Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kritizované ohňostroje: Nahradí je létající roboti? I s dronostroji jsou spojené obavy

Autor: mav, The Guardian - 
2. ledna 2022
10:57

Ohňostroje vadí různým zvířatům a lidem, 21. století ale má alternativu: Choreografie osvětlených dronů, píše deník The Guardian.

Na Silvestra i Nový rok jsou davy po celém světě navyklé na práskání, svištění a bouchání nejrůznější zábavní pyrotechniky. Nejen kvůli covidu se ale mnohde ohňostroje ruší či zakazují. A někde je nahrazují světelné show bezpilotních letadélek, naprogramovaných k úchvatné choreografii zářící barvami stejně jako pyrotechnika.

Významným příkladem toho bylo zahájení olympijských her v Tokiu z dílny IT firmy Intel. Nad stadionem se vzneslo 1824 dronů a formovaly komplexní obrazce včetně loga her a 3D glóbu. Každý vážil jen 340 gramů a nesl čtyři LED světýlka. Choreografie závisela na velmi přesné a rychlé navigaci GPS, jak popsal olympijský portál.

Místo tradičního ohňostroje angažovala pro oslavu Nového roku 2021 drony i radnice skotského hlavního města Edinburgh. Nad městem i kopci se rozlétlo stopadesátičlenné robotické hejno, které předvádělo nápisy, obrazy, symboly… a také animace, nad krajinou běhal nadpřirozený jelen a perutě roztahoval majestátní pták.

„Zkombinovali jsme prastaré médium poezie s naším moderním uměním, abychom ztvárnili cestu z minulosti vstříc zářnější, zelenější, zdravější budoucnosti,“ popsal John Hopkins, ředitel firmy Celestial, která se prezentuje jako průkopník a vynálezce nového dronového umění, jež nazývá Skytheatre (Nebeské divadlo).

Video  Balet dronů nad Skotskem  - YouTube/Underbelly
Video se připravuje ...

Firma SkyMagic zajišťovala dronovou show například na Nový rok 2021 v Londýně, na objednávku starosty nad metropoli vyslala formaci 300 letadélek. V prosinci dostala, jak uvádí na Facebooku, první stálé angažmá tohoto druhu na světě. Dvakrát za večer vyletí pět set dronů nad pláž Džumejra v Dubaji, v rámci festivalu nakupování. Předvádějí řadu příběhů z bohaté místní kultury.

Poptávka po takových představeních významně roste, napomohla tomu i pandemie, říká kreativní koordinátorka firmy Ollie Howittová. Rychlému rozvoji odvětví pomáhají i technologické pokroky, drony jsou každým rokem schopné létat delší dobu i v hustějších rojích. „Soudíme, že se to bude dál a dál vyvíjet, nebude to krátkodobá móda, do které se jen teď lidé zakoukali,“ řekla Guardianu.

„Nevypouštějí emise, nejsou na jedno použití, nepadá z nich žádné smetí ani nic podobného,“ vyjmenovává výhody dronů Howittová. „V tomto ohledu je to velmi dobré, udržitelné řešení.“

Do jisté míry jí oponuje Britský svaz ohňostrojů: „Naznačuje se tu, že mají drony menší dopad na životní prostřední, ale máme velké obavy ze spotřeby elektřiny i z využití lithiových baterií, o kterých se ví, že nejsou zas tak zelené. Dopad ohňostrojů na životní prostřední se prokázal být malý a krátkodobý, nové studie naznačují, že víc znečištění způsobí pár aut, které na událost jedou, než ohňostroje na té události.“

Robotické náhrady nejsou automaticky lepší ani z pohledu ochránců zvířat: „Drony nejsou bez obtíží, například plaší koně a dobytek či se srážejí s ptáky, mohou rušit zvířata i lidi. Je proto důležité jejich dopad brát v potaz a přijímat opatření k minimalizaci nehod,“ řekla Guardianu mluvčí Královské společnosti pro prevenci týrání zvířat.

Německý zákaz

V Německu smí veřejnost odpalovat pyrotechniku jen na konec roku, kdy mívají ohňostroje ohromnou tradici – ale dva pandemické Silvestry se staly výjimkou, vláda její prodej zatrhla, jen někteří se pro rachejtle a petardy vydali za hranice například do Polska nebo Česka.

Zákaz v minulých letech podporoval i nynější ministr zdravotnictví, lékař Karl Lauterbach, a to z důvodu znečištění vzduchu, které vadí hlavně astmatikům. „Za pár hodin chaotických silvestrovských oslav můžete nadýchat stejné množství jemných částic jako jindy za několik měsíců,“ řekl Guardianu roku 2018. 

Drony nahradily rachejtle i na akci, která je historicky právě a jen o pyrotechnice – Britové mají 5. 11. státní svátek jako připomínku pokusu o bombový atentát na Sněmovnu lordů a krále Jakuba I. z roku 1605. Tzv. Spiknutí střelného prachu neuspělo, Guy Fawkes byl přistižen u zásob výbušniny a s dalšími vzbouřenci popraven. Svátek se slaví ohňostroji. Ale v Marině Mercia v okrese Derbyshire tentokrát poprvé místo raket vzlétly drony. „Mnozí místní obyvatelé i návštěvníci uvítají klid oproti normálnímu hluku, stejně jako domácí mazlíčci a divoká zvěř,“ řekl portálu Derbyshire Live mluvčí pořadatelů.

A povedlo se? Provozovatel mariny Robert Neff byl nakonec rozpačitý. „Lidi čekali víc dronů, víc světel, větší show. Lidi vždycky chtějí víc. A myslím, že rámus je velkou součástí toho celého zážitku,“ svěřil se Guardianu.

Drony a rachejtle se ale nemusejí vylučovat. „Zjistili jsme, že ohňostroje fungují výborně v tandemu s drony, nebereme to, že by jedno mělo nahradit druhé,“ říká Howittová. Zatímco obrazy dronů lze lépe programovat, řídit, ba animovat, a vyprávět tak konkrétnější příběh, pyrotechnika zase přináší nezaměnitelné a emotivní představení i díky tomu rámusu. „Je to další nástroj z pokladnice, jak můžete rozhýbat nebe a předvést show.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi