Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Domov pro všechny smysly a návrat k přírodě. Nejžhavější interiérové trendy pro rok 2022

/
  • Interiérům budou v roce 2022 vládnout oblé křivky nábytku, přírodní materiály a výrazné textury.
    Interiérům budou v roce 2022 vládnout oblé křivky nábytku, přírodní materiály a výrazné textury. (Bloomingville)
    1. ledna 2022 ● 06:00

    Ať už zařizujete nový domov nebo se jen v novém roce chystáte na refresh svého interiéru, nechte se inspirovat největšími trendy pro letošní rok. Můžete si být jisti, že jsou zárukou pohodlného a příjemného bydlení.

    Interiérové trendy se samozřejmě neobměňují z roku na rok, jen některé sílí, jiné slábnou, nenápadně nastupují nové. Celou řadu letošních trendů jste tak jistě zahlédli i v roce uplynulém, nebo dokonce v některém z těch předchozích. 

     

    Pokračuje tak výrazný vliv přírody na bydlení, ať už je to v oblasti materiálů, tvarů, barev či vzorů. Tento trend je mimořádně sympatický, jelikož interiéry zařízené v tomto duchu jsou útulné, hřejivé, a přesto působí velmi šik. Tak se pojďme podívat, na co konkrétně se můžeme letos těšit!

  • 1.

    Odstíny zelené

    Autor: Little Greene

    Nejvýraznějším z nich bude v roce 2022 olivově zelená. Vedle ale nešlápnete ani s mátovou nebo šalvějovou. Tyto barvy se uplatní jak na stěnách, tak na čalouněních nábytku či na doplňcích. Skvěle si rozumí s dekory přírodního dřeva, rustikální keramikou nebo výrobky z bambusu. Nejpřirozeněji je pak vnesete do interiéru pomocí pokojových rostlin. 

  • 2.

    Oblé křivky

    Autor: Bloomingville

    Nejčastěji je uvidíte na komodách všeho druhu, ale nevyhýbají se ani stolům nebo kuchyňským linkám a barovým pultíkům. Plánujete-li nákup zrcadla, určitě dejte přednost oválnému rámu nebo alespoň oblým hranám. Skvěle vypadají na nábytku z přírodního dřeva (masiv, dýha), ale ostudu si s nimi neuříznete ani v barevném provedení (bílá, béžová, pastelové odstíny).

  • 3.

    Zemité odstíny

    Autor: H&M Home

    Oblíbená šedá je na ústupu a interiérům vévodí spíše odstíny hnědé a béžové (okrová, písková, taupe, ale i zelenohnědá či modrozelená). Takové zařízení působí velmi příjemně a nadčasově. V případě textilních doplňků sáhněte po režné bavlně, lnu nebo chlupatém plyši a nebojte se ani tyto materiály kombinovat. V zemitých tónech budou vypadat náramně!

  • 4.

    Barvy v kuchyni

    Autor: Walls and Floors Ltd.

    Oblíbené neutrální odstíny kuchyní posledních let (bílá, šedá) pomalu ustupují výraznějším barvám, zejména už zmíněným odstínům zelené, jako jsou olivová či šalvějová, ale také světlým tónům modré (např. aktuální barvě roku podle Dulux Bright Skies). Pastelové tóny jsou do kuchyně jako stvořené, působí svěže a zároveň jsou decentní, nevtíravé. Taková kuchyně rozhodně nebude působit fádně, zároveň se vám brzy neomrzí. 

    Autor: IKEA

  • 5.

    Biofilní design

    Autor: Westwing

    Název tohoto trendu možná nezní zrovna lákavě, nicméně vězte, že nejde o nic jiného než o naplnění touhy po přírodě. Označuje zkrátka příklon k přírodním materiálům v jejich ryzí podobě (dřevo, len, bambus, juta, kamenina...), k vzorům inspirovaným říší flóry a fauny a už zmíněnou oblibu přírodní barevnosti (zelená, zemité tóny, ale také detaily ve výrazných odstínech exotických květů apod.). Zkrátka je to ideální styl pro každého, kdo má rád přírodu a utíká do ní vždy, když potřebuje získat vnitřní klid a tzv. dobít vnitřní baterky.

  • 6.

    Udržitelnost aneb Návrat k řemeslu

    Autor: Wuders

    Důraz na udržitelnost stále sílí, a tak není divu, že také v letošním roce bude jednou z hlavních manter bydlení. Výhodou je, že v posledních letech i u nás vznikla celá řada malých, mnohdy rodinných firmiček, které se vracejí k tradici českého nábytkářského řemesla. A tak máte rozhodně na výběr ze spousty povedených kousků, které vás nezklamou kvalitou provedení, působivým designem ani přístupnou cenou. A proč je lokální nábytek od malých výrobců vlastně udržitelný? Zpravidla je vyroben z místních materiálů, drobní výrobci více dbají na to, aby při výrobě nevznikal zbytečný odpad, a také k vám necestuje z velké dálky. Mnoho z těchto značek také dbá na použití šetrných lepidel či nátěrů.

  • 7.

    Udržitelnost aneb Nový život starého nábytku

    Autor: iStock

    Tento trend je na vrcholu už mnoho let a rozhodně ho budeme ještě dlouho vídat. Řada lidí si oblíbila nábytek z druhé poloviny dvacátého století nejen pro zajímavý design, ale také proto, že jde mnohdy o kvalitní výrobky s dlouhou životností. Jiní zase kvitují, že ho lze pořídit za odvoz nebo nízkou cenu, případně že kvůli nim tak nemusí vznikat nový kus nábytku. Navíc když si takový kousek zrenovujete dle svých představ, získáte jedinečný originál. Je jen na vás, zda se starými věcmi rozhodnete vybavit celý domov nebo je využijete jen jako zpestření a oživení moderního vybavení. Vedle nábytku můžete vybírat také svítidla nebo dekorace z této doby.

  • 8.

    Výrazné textury

    Autor: Westwing

    Tento trend je zřetelný zejména v bytových textiliích. Tkaniny jako bouclé, manšestr, tvíd, zkrátka ty s výraznou hrubší strukturou se budou hřát na výsluní. Neprohloupíte ani pořízením koberců s vysokým vlasem nebo polštářků s pletenými vzory či v macramé provedení. Nejlépe uděláte, když budou opět v zemitých tónech.

  • 9.

    Domov pro všechny smysly

    Autor: Bonami

    Řadu výše zmíněných trendů lze spojit do této kategorie. Potřeba bydlení příjemného pro všechny naše smysly vznikla v době pandemie covidu, kdy spousta z nás trávila ve svých domovech drtivou většinu času. Najednou nestačilo, že je zařízení pěkné a stylové, důležité začaly být hlubší aspekty. Proto můžeme pozorovat návrat výraznějších barev (stimulují nás prostřednictvím zraku), oblibu textilií příjemných na dotek (samet, chlupatiny apod.), preferenci přírodních materiálů (příjemně voní, neuvolňují škodlivé látky do ovzduší)... 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy