Polychromovaná a bohatě zlacená řezba, zapůjčená do Národní galerie již v roce 2013 ze soukromé české sbírky, pochází ze hřbitovního kostela svatého Václava v Úterý, který byl v období baroka spravován klášterem premonstrátů v Teplé. V chrámu dílo zdobilo svatostánek bočního oltáře svatého Jana Nepomuckého, jehož kompletní sochařskou výzdobu pořídila pražská dílna Ignáce Františka Platzera.

Součástí oltáře byla vedle dalšího adorujícího anděla a drobných postav andílků i ústřední socha Jana Nepomuckého, která je dnes v klášteře v Teplé. Platzerova dílna tehdy působila v Čechách krátce, a proto zřejmě objednávku na sochařskou výzdobu výjimečně bohatého oltáře, zadanou tepelským opatem Hieronymem Ambrosem a dokončenou v roce 1752, pojala jako velmi prestižní záležitost.

Tím smutnější příběh prožilo toto umělecké dílo na sklonku minulého století, kdy bylo při opakovaných krádežích připraveno o většinu původních částí. Jak vandalsky si zloději počínali, dokládá pahýl pravé paže anděla, jež původně nesla reliéf s jednou ze scén z Janova legendárního života. Klečící adorující anděl se později objevil na uměleckém trhu v zahraničí a v roce 2012 byl nabízen jedním z aukčních domů ve Vídni, a to dokonce s přesným určením autora a správnou proveniencí.

O návrat Platzerovy sochy do České republiky se postaral soukromý sběratel, který dílo nechal na své náklady i restaurovat. NGP dílo získala za finanční podpory ministerstva kultury.

Ignác František Platzer

Ignác František Platzer byl sochař a řezbář pozdního baroka. Z jeho ateliéru vyšly celé soubory řezeb a kamenné plastiky třeba pro zámky v Dobříši a Hoříně, pro kláštery na Zbraslavi a v Teplé nebo pro Pražský hrad. Vstupní bránu na prvním nádvoří Hradu zdobí Platzerovi titáni, byť jsou dnes provedeni v kopii z počátku 20. století. Sochy z Platzerovy dílny zdobí množství pražských paláců i kostelů.