Vánoce jsou pro britskou panovnici a její děti, vnoučata a pravnoučata časem, který společně tráví v Sandringhamu. Ohromující panství je obvykle plné slavnostní zábavy a veselí, a příslušníci královské rodiny si zde užívají dobrého jídla, vzájemné blízkosti… i nádherné výzdoby. Sama královna vždy zůstává v Sandringhamu až do února, a výzdoby a stromku se zbavuje až 6. února, tedy o měsíc déle, než jak tomu je u většiny světa. A to dokonce i přesto, že se někde říká, že rodinám, které neodstrojí své stromečky počátkem ledna, to přinese smůlu.

Důvodem, proč královna zůstává na svém venkovském sídle, je dojemný: připomíná si zde výročí smrti svého zesnulého otce Jiřího VI. (†56). K tomu došlo právě 6. února 1952. Zemřel v Sandringhamu ve spánku, zradilo ho srdce. V té době mu bylo pouhých šestapadesát – dožil se tak nejnižšího věku ze všech britských hannoverských nebo windsorských králů. Královně, tehdejší princezně Alžbětě, bylo pouhých 25 let, když její otec zemřel a ona po něm převzala korunu. Už předtím ale kvůli jeho chatrnému zdravotnímu stavu převzala část jeho královských povinností.

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Na tomto sídle na východě Anglie tráví královská rodina vánoční svátky již od roku 1988. Královna sem pravidelně přijíždí mezi 17. a 20. prosincem a po celou dobu bedlivě dohlíží na probíhající vánoční přípravy. Zbytek rodiny se k ní připojí až o Štědrém dni a společně si pak užívají svátky. V den výročí úmrtí svého otce pak královna setrvává v tichu a o samotě, a vzpomíná na svého tatínka, jenž zemřel o 50 let dříve než jeho manželka, královna matka Alžběta (†101). Ke královským povinnostem se znovu vrací až následující den. 

Fotogalerie
58 fotografií