Jaké jsou aktuální vědecké poznatky o seznamování v době pandemie? Objevil se nějaký nový trend?

Co se týče seznamování, tak jsme v pandemii vypozorovali tři věci. Seznamování se jasně přesouvá do on-line prostoru, to už jsme ale viděli před pandemií, pandemie to jen posílila. Viděla jsem i v praxi, že i lidé, kteří k tomu byli spíše skeptičtí, tak šli na seznamku, protože žádná jiná možnost nebyla.

Druhá věc je, že lidé začali brát vztahy více vážně, nebo v nich hledat větší hloubku. Lidé zmiňují, že jsou více nastaveni na vážné vztahy a hledají na partnery větší emocionální napojení.

A ten třetí trend?

A nakonec je to akcelerace vztahu. Lidé měli na vztahy více času, protože neměli v pandemii nic jiného, co případně dělat. Zároveň byli omezeni v místech, kam bylo možné chodit, takže vztahy postupovaly celkem rychle. Lidé spolu začali trávit karanténu a bylo jim v tom dobře, tak spolu začali rovnou i bydlet, ačkoli třeba bez pandemie by k takové situaci došlo až za několik měsíců.

V jakém věku jsou vaši klienti? A co řeší nejčastěji?

Nejvíce mých klientů je ve věku mezi 25 a 45 lety. Jde o single lidi, kteří se seznamují, a z nějakého důvodu jim to nejde, nebo řeší nějaké spojené problémy. Druhý typ jsou klienti, kteří jsou na začátku vztahu a pokládají si otázky s tím spojené. Je to ten pravý, je to ta pravá? Jak vztah posouvat dál? Řešíme ale i sebedůvěru, rodinné vztahy i to, jak posílit mužství a ženství.

V referencích váš klient uvádí, že seznamování přes seznamky je spojeno s frustracemi a třeba i častým odmítnutím a trvá dlouho, ale že se nakonec vyplatí mu věnovat energii. Můžete to více rozvést?

 Seznamování většinu lidí nebaví a je to z definice i nepříjemná zkušenost, která je daná tím, že pokud je to hledání přes seznamku, tak je to trochu hledání jehly v kupce sena. My si skrze seznamku dramaticky rozšíříme příležitosti, ale s naprostou většinou lidí si nebudeme rozumět. Protože jsou z úplně jiných sociálních bublin, z úplně jiných prostředí. Ale i s nimi budeme komunikovat, potkávat se, než najdeme těch pár, se kterými si rozumíme.

Takže ano, je to náročné, trvá to déle, než si lidé většinou myslí, ale na druhou stranu, pokud u toho člověk vydrží, tak jak moje zkušenosti, tak i výzkumy ukazují, že to je efektivní způsob, jak se seznámit a že kvalita vztahu ať už ze seznamky, nebo odkudkoliv jinud, se neliší.

Zajímavým fenoménem je to, že si někteří lidé dávají na profil starou fotku, dělají se mladší, než skutečně jsou…Dá se říct proč, když se to pak stejně pozná?

Myslím, že někdy to není úplně záměrné, že je to tím, že se na té fotce lidé sami sobě líbí. Všichni se chceme prezentovat v tom nejlepším světle a někteří si neuvědomí, že je velký rozdíl v tom, jak vypadají teď a jak vypadali před několika lety. Takže fotku použijí spíše naivně. A někdy je tam záměr oklamat v tom smyslu, že se takhle seznámím lépe, že na to osobní setkání pak přijde víc lidí, kteří mi to pak prominou, když mě poznají osobně. To, že se to tak neděje, že se ti lidé pak cítí povedeni, to je pravda. Za mě tedy není moc dobrá strategie dávat fotky, které jsou neaktuální, protože to většinou protějšky spíše naštve, než že by měli tendenci to odpouštět.

Jak si správně vytvořit profil na seznamce?

Nedělat profil, který zaujme všechny. Jde o to zaujmout lidi, kteří pro nás mohou být nějak zajímaví, se kterými máme potenciál vztahu. Takže být v tom profilu docela konkrétní, aby se s tím druhá strana mohla ztotožnit a byla na čem budovat konverzace. A pak je důležité se soustředit na fotky, ty jsou zásadní. Měly by to být fotky, kde se líbíme sami sobě, jsou aktuální a které už i napomáhají konverzaci. Tedy že nejenom komunikuji, jak vypadám, ale i svůj zájem. Mohou být ze sportu, z cestování, se zvířaty, zkrátka takové, které navíc mohou podpořit komunikaci.

Dalším fenoménem je náhlé ukončení komunikace bez rozloučení. Dotyčný na seznamce zkrátka náhle přestane komunikovat. A druhou stranu to pak zraní…

Jedná se o ghosting, děje se to poměrně často, myslím, že každý, kdo se na seznamce seznamuje, toto zažije. Nic moc se s tím nedá dělat. Pro lidi je samozřejmě víc zraňující, když z té komunikace náhle odejdeme bez nějakého vysvětlení, ukončení, než když jim v nějaké krátké zprávě odmítnutí jasně pošleme. Přijde mi fajn, že když už komunikovat nechceme, napíšeme rychlou zprávu, že z toho kontaktu odcházíme.

Doba moc nepřeje večírkům a různým společenským akcím, na kterých by se dalo seznámit. Máte nápad, jak se nenásilně seznamovat třeba na ulici? Většina lidí je totiž na oslovení někoho na ulici asi spíše stydlivá.

Chápu a moc se to neděje. Úplné minimum lidí se seznámí ve veřejném prostoru. Spíše se to děje přes prostředníky, přes kamarády na akcích, přes zájmy, ve škole, v práci. Seznámení na ulici ani není moc dobrý nápad. Příliš bych se do toho nepouštěla, snažila bych se využít přátelé, chodit na akce, kde zas tak moc lidí neznám…Rozšiřujte sociální život pomocí zájmů, koníčků, hledejte příležitosti, kde je nějaký potenciál, že tam budou noví, ideálně i nezadaní lidé.

O Vánocích v televizi frčí zamilované filmy typu Láska nebeská…dá se inspirace načerpat i z nich? Nebo je při seznamování ale i obecně v partnerských vztazích problém spíš právě nereálné romantické očekávání?

Já bych vnímala romantické komedie a filmy spíše jako pohádky. Je příjemné je sledovat, ale zároveň bych k nim přistupovala kriticky. Realita taková není, láska na první pohled je vzácná, vztahy jsou práce, není to v uvozovkách jen láska nebeská. Takže si nejsem úplně jistá, jestli nám v našem přístupu ke vztahům tyto příběhy pomáhají. Spíše si je užívejme jako tu pohádku.

Dovolím si osobnější otázku. Radíte lidem se vztahy, vyšly vám osobně všechny? Třeba díky tomu, že víte, jak na ně?

Moje práce mě hlavně naučila, že ze vztahů v životě může být spousta radostí, že jsou důležitou součástí pocitu spokojenosti v životě a že zároveň je důležité o ně pečovat a pracovat na nich. Takže to se v životě snažím dělat.

Jaké seznamovací předsevzetí si dát do nového roku, pokud jsme nezadaní?

Přistupujte k seznamování aktivně, vydržte to a nevzdávejte to po prvním odmítnutí.

Láska nebeská: 7 věcí, které jste o filmu nevěděli!

Video
Video se připravuje ...

Láska nebeská: 7 věcí, které jste o filmu nevěděli Videohub

Fotogalerie
5 fotografií