Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž se vzdal semifinále EURA, aby daroval kostní dřeň: Zachránil tím lidský život

Autor: štt - 
16. ledna 2022
19:37

V červenci se čtyřiadvacetiletý mladík vzdal možnosti vidět zápas Anglie s Dánskem v semifinále EURO 2020, aby pomohl cizinci, který potřeboval akutní ošetření. Jeho čin inspiroval stovky dalších lidí k darování kostní dřeně.

Sam Astley se vzdal vstupenky na národní utkání ve fotbalovém svatostánku ve Wembley, aby mohl darovat kostní dřeň, informoval server Metro. Sam z města Dudley dodává, že nelituje možnosti vidět zápas naživo. Jeho laskavé gesto ocenila i fotbalová legenda Gary Lineker, a dokonce mu a jeho přítelkyni nabídl VIP vstupenky na finále anglické ligy.

Nyní, po více než 100 dnech od zákroku, Sam zjistil, že jeho dárcovství pomohlo zachránit něčí život. Přestože údaje o příjemci zůstanou nadále skryté, Sam mu může napsat anonymní dopis. Čtyřiadvacetiletý mladík po odběru kostní dřeně několik dní trpěl bolestmi zad, ale žádné další problémy neměl. „Po dvou týdnech jsem byl opět plný energie. Ale přiznávám, že jsem byl celkem nervózní,“ připustil, i když hned dodal: „Kdyby mě někdo požádal, šel bych do toho znovu.“

Výkonná ředitelka charitativní organizace, která se zabývá výzkumem rakoviny krve, Henny Braundová řekla: „Samův příběh upoutal během fotbalového turnaje pozornost celé země. Inspiroval minimálně dalších 1 500 lidí, kteří se přihlásili na seznam možných dárců.“

Charita se snaží povzbudit zejména více mužů ve věku od 16 do 30 let, aby se připojili do registru, protože právě u nich je největší pravděpodobnost, že budou vybráni k dárcovství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi