Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Souboj“ o první miminko roku 2022 minutu po půlnoci: Nela v Písku, Ondra v Karlových Varech, Julie v Jihlavě, Emily v Plzni

  • Autor: ČTK - 
    Aktualizováno -
    1. 1. 2022
    11:35
    1. 1. 2022
    06:44

    Příchod každého dítěte na svět je velká událost, když se děťátko, i přičiněním maminky, narodí v okamžik, kdy se láme starý a nový rok, je to radost o to speciálnější. Již v první minutě nového roku 2022 přišla na svět hned čtyři miminka - Nela v Písku, Julie v Jihlavě, Emily v Plzni a Ondřej v Karlových Varech. Prvním dítětem narozeným v Praze v novém roce 2022 je holčička Eleanor. Přišla na svět 18 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka.

  • 1.Jižní Čechy

    Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Nela Dobiášová. Narodila se v písecké nemocnici v 0:01. Váží 3550 gramů, měří 50 centimetrů. Druhé letošní jihočeské miminko se narodilo 11 minut po půlnoci ve Strakonicích, dívka Tereza Beranová. ČTK to v sobotu ráno řekla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

    Nela se narodila minutu po půlnoci v Písku. „Holčička se narodila šikovné mamince Heleně Dobiášové z Písku, jako její druhé miminko. Porod proběhl přirozenou cestou. Maminka i miminko jsou v pořádku a všichni včetně tatínka se moc těší z narození hezké holčičky. Druhým jihočeským miminkem, které se narodilo jedenáct minut po půlnoci ve strakonické porodnici, byla Tereza Beranová. Terezka váží 2880 gramů a doma už se na ni těší bratříček,“ uvedla mluvčí.

    Další jihočeské novoroční dítě se narodilo v 1:15 v Českých Budějovicích. Chlapec Antonín Klouda váží 3770 gramů a i jeho s maminkou Kateřinou Kloudovou čeká doma v Českých Budějovicích starší sourozenec. V 5:04 se v Českém Krumlově narodil akutním císařským řezem chlapec Minh Duc Vu, který váží 3010 gramů. Maminka je z Benešova nad Černou, je to její třetí dítě. V porodnicích nemocnic Jindřichův Hradec, Prachatice a Tábor se do 6:00 žádné dítě nenarodilo.

  • 2.Praha

    Prvním dítětem narozeným v Praze v novém roce 2022 je holčička Eleanor. Přišla na svět 18 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka.

    Do jedné hodiny ráno se v metropoli narodily ještě další dvě holčičky. V 00:50 se v porodnici Fakultní Thomayerovy nemocnice narodila Emily a o osm minut později přišla na svět dívenka v Ústavu pro matku a dítě v Praze-Podolí. Na dotaz ČTK to uvedly zaměstnankyně porodních sálů. V dalších třech pražských porodnicích, v Motole, na Královských Vinohradech a Všeobecné fakultní nemocnici, kde se porodnici říká U Apolináře kvůli umístění v Apolinářské ulici, čekali na první porody až do ranních hodin.

  • 3.Karlovarský kraj

    Minutu po začátku roku 2022 se narodil v karlovarské nemocnici chlapeček Ondřej, informovala ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Markéta Singerová. Půjde tak zřejmě o první narozené dítě v Karlovarském kraji v letošním roce a bude i mezi prvními novorozenci v České republice. Ondřejova maminka je z Nejdku, uvedla mluvčí nemocnice. Ondřej váží 3880 gramů a měří 51 centimetrů. Narodil se 1. ledna v 0:01.

    První dítě narozené v nemocnicích v Karlovarském kraji, jehož rodiče jsou z kraje, dostane od Karlovarského kraje dar 10.000 korun.

  • 4.Vysočina

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Julie. Narodila se v Jihlavě v 0:01 mamince z Polné. Váží 3185 gramů, měří 48 centimetrů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je Karel, který přišel na svět v 1:15 také v jihlavské nemocnici. V porodnicích nemocnic v Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči se k 7:00 žádné miminko nenarodilo. ČTK to zjistila dotazy v porodnicích.

  • 5.Středočeský kraj

    Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Příbrami. Adéla přišla na svět osm minut po půlnoci, váží čtyři kilogramy. Rodičům pogratulovala a Adélce popřála již i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

    Druhé letošní dítě ve středních Čechách přivítali v 0:17 v kolínské porodnici. Podle personálu jde také o holčičku, váží 3130 gramů a měří 50 centimetrů. V 1:38 ji následovala holčička v Rakovníku s porodní váhou 2,99 kilogramu a o čtyři minuty později další holčička v Hořovicích. "Váží 3250 gramů a měří 50 centimetrů," řekla ČTK pracovnice hořovické nemocnice.

    První chlapec přišel na svět v kladenské nemocnici ve 4:15, následovala ho holčička v Mladé Boleslavi v 5:33. Ve zbylých středočeských porodnicích v Benešově, Čáslavi, Mělníku, Neratovicích, Nymburku a ve Slaném kolem 7:00 ještě na první letošní porod čekali.

  • 6.Ústecký kraj

    Prvním letos narozeným miminkem v Ústeckém kraji je Alena, která se narodila v 1:03 v nemocnici v Kadani na Chomutovsku. Váží 2900 gramů a měří 49 centimetrů. Maminka dítěte je z Postoloprt na Lounsku. ČTK to řekla sestra z kadaňské porodnice.

    Druhé letošní miminko v kraji dostalo jméno Karla. Narodila se v nemocnici v Mostě ve 3:01. Váží 3600 gramů a měří 50 centimetrů. Maminkou je Michaela Čížová z Mostu. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Krajské zdravotní, jež nemocnici spravuje, Martin Klimeš.

  • 7.Olomoucký kraj

    Prvním letošním dítětem v Olomouckém kraji je Eliška z Radslavic na Přerovsku, narodila se v 04:31, o minutu předběhla Vincence z Náměště na Hané na Olomoucku. Eliška se narodila v olomoucké fakultní nemocnici, řekl ČTK mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Své první letošní miminka přivítaly již také nemocnice v Šumperku a v Prostějově, ostatní zatím na první novorozence ještě čekají.

    Eliška z Radslavic váží 3240 gramů a měří 49 centimetrů, uvedl mluvčí nemocnice. V prostějovské nemocnici se v 05:15 narodil chlapec Mikuláš s mírami 3650 gramů a 50 centimetrů, řekl ČTK mluvčí nemocnice Adam Knesl. Nemocnice Šumperk si na své první letošní miminko počkala do 06:27, kdy se zde narodil chlapec Jan s váhou 3795 gramů, uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

  • 8.Moravskoslezský kraj

    První miminka narozená letos v Moravskoslezském kraji jsou dvě. "Dvěma maminkám se narodili dva kluci. Přes čtyři kilogramy vážící Matyáš a téměř tříkilogramový Vojtěch," uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

    První letošní holčička na svět přišla v Novém Jičíně. V Nemocnici Agel se narodila ve dvě hodiny a 27 minut. "Jde o první miminko této maminky. Laura při narození měřila 49 centimetrů a vážila 3,4 kilogramu," dodal mluvčí nemocnice Adam Knesl.

    Agel provozuje i porodnici v Ostravě Vítkovicích. Tam se jako první letos narodil ve 03:09 Matyáš. "Chlapeček se narodil mamince z Ostravy. Doma jej čeká už jeden sourozenec. Vážil přesně čtyři kilogramy a měřil 51 centimetrů," uvedl mluvčí.

    V havířovské nemocnici se jako první narodil Daniel, a to ve dvě hodiny a 33 minut. "Váží necelé tři kilogramy a měří 50 centimetrů," řekla mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

    Deset minut před čtvrtou hodinou se narodila holčička ve frýdecko-místecké porodnici. Váží 3,6 kilogramu a měří 51 centimetrů. 

  • 9.Plzeňský kraj

    Prvním miminkem v Plzeňském kraji je zřejmě holčička Emily, která se narodila minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Váží 3080 g a měří 48 cm.

    V 0:56 se v Klatovech narodil Martin, váží 3240 gramů a měří 49 centimetrů. ČTK o tom informoval mluvčí nemocniční skupiny NPK Jiří Kokoška.

