Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odbory úřadů práce kritizují zmrazení platů úředníků. Vadí jim „nevalné odměňování“

Autor: ČTK - 
3. ledna 2022
19:08

Odbory úřadů práce chtějí ještě jednat o úpravě výdělků úředníků. Zmrazení úřednických platů pro letošek kritizují. Podle odborářů je odměňování v úřadu práce v průměru nejnižší ve srovnání s ostatními úřady, kvůli covidu a zdražování ale pracovníkům agendy přibývá. Podnikové odbory úřadu práce to uvedly v otevřeném dopise ministrovi práce Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Úřad práce má zhruba 11 200 zaměstnanců.

Navýšení platů ve veřejné sféře slíbila minulá vláda, a to všem o 1400 korun do tarifů. Nakonec schválila zvýšení tarifů o 1000 korun. Jurečka se klonil k zachování tohoto nařízení. Nová Fialova vláda rozhodnutí ale minulý týden přehodnotila a přidala 700 korun hasičům, policistům či v sociálních službách. Učitelům roste výdělek o dvě procenta a zdravotníkům o šest procent.

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podotkl, že i toto přidání je ale na dluh. Kabinet plánuje seškrtat původně navrhovaný schodek rozpočtu z 376 miliard korun o desítky miliard. Platy úředníků tak nezvedl.

Podle odborů pracovníkům úřadů práce za epidemie přibývalo agendy, instituce se přitom potýkala s výpadkem personálu kvůli nemoci a ošetřovnému. V pobočkách pracují většinou ženy. Víc vyřizování úřady práce čeká i při poskytování dávek kvůli růstu cen energií a zdražování. „Celá řada zaměstnanců této instituce je příjemcem dávek, které úřad vyplácí,“ uvedl předák podnikových odborů úřadů práce Jan Dudek.

Záměr zmrazit platy vláda s odboráři neprojednala

Odboráři ministrovi píšou, že zaměstnanci úřadu práce jsou i přes své vzdělání „nevalně odměňováni“ a zmrazení svých výdělků vnímají jako nespravedlnost.

Průměrný plat ve státní službě podle odborů činí 39 812 korun, v úřadech práce je na služebním místě zhruba o 9200 korun nižší. Čtyři pětiny pracovníků veřejného sektoru mají podle informačního systému o průměrném výdělku minimálně maturitu. Téměř třetina má vysokoškolský titul.

Předák odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář ČTK řekl, že v podobné situaci jako zaměstnanci úřadů práce jsou i pracovníci sociální správy, inspekce práce či radnic a katastrálních úřadů. Podle šéfa svazu záměr zmrazit platy s odboráři nová vláda neprojednala. Označil to za porušení kolektivní dohody pro státní službu, která zaručuje jednání o výši výdělků. Odborové svazy zaměstnanců veřejného sektoru chtějí případný postup ještě projednat.

Video  Fialova vláda úřadovala: Seškrtané zvýšení platů a návrat testů do firem  - ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5561458 ( 4. ledna 2022 17:12 )

jiz z vaseho prispevku je patrne, ze jste uplne mimo. Zjistete si nejdrive jake vsechny agendy urad prace a CSSZ zajistuji..

Citronel ( 3. ledna 2022 20:29 )

To jsou naprosto zbyteční úředníci, kdo nechce dělat, toho uředníček nedonutí a kdo chce, jestli ten člověk umí číst, tak si přečte nabídku a sám si to obejde. U před důchodců toho taky moc nezmůžou, zaměstnavatel napíše, že nesplňuje požadavky a je hotovo, vždy se něco najde. Je jich zbytečně moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa