Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výzva Čaputové, Fialův černý scénář a „slušný Havel“ Vystrčila. Vzkazy politiků do roku 2022

  • Autor: simao,for,ČTK - 
    2. 1. 2022
    05:00

    Trojice novoročních projevů rezonovala první den roku 2022 Českem a Slovenskem. Prezidentka Zuzana Čaputová na jedné straně, premiér Petr Fiala a šéf Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) na straně druhé. Co lidem vzkázali? Podívejte se na videa. Vzkazy do roku 2022 však připravili i další politici - na sociálních sítích. A to včetně expremiéra, šéfa ANO a možného prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Tady je výběr některých z nich.

  • 1.Výzva Čaputové

    „Žijeme náročné období, které si od nás vyžaduje zdravý rozum, disciplínu a ohleduplnost,“ uvedla ve svém projevu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, když mluvila o pandemii covidu-19.

    „Jako každá krize, je i tato příležitostí. Možná nás dokáže posílit, možná si obyčejných věcí, které nám teď nejsou dopřány, budeme vážit mnohem víc (...) Je to šance být lepšími, než před tím,“ apelovala.

    „Nedejme se vyprovokovat projevy nenávisti. Vraťme se k ověřeným pravdám - například nedělejme jiným to, co nechceme, aby jiní dělali nám,“ dodala.

    Video  Novoroční projev Čaputové: Co vzkázala prezidentka lidem na začátku roku 2022?  - Youtube / Zuzana Čaputová
    Video se připravuje ...

  • 2.Fialovo varování

    „Já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv, tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné ČR,“ upozornil ve svém novoročním projevu premiér ČR Petr Fiala.

    „Budou nás trápit problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den. Chovala se, jako by Česká republiky nepotřebovala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a průmysl. Jako by neustálé zadlužování naší země nemohlo nikdy způsobit inflaci (…) Ceny energií, inflace – neboli zjednodušeně řečeno drahota -  a covid. To jsou tři vážná nebezpečí, kterým bude ČR čelit v tomto roce,“ uvedl.

    Podle Fialy lze s nadsázkou říci, že vláda může hodně rychle věci pokazit, ale náprava pak trvá velice dlouho. „Odsouvat problémy na další volební období, to je totiž vždy jednodušší, než kousnout do kyselého jablka a začít je řešit. Ale naší zemi nic jiného nezbývá, protože každý den se naše problémy budou už jenom zvětšovat,“ konstatoval.

    Česká republika má podle předsedy vlády jedinečnou příležitost, jak být víc slyšet, víc vidět a jak si prosadit věci, které nám mimo jiné i ekonomicky pomohou. Zmínil to v souvislosti s předsednictvím ČR v EU. Na závěr Fiala promluvil i o covidové pandemii. Podle něj se musíme naučit s covidem žít a musíme zapracovat na občanské sounáležitosti. 

    Video  Fialův novoroční projev: Nemám mnoho dobrých zpráv. Zmínil ceny energií, drahoty i covid  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 3.Vystrčil připomněl Havla

    S projevem vystoupil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Je zajímavé, že my v době, kdy nám takzvaně teče do bot, si dokážeme pomoci a chováme se k sobě velmi hezky a slušně, a bylo by velmi dobré a přál bych si to moc, kdybychom i do našeho běžného života v roce 2022 trochu té slušnosti a solidarity a nezištnosti přenesli, protože se nám všem bude žít mnohem spokojeněji a lépe,“ uvedl.

    „Výsledek voleb byl nakročením ke změně, ke změně v politické kultuře, a já bych byl rád, kdyby v roce 2022 tato změna politické kultury pokračovala. Pokud tomu tak má být, tak je důležité, abychom si zachovali slušnost, sebevědomou slušnost. Například prezident Václav Havel je vnímán jako slušný člověk. Přesto Václav Havel nikdy neuhnul, a pokud bojoval za svobodu, tak byl ochoten obětovat i tu svobodu vlastní,“ dodal Vystrčil.

    Video  Covid i drahota jako výzva pro Čechy: Vystrčil v novoročních projevu vyzval ke smířlivosti  - Česká televize / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 4.Rakušan proti ostřelování na sítích

    Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se jal s koncem roku 2021 a příchodem roku 2022 děkovat. „DÍKY, DÍKY, DÍKY. Vám všem, kteří se staráte. Rozdáváte. Pečujete. Nezapomínáte a vnímáte. Chráníte a pomáháte,“ uvedl na facebooku. Jmenoval starosty, policisty a hasiče, zdravotníky.

    „A poděkovat chci i všem nám ostatním, v kterých je chuť a potřeba příjemného, normálního života. Chci nám poděkovat tak nějak předem. Za to, že se budeme snažit ulehčit práci všem jmenovaným. Za to, že nebudeme zbytečně hazardovat se svým zdravím. S fyzickým i psychickým. A taky si moc přeji, abychom zbytečně nepokoušeli zdraví společenské,“ vyzval Rakušan.

    Vyzval k tomu, aby se lidé v novém roce nenapadali nesmiřitelně pro odlišný názor. „Dopředu nám děkuji, že po sobě nebudeme střílet (třeba ze zákopů sociálních sítí) ostré náboje plné nezdolného osobního přesvědčení. Věřím, že mimo obrazovky počítačů se stále ještě dokážeme smysluplně bavit a hledat porozumění. Že se navzájem dokážeme pochopit. Ne, nejsem bláhový idealista. Nečekám zázrak. Ale stále se budu snažit přijít na to, co přesně nás rozděluje. A hledat způsob, jak všechny ty odlišnosti přijmout,“ dodal Rakušan v příspěvku.

    Ministr vnitra Vít Rakušan vystoupil na tiskové konferenci Ministr vnitra Vít Rakušan vystoupil na tiskové konferenci | ČTK / Deml Ondřej

  • 5.Babiš odsoudil hulvátství

    „Jsem na české zdravotníky hrdý a jako i opoziční politik chci jasně a razantně odsoudit každého, kdo se k nim chová v této době hulvátsky nebo dokonce agresivně. Doufám, že se v tomto roce už to dít nebude. Moc bych si to přál. Jestli nás něco pandemie naučila, tak vážit si zdraví, svých blízkých a cenit si mezilidských vztahů,“ uvedl ve svém novoročním příspěvku expremiér a šéf ANO Andrej Babiš

    „Jsou lidé, kteří mi stále mají za zlé, že jsem nezkusil složit vládu. I dnes si za svým rozhodnutím stojím, protože bylo jasné, že vládu nesestavím a přineslo by to jen napětí ve společnosti. Nebudu ale předstírat, že mě odchod do opozice nemrzí,“ poznamenal Babiš a slíbil, že programem ANO nebude házet klacky pod nohy vládě.

  • 6.Schillerová: Nebude to snadný rok

    Video k novému roku natočila i bývalá vicepremiérka a exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta se v kratším příspěvku rozhodla „vyjádřit vděčnost všem, kteří loni projevili lidskost a solidaritu v boji s epidemií, následky tornáda nebo i v jiných vypjatých situacích“.

    „Dvaadvacítku vyhlížím s očekáváním i pokorou. Nebude tu snadný rok. Máme tu novou variantu covidu, energetickou krizi, inflaci. Lidé potřebují pomocnou ruku státu,“ poznamenala ve videu z pražské náplavky.

  • 7.Pekarová Adamová na Karlově mostě

    „Nový rok je pro Českou republiku nadějí na změnu. Všichni dobře víme, že rok 2021 nepatřil mezi ty jednoduché. Mnozí z nás ztratili své blízké, přes veškerou snahu nezachránili své podnikání, ceny letí rychle vzhůru. Prožíváme hned několik krizí současně. Největší tma je ale před rozbřeskem,“ uvedla šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k videu pro změnu z Karlova mostu.

    „Přeji Vám, aby se v novém roce splnila všechna Vaše přání, a hlavně, abyste ho prožili ve zdraví. To je nakonec to nejdůležitější. Šťastný rok 2022!“ vzkázala.

  • 8.Bartošovo přání

    „Pandemii covid-19 se nám bohužel stále nepodařilo porazit a ta si vybrala svoji daň. Zdravotní, ekonomickou i společenskou. A bohužel zasáhla do života mnoha rodin. Dlouhé lockdowny vedly k vyššímu výskytu duševních problémů. řada podnikatelů a živnostníků přišla o svůj byznys,“ říká ve videu Piráti Ivan Bartoš, nový ministr pro místní rozvoj. I on se pustil do poděkování zdravotníkům, ale také všem, kteří se chovali zodpovědně a brali ohledy na ostatní a své bližní.

    Řada problémů z roku 2021 se přenáší i do roku nového, upozornil Bartoš. „Někdy se může stát, že nás zaplavuje sobectví, že je společnost až příliš rozdělena. Že pod vlivem dezinformací vzniká chaos a zmatek. Ale je tady mnoho dobrého, co si lidé poskytují navzájem. Češi umí pomáhat jeden druhému,“ věří Bartoš a popřál lidem šťastný, úspěšný a zdravý rok 2022.

     

vlasok ( 31. ledna 2022 18:48 )

Lebo sa jej hodia k šatičkám? Pre iné nie, svojmu národu absolútne nerozumie a to povedala sama. Ona rozumie iným nie národu.

gemino ( 3. ledna 2022 01:06 )

Já naopak hodnotím roušku Čaputové pozitivně. Aspoň se Slováci nemuseli dívat na ten gesicht, který stále vypadá, jako když ta Sorosova loutka kaká ježky.
Ještě si mohla vzít atombordel, aby to mělo tu správnou novoroční atmosféru

Ievice-je-smegma ( 2. ledna 2022 21:56 )

Když si nemohou nakrást jako hradní Mynář...

Uživatel_5541614 ( 2. ledna 2022 21:49 )

Pro Slováky nezabere nic! Oni Sú prostě takový no….

Uživatel_5541614 ( 2. ledna 2022 21:48 )

A koho byste tam chtěl na to hradě? Hada Vystrčila, Slováka Babiše, ve vší úctě ne moc inteligentního generála Pavla…????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa