Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula čelil lavině dotazů na protilátky. Školy by před Vánoci zavřel a popsal symptomy omikronu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. prosince 2021
08:25
Autor: Pavlína Horáková - 
8. prosince 2021
05:00

Pandemie prozatím v Česku zpomaluje, Roman Prymula však úplný optimismus zatím necítí. Hovořil o tom v Epicentru Blesk Zpráv. „Je tady stále velká populační zátěž. Jestliže jsme v procentech pozitivních vzorků někde nad třiceti, tak to znamená, že zatím epidemii úplně nekontrolujeme,“ upozornil bývalý ministr zdravotnictví, který ve studiu neodpovídal jen na otázky moderátorky, ale také na dotazy našich čtenářů.

O tom, že debata o uznávání protilátek je v Česku stále velmi živá, svědčí i fakt, že mezi dotazy čtenářů na epidemiologa Romana Prymulu toto téma s přehledem dominovalo. Někteří nám zasílali konkrétní údaje hladin protilátek a chtěli vědět, zda je vůbec nutná třetí dávka vakcíny, případně kdy. „To je složité v tom, že my nevíme konkrétní hladinu protilátek, při které jsme chráněni,“ vysvětlil Roman Prymula, jenž doplnil, že situaci komplikuje také výskyt nových mutací, kdy nedokážeme říci, jaké procento protilátek v těle na ně umí reagovat.

Protilátky mají podle Prymuly mnohem větší význam u osob, které onemocnění prodělaly, anebo v případě, že má člověk takzvanou hybridní imunitu: „Pokud máme člověka, který onemocněl a pak dostal druhou dávku vakcíny, tak tam se stává, že jak se přirozeně setkávají s virem, tam mu ty protilátky stoupají. V tomto případě si myslím, že už není ani skoro nutné ho přeočkovávat, protože systém je vnitřně nastaven tak, jak to potřebujeme.“ V budoucnu by ale doporučil přeočkování v případě, že přijde nová vakcína, jež bude korespondovat s přítomnými mutacemi.

Přišla řeč i na omezenou platnost covid pasů. „Já se budu intenzivně snažit, aby to (covid pasy pro lidi s prodělaným onemocněním) prodlouženo bylo… Máme data z České republiky, že imunita po prodělání nemoci je minimálně srovnatelná, spíše o něco vyšší, a proto si myslím, že ten pas by měl být nastaven zcela identicky. To znamená, že lidé, kteří prodělali onemocnění, by také měli mít devět měsíců, ne jen šest,“ uvedl Prymula.

Promořování ve školách a vánoční prázdniny

Poměrně vášnivá debata se v poslední době vede ohledně prodloužení vánočních prázdnin ve školách. Počty dětí a žáků pozitivně testovaných na covid-19 jsou aktuálně nejvyšší za celou dobu epidemie, a to včetně dětí v mateřských školách. „Vidíme, že nákaza se ve školách šíří velice intenzivně, na druhou stranu není dobré zavírat školy, takže se musí najít nějaké kompromisní řešení,“ komentoval nepříliš dobrou epidemickou situaci v našem školství.

„Nevidím problém v tom, proč by se nemohly prodloužit vánoční prázdniny o nějaké čtyři dny… Určitě by to přispělo ke zklidnění situace, protože my jsme na nějakém vrcholu (…), teď to riziko tady je, takže já bych ty prázdniny skutečně spíše vítal,“ reagoval.

Video  Imunolog Hel o omikronu: „Černý scénář“, kterého jsme se obávali. Pomohou vakcíny?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Omikron - šance na návrat do normálu?

„Varianta omikron je opravdu zajímavá… Dokázala v podstatě nahradit deltu v čase nějakých dvou, tří týdnů, to znamená obrovský potenciál se šířit a schopnost vystrnadit z toho prostoru jiné konkurující kmeny,“ popsal její výjimečnou infekčnost. Na druhou stranu pak uvedl i pozitivní zprávu: „Případy jsou nemocné jinak, než to známe z toho klasického covidu. Tady není plicní syndrom, lidé mají zpravidla bolesti hlavy, jsou významně unavení a objevují se tam problémy s vysokým tlakem. Zatím nejsou zaznamenány těžké případy. To je věc, která se teď ověřuje (…), a pokud by se potvrdilo, že to onemocnění bude probíhat mírně, tak by mohlo dojít k tomu, že by tato varianta vytěsnila ty závažné klinické formy a mohli bychom tady poměrně lehce přijít k imunitě, aniž bychom riskovali, že nás to nemocnění zabije, případně zanechá nějaké těžké komplikace.“

V čem vidí problémy s nastavením povinného očkování pro starší 60 let? Kdy se u nás budeme moci očkovat vakcínami od firem Novavax a Sanofi? V čem je problém u Valnevy? A co ho v poslední době rozesmálo? Nejen to se dozvíte při sledování celého záznamu pořadu Epicentrum s Romanem Prymulou.

frantacizek ( 8. prosince 2021 23:23 )

ten usmrcený protein není nic špatného, je to stará, ale vyzkoušená technologie, ale taky možnost pro Pikachu Okamuru, jak strašit ve své populistické strategii, přitom on sám má v těle 8 takových usmrcených proteinů z vlastního oočkování v dětském věku. čiže do toho se snad nepustí, protože to by rychle narazil na opozitní reakci tohoto rozsahu, tohle u té francouzské vakcíny na tomhle základu rozporovat.
Jen pro doplnění, protože vy se odkopáváte všichni sami, stačí vás jen nechat vystoupit v médiích, což ti novináři rádi udělají a pak se u toho baví, když slyší zase něco úplně jiného na exaktní záležitost od jiného z vás..

frantacizek ( 8. prosince 2021 23:17 )

čiže hoši, zase rozpor. Jak to může být vaší věcí, celá tato pandemie, když vy máte 3 různé výklady na jednu exaktní záležitost? V 1. vlně jsme vás ještě poslouchali, ačkoliv jsme měli dojem, že se na té pandemii taky učíte, protože za váš profesní život vás nemělo co zasáhnout - španělskou chřipku lidstvo překonalo a na zbytek jsou tady vakcíny, což kazí epi jejich obor, pač vakcinace řeší problém, který epi udržuje těmi rouškami, zákazy, příkazy..
Dnes už ale máme všichni nastudováno, čiže se přikláníme k těm imunologům, biomedicínským pracovníkům - molekulárním biologům, kteří ty vakcíny vyvíjejí a ten problém řeší narozdíl od vás. Vy epi jste tady na přechodnou dobu, než vyvinou ty vakcíny.. My s nimi komunikujeme, máme kolegy v Akademii věd a určitě nemají stejný názor jako vy epi nebo celý Vakcinologický spolek a doporučují určitě co nejrychleji vakcinovat, nejlépe všechny moderními mRNA vakcínami, kde navíc není žádný usmrcený protein virového základu.
Pak je to už jen otázkou rychlé distribuce vakcín do celého světa, což se konkrétně v rozvojových zemích zanedbalo a problém je vyřešen.

frantacizek ( 8. prosince 2021 23:07 )

ještě tady k náčelníkovi. Dnes povídal na Radiožurnálu jiný epi kolega Smejkal, že je celá pandemie věcí epi, nikoliv jiných medicínských (myslel pravděpodobně biomedicínské) odborníků. My tam cítíme napětí mezi epi a zbytkem kolokvia odborníků vyvíjejících vakcíny, popř. imunology. Tímto výrokem to jen potvrdil. Psal jsem tady o tom, že spousta odborníků i z Akademie věd ČR má zcela jiné názory na politikaření už jen Vakcinologického spolku ve věci nezavedení povinného očkování, popř. nesmyslným nařízením, příkazům epi.
A tady další rozpor. Na příkladu tady náčelníka, nebo i kolegy Maďara doložím kolegovi Smejkalovi, proč to tady epi nemohou v žádném případě řídit. Vy se prostě hoši naprosto lišíte v názorech. Váš obor je přitom přísně exaktním, nejedná se o společenskou pavědu jako třeba ekonomie, kde těch návrhů řešení a cest může být vícero. U vás je to dané. Ale i kdybyste se shodli, tak pro epi to tady bylo, dokud jsme neměli PLNĚ SCHVÁLENÉ, bezpečné vakcíny.
Máme trošku pocit, že starostí epi je komplikovat i zdánlivě jednoduché, proto jsem vás už nazval za trolly. Vezměme si jen tady ten příklad dřívějšího uzavření škol.
Náčelník tvrdí - uzavřít, ale žádné další restrikce s uzavřením nákupních center, zájmových a sportovních kroužků nenavrhuje.
Jeho kolega ve stejném epi oboru Smejkal dnes sdělil, že nechápe tahle rozhodnutí a názory, pokud tam není to B, tzn. to uzavření nákupních center a zájmových aktivit. čiže úplně opozitní názor.
Jedno už jest, že ani jedno neřeší situaci. Tu řeší očkování totiž jako to známe i z minulosti u podobných epidemií. Epi by nás tu zavírali, omezovali rouškama, testovali donekonečna..
Další příklad - kolega Smejkal se dnes vymezil, že ze svou skupinou navrhoval asi testování PCR myslel ve školách 2x týdně už na začátku školního roku - jako jsem to psal i já. že se jim to nepodařilo přes stejné lidi, kteří se nepoučili z minulých vln prosadit - myslel evidentně Adama Vojtěcha, ale tomu radil jeho kolega epi Maďar..

dynaty ( 8. prosince 2021 17:04 )

v práci musí držet krok a ústa, tak si to vynahrazují jinak

dynaty ( 8. prosince 2021 17:01 )

Prymulu řešit nebudu, obsah článku se mi líbí - díky Blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa