Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dětská jména roku? Vévodila Eliška a Jakub, ale objevila se Šanel, Radegast nebo i Kiara

Češi rádi dávají dětem i neobvyklá jména.  Letí Šnael i Kosma
Češi rádi dávají dětem i neobvyklá jména. Letí Šnael i Kosma  (Autor: archiv Blesku)
Autor: rc - 
5. ledna 2022
05:30

Eliška, Adaora Mia, Akil či Jakub? Vybrat jméno pro dítě není žádná legrace a rodičům to leckdy zabere dlouhou dobu, než na to pravé přijdou. Někteří sází na rodinnou tradici a svého potomka pojmenují po jednom z rodičů či prarodičích, další raději sáhnou po slavné osobnosti či jménu neobvyklém! Podívejte se, jaká neobvyklá jména dávali rodiče za uplynulé roky svým ratolestem a kdy se rodí holky a kdy kluci?

Každoročně přijdou v Česku na svět tisíce dětí a hned po narození musí jejich rodiče učinit rozhodnutí, které ovlivní dítěti celý jejich život. Svému potomkovi musí vybrat jméno! Český statistický úřad od roku 1999 vede statistiky křestních jmen dětí narozených v České republice. „Kvůli přípravě a realizaci Sčítání lidu 2021 a pandemii covid-19 nebyla dětská jména za leden 2020 a leden 2021 zpracována. Poslední data jsou tak za leden 2019,“ uvedl pro Blesk mluvčí úřadu Tomáš Chrámecký.

Elišky a Jakubové

V roce 2019 se narodilo nejvíc Elišek a Jakubů. „Není to žádné překvapení, Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba se sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan,“ uvedl tehdy Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Hned za Eliškou a Jakubem se umístila Anna a Adélka a Jan a Tomáš. 

Trend Elišek a Aniček se držel i v letošním roce. „Mezi holčičkami je zatím pořadí Eliška, Anna a pak již s větším odstupem Sofie, Viktorie a Adéla s Terezou. V roce 2020 byla první dvě místa stejná, pak byly Tereza, Sofie a Natálie. Skokany v top desítce je Adéla, ze třináctého místa na čtvrté a Amálie z osmnáctého na sedmé místo. Eliška je tak již druhým rokem první,“ uvedla mluvčí Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK „U Apolináře“ Lucie Kroupová s tím, že u kluků byli vítězi Jakub a Adámek. „Kousek za nimi je Filip a Matěj s Matyášem. Jakub byl nejčastějším i v roce 2020,“ dodala s tím, že ho následoval Honza a Matyáš.

Netradiční jména

Přesto, že na předních příčkách se držela tradiční jména, rodiče se rozhodli být leckdy kreativní a dát svým potomkům neobvyklá jména, kterými budou jistě vyčnívat z řad svých vrstevníků. Ve statistice Českého statistického úřadu se v roce 2019 objevila jména dívčí jména Annika, Šanel, Ariana, Elisabeth, Lola, Valerie Chelsea, Ava, Annelies, Kiara či Zixi. U chlapců to byla jména jako Luca, Kevin, Matteo, Kosma, Áron, Ragnar, Ahmad, Ragael, Darius, Dmitriy či Faris.

V roce 2021 v porodnici U Apolináře z netradičních jmen převládala dívčí jména Allegra, Abigail Vanda, Ariel, Anna Nikolajevna, Donatella, Lauriána, Lora, Lota, Lola či Annemarie Iris. U chlapců to bylo zase Akil, Deniel, Eden, Gopál, Kosmo Antoni, Richard Radegast, Timotej, Kosmo Antoni či Maksim. Netradiční jména zaznamenali i v Jihočeském kraji. Podle Magistrátu města České Budějovice se v roce 2020 dávala chlapcům netradiční jména jako Christian, Leon, Calvin, Darek, Tod, Rafael či Ronald. O rok později rodiče dávali jména jako Torjan, Diego, Frederik, Kael, Ervín, či Walter. U dívek to za poslední dva roky byla jména jako Athéna, Dona, Estelle, Salma, Ariana, Ráchel, Leticie, Hermiona, Debora, Lola, Megan, Malia či Anika.

Před půlnocí holčičky, po půlnoci kluci

Porodnice U Apolináře zároveň prozradila, kdy nejčastěji děti přicházejí na svět. „Z pohledu denní doby se nejvíce dětí narodí spontánně mezi jednou až třetí hodinou odpoledne, je to částečně ovlivněno indukcemi. Zajímavější je to ale v „ostatních hodinách.“ Docela dost holčiček se narodí mezi 20:00 – 23:00 a pak si chvíli dají klid,“ uvedla mluvčí s tím, že chlapci se naopak „rádi“ rodí kolem půlnoci. „Naopak kluci mají významně víc narození mezi půlnoc a třetí hodinou. Je to stav platný již několik let,“ uzavřela.

VIDEO: Co nevíte o porodech a těhotenství

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi