Lánech“. Politických témat, která následně Fiala probíral se Zemanem, se setkání s kancléřem netýkalo, dodal Smolka. Vyloučil zároveň to, že by se jednání účastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček podle Deníku N schůzku nekomentoval. Předseda STAN Vít Rakušan o setkání s Mynářem nevěděl, sdělil serveru. Hlavní otázkou byl spor o post ministra zahraničí, na který koalice navrhla Jana Lipavského (Piráti). Zeman proti němu měl výhrady a původně jej odmítal jmenovat. Koalice proto hrozila kompetenční žalobou u Ústavního soudu.

Video  Rakušan o boji s covidem: Nová opatření na Vánoce i Silvestr probere vláda ve středu!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

panda82 ( 11. února 2022 07:59 )

panda82 ( 11. února 2022 07:57 )

Co řešili? svoje zlodějny, kdo víc a co ještě. Stačí se na ty ksichty podívat, číší jim to z očí, Mynář poučuje Rakušana jak na to

elIaella ( 6. ledna 2022 10:10 )

Přece ani na podruhé, Vratislav bez prověrky nemůže být stíhaný. S prověrkou ano.

sekebo ( 6. ledna 2022 01:16 )

Schůzky těchto dvou ... mě opravdu vůbec nepřekvapují, naopak.

rudy_hnis ( 5. ledna 2022 20:12 )

Ještě před pár lety musela Mynářovi hradní stráž vzdávat poctu jako prezidentovi, když šel okolo. Po kritice veřejnosti to přestalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa