Stavba v ulici Petržílkova byla slavnostně zahájena v úterý 7. prosince 2021 poklepáním na základní kámen. Účastnil se ho také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Na šesti podlažích vznikne prostor pro celkem 379 aut. Z toho 197 stání bude určeno jako P+R, kde bude také vyhrazen prostor pro imobilní řidiče, a dvanáct stání bude k dispozici pro nabíjení elektromobilů. Součástí budou i cyklostojany pro celkem 20 kol.

Záchytné zóny na okraji Prahy

Parkovací domy v současné chvíli rostou jako houby po dešti. Jejich hlavním cílem je ulehčit dopravní situaci v Praze. Za poslední měsíc začalo fungovat P + R parkoviště na Černém Mostě a také v Hostivaři.

S výstavbou nových parkovacích míst neskončíme, dokud na všech okrajích města nebude možnost pohodlně zaparkovat a přestoupit na MHD, která zajistí rychlý přesun až do samotného centra Prahy,” říká Zdeněk Hřib (Piráti), primátor hl. m. Prahy. 

Díky novým stáním se sníží doprava jak v blízkém okolí, tak ve středových částech města. „Místní řidiči nebudou muset pracně hledat parkování, ale budou rovnou směřováni do parkovacího domu,” sděluje Blesku obchodní ředitel Metrostavu Karel Volf. Výhodné to bude též pro návštěvníky Prahy. Zaparkují na okraji, nastoupí na blízké metro a nebudou se tak muset s autem proplétat pražskými ulicemi. S menším počtem aut se navíc sníží emise ve městě.

Nedostatek v Praze 13

Situace s parkováním na »třináctce« je podle starosty Davida Vodrážky (ODS) velmi špatná. Se stejnými neduhy se prý potýkají všechny okrajové sídlištní městské části. „Sídliště bylo v 80. letech projektováno tak, aby jedno parkovací místo vycházelo na jeden byt. Společnost však bohatne a situace se mění,” říká starosta. Rodina z bytu dnes mívá dvě až tři auta. Parkovací dům proto nabídne 182 míst pouze místním rezidentům. I zde budou stání vyhrazená pro invalidy a dále celkem osm stání pro motorky. 

Co se chystá dále?

„Příští rok zahájíme stavbu P+R Opatov pro 450 aut a už máme hotovou dokumentaci pro stavební povolení na P+R Depo Zličín a Depo Hostivař pro dalších 1100 aut,” říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dále se připravují menší plošná parkoviště s kapacitou okolo 100 míst. V budoucnu se plánuje výstavba P + R parkovišť Lednická, Podbaba, Uhříněves, Horní Počernice a Čakovice. 

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní poklepání na kámen Jan Dařílek

Fotogalerie
10 fotografií