  • 10.Liberecký kraj

    Prvním miminkem roku 2022 narozeným v Libereckém kraji je malá Maya. Na svět přišla v Jablonci nad Nisou. Rodiče novorozené dívenky jsou z Nového Města pod Smrkem a Maya je jejich prvním dítětem. V ostatních nemocnicích v Libereckém kraji - v Liberci, České Lípě a Jilemnici na první dítě roku po 08:00 stále čekali.

    V jablonecké porodnici bylo dnes v noci opravdu rušno, na silvestra tam pomohli na svět sedmi dětem - třem holčičkám a čtyřem chlapečkům. "Poslední miminko roku 2021 přišlo na svět ve 22:59," dodala Válková. Přivítání prvního miminka roku 2022 se podle mluvčí vzhledem k epidemiologické situaci uskuteční v pondělí 3. ledna v úzkém kruhu. "Předání zlatého dukátu od pana primátora, případně hejtmana proběhne prostřednictvím ředitele nemocnice Víta Němečka," dodala.

    "První děti narozené v Libereckém kraji dostanou stejně jako v minulých letech od hejtmana Martina Půty pamětní zlatý dukát, kvůli koronaviru ale zřejmě nebude možná hejtmanova osobní návštěva," řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Rodiče první holčičky a prvního kluka dostanou také tradičně peněžitý dar 5000 korun a dětskou kosmetiku. 

  • 11.Pardubický kraj

    Prvním dítětem roku 2022 narozeným v nemocnicích v Pardubickém kraji je Dorotka. Narodila se v 06:47 v porodnici Orlickoústecké nemocnice. Dorotka při narození vážila rovné tři kilogramy. "Doma v Jablonném nad Orlicí na malou Dorotku už čeká dvaapůlletá sestřička Barunka," uvedla Frýdová. Jiné děti se v porodnicích v Pardubickém kraji do dnešních 08:30 nenarodily.

  • 12.Zlínský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným ve Zlínském kraji je chlapec Hugo. Na svět přišel v 02:36 v porodnici ve Valašském Meziříčí. Matka je z Hranic.

    V Uherskohradišťské nemocnici je prvním dítětem letošního roku dívka, která se narodila v 04:02, sdělila ČTK bez bližších podrobností mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

    V porodnici Vsetínské nemocnice je letos prvním dítětem Karolína. "Po porodu vážila rovná tři kila," řekla ČTK mluvčí nemocnice Lenka Plačková. Dítě se matce ze Vsetína narodilo v 06:28. Druhé dítě nového roku přišlo v nemocnici ve Vsetíně na svět v 07:01, chlapce rodiče pojmenovali Viktor.

    V porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je prvním dítětem roku 2022 chlapec Tomáš, narodil se v 07:29. Po porodu vážil podle mluvčí nemocnice Renáty Večerkové 3130 gramů, jeho matka je z Bařic-Velkých Těšan na Kroměřížsku.

  • 13.Královéhradecký kraj

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Matyáš narozený 40 minut po půlnoci v porodnici nemocnice v Náchodě. ČTK to řekla mluvčí náchodské nemocnice Lucie Chytilová.

    Matyáš je prvorozeným dítětem svých rodičů. Po porodu vážil 3,3 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Rodina bydlí ve středočeských Úvalech, uvedla mluvčí.

  • 14.Jihomoravský kraj

    Prvním miminkem, které se letos narodilo na jižní Moravě, je Vojtěch. Na svět přišel pět minut po půlnoci v brněnské porodnici na Obilním trhu, která je součástí Fakultní nemocnice Brno. Chlapec váží 3,46 kilogramu, informovala ČTK mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. V předchozích čtyřech letech se první dítě narodilo vždy v břeclavské nemocnici. Na Obilním trhu měli první novoroční porod naposledy v roce 2017, tehdy se narodila dvojčata.

    V dalších porodnicích v kraji dnes přišly na svět děti později. Půl hodiny po půlnoci se narodila Viktorie v Ivančicích, v Břeclavi Klára ve 4:28 a v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří v 5:52 Václav.

Zobrazit celou diskusi