Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hermiona z Harryho Pottera se zastala Palestinců a spustila lavinu: Izrael zuří

Autor: šamol - 
5. ledna 2022
19:48

Britská herečka Emma Watsonová (31), známá hlavně jako Hermiona Grangerová z filmů o Harrym Potterovi, vyvolala bouřlivé reakce svým instagramovým příspěvkem. Sdílela totiž obrázek zobrazující fotografii propalestinského protestu s transparentem „Solidarita je akce.“ Byl doplněn citátem o významu solidarity od přední vědkyně a feministky Sary Ahmedové. Proti Watsonové vystoupil například někdejší izraelský velvyslanec při OSN, který ji obvinil z antisemitismu, informoval deník The Guardian.

Zatímco palestinští aktivisté příspěvek uvítali, silnou kritiku vyvolal u izraelských představitelů. Na příspěvek reagovali politici, aktivisté i učenci. Asi nejvýřečnější a nejdrsnější byl bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. Příspěvek Watsonové sdílel na svém twitteru. „10 bodů pro Nebelvír za to, že je antisemita,“ připsal Danon.

Současný izraelský velvyslanec při OSN Gil'ad Erdan byl rovněž kritický. „Fikce může v Harrym Potterovi fungovat, ale ve skutečnosti nefunguje,“ napsal Erdan. „Pokud by se tak stalo, magie používaná v kouzelnickém světě by mohla odstranit zlo Hamasu (který utlačuje ženy a usiluje o zničení Izraele) a palestinské správy (která podporuje teror). To bych byl pro!“ PA odkazuje na palestinskou samosprávu.

Danonovy komentáře se setkaly s odporem, a to i od Leah Greenbergové, spoluvýkonné ředitelky neziskové organizace Indivisible Project, založené v roce 2016 v reakci na zvolení Donalda Trumpa. „Perfektní ukázka naprosto cynického a zlého vyzbrojování antisemitismu k potlačení základních projevů solidarity s palestinským lidem,“ napsala.

Britská politička Sayeeda Warsiová označila Danonovy komentáře za „otřesné“. „Tyto neustálé pokusy potlačit jakoukoli, veškerou podporu Palestinců musí být odvolány,“ řekla.

Watsonová je známá feministka, která využila svou platformu k podpoře řady významných kauz, což jí v roce 2015 vyneslo místo na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time.

V roce 2014 byla jmenována velvyslankyní dobré vůle OSN pro ženy a v sídle OSN v New Yorku přednesla projev, aby zahájila kampaň HeForShe, která vyzývá muže, aby obhajovali rovnost žen. O rok později Malála Júsufzajová řekla Watsonové, že se rozhodla být feministkou poté, co slyšela její projev. 

Emma Watsonová byla jmenována do poradního orgánu G7 pro práva žen v roce 2019 a konzultovala zahraniční politiku se světovými lídry. Loni během summitu Cop26 v Glasgow dala klimatickým aktivistům přístup ke svému účtu na Instagramu. Její životopis říká, že účet „byl převzat anonymním feministickým kolektivem“.

Obrázek zveřejněný jejím účtem byl původně vytvořen kolektivem aktivistek během loňských střetů, při nichž izraelská letadla bombardovala Gazu v reakci na raketové útoky. V té době další celebrity včetně Belly Hadidové, Dua Lipa a Susan Sarandonové vyjádřily svou solidaritu s Palestinou.

Citát Ahmedové, zčásti citovaný Watsonovou, říká: „Solidarita nepředpokládá, že naše trápení jsou ta stejná trápení, nebo že naše bolest je stejná bolest, nebo že naše naděje jsou ve stejnou budoucnost. Solidarita zahrnuje oddanost a práci, stejně jako uznání, že i když nemáme stejné pocity, stejné životy nebo stejná těla, žijeme na společné půdě.“

Její příspěvek se líbil více než milionu uživatelů a přilákal více než 100 000 komentářů – mnohé z nich zahrnují palestinské nebo izraelské vlajky.

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi