Lékaři od sv. Anny poraněného muže včasnou operací zachránili, Hennadij se nyní zodpovídá u Krajského soudu v Brně z pokusu o vraždu. Hrozí mu až deset let kriminálu.

„Nesouhlasím s obžalobou. Neútočil jsem ani nenapadal Jurije nožem. Neměl jsem jediný důvod. Vždyť jsme se neznali a viděli poprvé. Vzájemně jsme se pošťouchali, maximálně jsem ho mohl strčit,“ hájil se u soudu střízlík, trpící roztroušenou sklerózou.

Hádku vyhrotily vodka a politika

S krajanem z Ukrajiny se loni v červnu během popíjení neshodli na politice. Útočník přiznal čtyři piva a čtyři půldecky vodky, což obnášelo 1,25 promile, prý „normální stav“. Napadený nasával o něco víc – v krvi mu před operací naměřili 2,24 promile lihu.

„Byli jsme oba opilí, měli jsme různé názory na různé věci. Pak jsme se postrkali a pošťouchali. Skončilo to tak, že jsem se otočil a odešel. Nechtěl jsem prodlužovat hádku, aby se nezvrtla,“ vysvětloval obžalovaný.

Když pár minut po strkanici na ulici v Židenicích potlučeného a zakrváceného Hennadije zatkla policie, měl u sebe deseticentimetrovou rybičku. Podle obžaloby zbraň, kterou soka pořezal.

„Nosím u sebe nůž na krájení jídla. Když jsme se hádali, držel jsem nůž pro případ, že by začala rvačka. Ale neotevíral jsem ho,“ tvrdil Hennadij. Připustil, že mohl soka zranit při posledním šťouchnutí. „Nevím ale, jakým způsobem. On neměl žádné zranění. Kdybych viděl krev, pomohl bych mu,“ hájil se.

K setkání nikdy nemělo dojít

Napadenému poslal Hennadij přes policii omluvný dopis, ve kterém všeho lituje. „Rád bych celý ten den vymazal,“ svěřil se soudkyni středoškolák, který není podle znalců agresivní a zpravidla si ani nevymýšlí.

Soud musí nyní zapeklitý případ zbytečné tragédie, umocněné alkoholem a možná i léky na roztroušenou sklerózu, rozsoudit. V případě uznání viny hrozí útočníkovi až deset let za katrem.

Oba krajané se přitom v Brně potkali jen shodou smolných náhod. Zatímco útočník se v moravské metropoli neplánovaně ztratil, jeho oběť měla sbalené kufry a na druhý den koupený lístek zpátky na Ukrajinu.

VIDEO: Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka.

Video
Video se připravuje ...

Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka Petr Němeček/ CNC