O jednu z posledních prvorepublikových hereček obětavě pečovaly v posledních letech hned dva manželské páry – Žmolíkovi a Gajdáčkovi. Jinak měla Zdenka, která představovala ve stejnojmenném filmu Lídu Baarovou, pouze sestřenici a bratrance, a ti už mají svůj věk.

Bude u Oscara

„Máme na Vyšehradě hrob Herecké asociace. Byla to velmi dobrá nabídka, a můžeme se tak postarat o umělce, které nemá kdo pohřbít. Už tam leží například náš jediný dětský držitel Oscara Ivan Jandl,“ řekl herec a režisér. Jandl zemřel v pouhých padesáti letech zcela opuštěný.

Dvě místa odpočinku

Blízko hrobu Herecké asociace je ještě hrob Nadace Život umělce. Tam odpočívá mnoho slavných, jako například Ljuba Hermanová (†83), Zita Kabátová (†99), Karel Vlach (†74) a Zuzana Navarová (†45). Skladatel hudby k seriálu Policie Modrava Zdeněk Barták (†89) starší si vysloveně přál, aby mu syn zařídil uložení na Vyšehradě. „Celý život s Vlachem soupeřili, kdo má lepší orchestr, tak chtěl být s ním,“ řekl Zdeněk Barták (67) mladší.

Soška ve 12 letech

Ivan Jandl je prvním a zatím jediným českým hercem oceněným Oscarem. Spolu se Zlatým glóbem ho obdržel v roce 1949 za hlavní dětskou roli chlapce traumatizovaného válkou v protiválečném dramatu The Search (Poznamenaní), to mu bylo 12 let. Režisér Fred Zinnemann ho objevil v Dismanově dětském rozhlasovém souboru. Český film mu pak už moc příležitostí nedal. Navzdory tomu, že byl diabetik, řešil smutek a zábrany pomocí alkoholu. Se smrtí matky odpadla poslední brzda. Zabilo ho zoufalství z promarněného života, společenská zneuznanost a nevůle bojovat s nemocí. Zemřel na záchvat v samotě svého mládeneckého bytu, nedlouho po návratu z nemocnice.

Video: Zdenka Procházková natáčela klip s Basikovou: Mám černé období

Video
Video se připravuje ...

Zdenka Procházková natáčela klip s Basikovou: Mám černé období, ale ještě ráda žiju! Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
29 fotografií