Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Německý regulátor si chce posvítit na Google. Kvůli zpracovávání osobních údajů uživatelů

Autor: ČTK - 
5. ledna 2022
13:20

Německý antimonopolní úřad v rámci svých nových pravomocí týkajících se regulace internetových společností zkoumá, jak americká společnost Google využívá osobní data a svůj produkt Google News Showcase. Zvažuje také další případy týkající se firem Amazon, Apple a Meta, která vlastní sociální síť Facebook. Úřad to ve středu uvedl v tiskové zprávě.

Regulátor zjistil, že vlastník Googlu, kterým je společnost Alphabet, splňuje měřítka nutná k tomu, aby se na něj vztahovaly nové, rozšířené pravomoci úřadu. Ty jsou určeny k regulaci velkých internetových firem a úřad je získal loni.

„Spolkový antimonopolní úřad nyní může řešit konkrétní formy chování, které poškozují konkurenci,“ uvedl šéf úřadu Andreas Mundt. „Už jsme se začali intenzivněji zabývat zpracováním osobních údajů firmy Google a problematikou Google News Showcase,“ dodal. Úřad podle něj také zvažuje další případy, které by se dotkly firem Amazon, Apple a Meta.

Antimonopolní úřad se začal zabývat využíváním osobních údajů společností Google loni v květnu. V červnu pak začal zkoumat výběr zpráv, které nabízí služba Google News Showcase, připomíná agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi