Obviněný Martin S. je stíhán jako uprchlý. Českou republiku podle obžaloby opustil na konci července 2014 asi dva měsíce poté, co byla separatistická republika na východě Ukrajiny vyhlášena. Podle státního zástupce tam odjel „v úmyslu aktivně podpořit v ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny separatistické skupiny, které usilují v rozporu s ukrajinskou ústavou o násilné odtržení části území“

Na místě se pak měl nechat vyzbrojit a aktivně se účastnit řady bojů proti ukrajinské armádě, během kterých umíraly stovky příslušníků ukrajinské armády. Měl působit i jako velitel tankové roty během tzv. srpnové ofenzivy v roce 2014, kdy během bojů o jedno z měst zemřelo až 1000 ukrajinských vojáků. „Na různých pozicích ve vojenských strukturách působil minimálně do května 2018,“ uvádí obžaloba. Jedním z důkazů je i fotografie, na které stojí s dalšími muži před tankem T-72, který se vyráběl hlavně v zemích bývalého SSSR. 

Obhájkyně Martina S. u soudu za svého klienta uvedla, že se cítí být nevinen. „Rozporuje všechny v obžalobě uvedené skutečnosti, s obžalobou nesouhlasí,“ dodala.

Armáda ho zajímala odmala

U soudu zaznělo, že v minulosti byl příslušníkem české armády. Jako svědek mluvila jeho bývalá manželka, se kterou má také dvě děti. „Já bych řekla, že armáda ho zajímala už jako kluka,“ řekla u soudu. Dokonce prý i mluvil o tom, že by se chtěl zúčastnit nějaké zahraniční mise.

Během jejich manželství ale armádu v roce 1997 opustil, důvody si exmanželka už moc nevybavuje. Předsedkyně soudního senátu připomněla, že v jeho osobních materiálech stojí, že „ztratil zájem o vojenské povolání“ a také předčasně ukončil studium na vojenské akademii v Brně. Po odchodu z armády měl bezpečnostní agenturu. 

Páchal pojistné podvody 

Jeho manželka se s ním rozvedla poté, co se provalilo, že jí byl nevěrný. Upozornila ale na to, že po jejich rozvodu spáchal několik pojistných podvodů týkajících se jejich dětí. „Falšoval adresy i podpisy,“ řekla. Jejich děti si podle ní také kvůli tomu, že rodinu opustil a neplatil výživné, nemohly dovolit studovat na vysoké škole. Také si myslí, že k podvodům ho donutila jeho finanční situace, protože jeho nová partnerka byla „finančně náročná“. 

Jediný z rodiny, s kým více komunikoval, je jeho dcera Nikola K. Ta u soudu také zmínila, že se hodně zajímal o válku a občas s ním komunikovala přes sociální sítě. To, že je na Ukrajině, se dozvěděla z článku na internetu, kde ho viděla na fotografii.

Prý bojuje za práva žen a dětí

To, že je někde v zahraničí, se ale dozvěděla až poté, co byl mimo ČR už 2 nebo 3 roky. Samotné jí přišlo dost zvláštní, když jí prý napsal, že na Ukrajině prý bojuje za práva dětí a žen. „Na své děti dělá falešné pojistky a pak mi řekne, že bojuje za práva dětí a žen,“ podivila se. 

Dceři se také svěřil, že do Česka se nemůže vrátit, dokud se tu něco nezmění. Co přesně na východě Ukrajiny dělá, jí neřekl. „Psal, že nemůže napsat, co tam dělá,“ uvedla. Dozvěděla se ale, že tam má manželku a dvě děti.

Jako svědek byl k případu předvolán i Lukáš N., který čelí stejnému obvinění jako Martin S. a v Plzni už byl zatím nepravomocně odsouzen k 20 letům vězení. „Údajně jsem měl útočit na Ukrajinu,“ řekl jen. Jinak odmítl vypovídat.

Martinovi S. by běžně hrozilo 12 až 20 let vězení, sazba se však zvyšuje o třetinu, protože muž podle obžaloby trestné činy spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny. 

Fotogalerie
29 fotografií