Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Demonstrace kvůli trhům i povinnému očkování: Lidé vyjdou do ulic, expert se zastal vlády

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
8. prosince 2021
05:10

Až do konce roku se budou pravidelně konat pochody a demonstrace, na kterých lidé vysloví nesouhlas s povinným očkováním, ale také uzavřením adventních trhů. Oznámila to iniciativa Chcípl PES, která spolupracuje s několika dalšími hnutími a spolky. Podle šéfa Asociace středních a malých podnikatelů je ale uzavření trhů pochopitelné a navíc dobře vykompenzované. 

Iniciativa Chcípl PES chystá sérii demonstrací, kde vysloví nesouhlas s uzavřením vánočních trhů, s povinným očkováním a také se jmenováním předsedy STAN Víta Rakušana ministrem vnitra. Novinářům to na úterní tiskové konferenci oznámil předseda iniciativy a kandidát na prezidenta Jakub Olbert a místopředseda Jiří Janeček. 

První akce proběhne dnes v Ostravě, dále se podporovatelé iniciativy a dalších spolků setkají 11. a 12. prosince, přičemž právě 12. prosince proběhne největší z pochodů. Odpůrci některých opatření a povinného očkování se potkají na Václavském náměstí a budou pochodovat na Pražský hrad. Další z akcí je naplánovaná na 20. prosince, kdy proběhne podle Olberta „lidský akt“ a iniciativa bude potřebným rozdávat polévku. Poslední letošní akce proběhne na Silvestra. 

Kastner: Uzavření chápu, trhovci ztratili důvěru

Jedním z velkých témat je především uzavření vánočních a adventních trhů. S tímto krokem nesouhlasí nejen Chcípl PES, ale také například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či primátor Mostu Jan Paparega (proMOST). „Já si myslím, že je to o dohodě. Jestli hygiena přijde s tím, že má být mezi stánky 2-3 metry rozestup, tak vyhovíme. Ale není řešením to, ze dne na den zavřít bez náhrady. Zahrávají si s osudy obyčejných lidí,“ okomentoval zákaz pro Blesk Zprávy Janeček.

Janeček popsal, že mnoho lidí, kteří na trzích prodávají, se na toto období chystají celý rok. Není pak výjimkou, že si i na toto období i půjčí. „Když mi volají, je mi jich líto. Žena, která celý rok kreslí ozdoby a pak je prodává, z toho žije celý rok. Kompenzace měli dávno přijít… ne, že se to začne řešit v lednu. To píšou lidi, kteří nepřišli o příjem, mají to psát lidé, kteří tomu rozumí,“ hřímal Janeček.

Odpůrci nařízení také zmiňují, že nechápou, proč se zakazuje pohyb na čerstvém vzduchu, zatímco např. obchodní centra dále fungují. Vedle toho opakují, že je vše o dohodě. Podle ministra v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) ale má uzavření trhů své opodstatnění. „Adventní trhy rušíme ze stejných důvodů, jako je ruší Lipsko, Drážďany nebo Mnichov, tedy proto, že tam dochází k bližšímu kontaktu lidí. Model chování na vánočním trhu je trochu jiný než na tom běžném, kde si stejně jako v supermarketu nakoupíte a odejdete,“ vysvětlil nedávno mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl. Možné epidemické nebezpečí ukazují i záběry z trhů z okolních států, například z Polska. 

Co se týče možnosti dohody, podle šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera už trhovci jistou možnost dohody navíc ztratili. „Je třeba si zamést před vlastním prahem a položit si otázku, jestli trhovci udělali vše, aby byli důvěryhodným partnerem,“ podotkl pro Blesk Zprávy. 

„Sliby, že se něco bude dodržovat, se nekonaly. A to se týká i části hospodských. Ta důvěra v to, že ta opatření budou naplněná, asi u té současné vlády klesla a já si pamatuji, jak loni, kdy se nemohl prodávat alkohol, tak se dával svařák do pet lahví. Vánoční trhy se zavřely asi i kvůli nezodpovědným provozovatelům v gastru a na trzích. Ale souhlasím, že babička, co prodává věnce, asi není horší než obchodní centrum,“ dodal dále Kastner, který narážel na loňský „trik“ trhovců, kdy i přes zákaz alkoholu prodávali nápoje „na doma“. 

Řada trhovců se i nyní na zákaz „vykašlala“ a dále prodává. Akorát si pozměnili jméno na zimní farmářské trhy. Farmářské trhy totiž fungovat mohou, přesněji trhy s celoročním a pravidelným působením. Zatímco trhy na Staroměstském náměstí jsou tak zrušeny, ty na Václavském náměstí dále fungují. 

Video  Z nařízení vlády končí vánoční prodej trhovců na Zelném trhu v Brně  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Podle iniciativy je uzavření trhů jen dalším opatřením, které „nepomohlo“, a opětovně se lidé ptají, proč jiní mohou zatímco ostatní ne. „Jsme v situaci, kdy se podnikatelé a živnostníci nedokážou zvednout a obnovit podnikání. Chceme rovný přístup k trhům,“ uvedl na tiskovce Janeček. Iniciativa podle něj jen bojuje za svobodu a demokracii. 

„Dnes začínáme letákem svobody, který se bude distribuovat po celé republice. Má za úkol seznámit občany se základními informacemi o covidu. Nejsou tam uvedeny žádné hoaxy, ale veřejné a běžně dohledatelné informace,“ řekl Olbert. Na letáku prý budou čísla týkající se nákazy covidem, obsazenost nemocnic, vyjmenována porušení ústavy nařízeními vlády. Rovněž se zde vysloví lékaři sdružující se do Paralelní lékařské komory. „Nedělá se prevence, veškeré peníze na marketing se dávají na propagaci očkování, nejsou léky u praktiků a neléčí se,“ řekl dále Olbert.

Olbert dodává Blesk Zprávám, že on sám není proti očkování. „Každý rok se očkuji proti chřipce,“ uvedl. Iniciativě ale vadí povinné očkování a zastává názor, že by se více mělo mluvit i např. o domácí léčbě. „Já na to nemám kompetence, ale jak říkají i třeba lékaři z Paralelní lékařské komory, tak onemocnění se má řešit podle zaběhlých postupů, a to je najít lék,“ dodal.

Iniciativa dodává, že již spustili petici proti povinnému očkování - nikoliv proti samotnému očkování - kterou již podepsalo 36 tisíc lidí. Prozatím ale povinné očkování v platnosti není, přesněji vyhláška, která by zavedla povinnou vakcinaci pro osoby starší 60 let. K tomuto kroku již přistoupilo například USA a v některých pracovních skupinách toto opatření funguje v Německu, Rakousku či třeba ve Francii. 

„Extrémisté nejsme, lidé ale ztrácí nervy“

Chcípl PES ale dělá podle některých podnikatelů spíše medvědí službu ostatním živnostníkům. „Ta iniciativa byla vždycky na druhém kraji spektra. A já osobně už jim nerozumím. Mně to přijde za hranou, že si tu svoji svobodu hájí až příliš ostře a nekompromisně, protože si myslím, že o kompromisy by jít mělo. Nelíbí se mi to, protože to zkresluje mediální obraz, který pak může být zneužit politiky – pak nám říkají nojo, vy na to kašlete a neděláte to. To ale není pravda, snažíme se pro ten obor něco udělat a zastupovat ho. Snažíme se jít příkladem a snažíme se vykomunikovat nějaké výhody. V momentě, kdy mají ale úřednice už takhle nabito a vidí nás, tak si prostě řeknou, že je to jedno, protože na to kašleme,“ podotkl již dříve pro Blesk Zprávy majitel Café Louvre Sylvio Spohr během konference Horeka 112 k pohostinství. 

Podle Janečka iniciativa rozhodně není extrémistická, a pokud se nějaký takový člověk u nich objeví, snaží se jej z komunity vyčlenit. „Tak samozřejmě spousta lidí a já se jim nedivím, jsou zahnaní do kouta a zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Bohužel to tak je, snažíme se s nimi komunikovat, ale vyzýváme je, že násilí nikam nevede,“ řekl Blesk Zprávám.

„To je absolutně zbytečné, to jsou vyšinutí občané, kteří ale jsou napříč společností, jsou všude. My potřebujeme podporu, abychom se dostali do podvědomí obyčejných lidí, kteří třeba nechtějí přijít na demonstraci, ale chtějí si vyslechnout náš názor. Mrzí mě tyhle excesy,“ dodal na poznatek Blesk Zpráv, že se na jejich demonstracích často objevují i agresivní lidé, kteří mnohdy slovně útočí na přítomné osoby. Nezřídka se na pochodech objevují i přímí odmítači covidu a očkování.  

Kastner na závěr dodává, že by byl ve vyjadřování opatrný. Vláda totiž připravila systém kompenzací, které by měly příjmovou díru co nejlépe zalepit. Ministr v demisi Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že COVID Nepokryté náklady by měl nakonec fungovat ve třech úrovních. První úroveň bude kopírovat schválený návrh s propadem obratu o 30 procent. Podnikatelé, kteří prokážou pokles tržeb o 50 procent, budou mít nárok na dotaci na 70 procent nákladů. Mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o 80 procent, budou moci čerpat kompenzace 90 procent nákladů, a to od 1. července letošního roku.

Lidé bez roušek a dodržování rozestupů demonstrovali na Staroměstském náměstí. (17. 11. 2021) Lidé bez roušek a dodržování rozestupů demonstrovali na Staroměstském náměstí. (17. 11. 2021) | Václav Burian

Prema M ( 9. prosince 2021 17:22 )

Ty"retardi" bojují za dodržování zákonů, ktere tady bohužel porušuje vláda. Viz soudní zneplatneni opatření. Bojují za segregaci občanů. Apod. Kdyby toto vláda nezavedla tak tam ti lidé nebudou. A ty "retardi" jsou ve demokratických státech. Jen vám to média neukazuje. A když už tak jen malý šot. Kdyby ten stejný čas věnovali demonstracim ve světě jako ho věnují opuštěným pejskům, zraněným důchodcům, případně autonehoda. Možná byste pochopil proč tam ty"retardi" se shlukuji

maxpax ( 8. prosince 2021 11:15 )

ac24 čte jen dement

maxpax ( 8. prosince 2021 11:11 )

Však ty novinářské články s tučným titulkem že " lidé vyjdou do ulic " přímo nabádají tyhle retardy , aby do těch ulic vyšli . Retard čte jen nadpisy , víc prostě nedá. A pak se ten redard podle toho chová .

Jirik-ta ( 8. prosince 2021 08:29 )

"Soňa Peková uvedla neuvěřitelnou analýzu, kde jsou nežádoucí účinky Pfizeru" (ac24)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa