Divadla v Česku již od celosvětového propuknutí pandemie koronaviru v březnu 2020 bijí na poplach. Některá z nich zkrachovala. Nebyla totiž schopné dál platit svůj provoz během neustále se měnících pravidel protikoronavirových opatření a sníženému zájmu diváků. Do finančních problémů se dostalo i Sedm Malých Forem, tedy Semafor, který sídlí v Praze 6. 

„Zadlužili jsme se a teď se z toho všelijak vybabráváme,“ řekl principál Jiří Suchý pro Blesk Podcast. Částku, kterou soubor dluží, neupřesnil, dodal však, že situace není tak špatná. „Nikdy jsem neměl v úmyslu to složit na nátlak nějakých okolností, poněvadž okolnosti jsou volové. Já nemám rád okolnosti, které mě do něčeho tlačí. A přitom mě tlačí furt. Ať je to povodeň nebo nějaká strana, finance, ekonomika. Musí se z toho ale člověk nějak dostat,“ odlehčil tíživou situaci vždy dobře naladěný Jiří Suchý. O divadlo je podle jeho zakladatele pořád velký zájem a mají většinou vyprodáno. Do repertoáru ke svým devadesátým narozeninám dokonce zařadil koncert „Znám ještě starší lidi", během něhož zpívá písně, které si chtěl vždy sám zazpívat.

Musím zpomalit

Letos v říjnu během speciální premiéry nového filmu Jiří Suchý zkolaboval a musela ho odvézt sanitka do nemocnice. Během posledních dvou let to nebyla jediná hospitalizace a divadelník nyní přiznává, že právě kvůli svému zdraví chce zpomalit. „Ano, moje hospitalizace byly budíček, že mám zvolnit,“ přiznal Jiří Suchý.

Na rozhovor natáčený v polovině listopadu přicházel s drobným zpožděním a štábu Blesku se ihned omlouval. Během interview pak přiznal, že hladoví: „Mám stále zoufale málo času. Nevím, jestli mám přiznat, že točíme o půl druhé odpoledne a já ještě nesnídal, poněvadž kmitám, kmitám a už mám hlad. Nebudu ani jmenovat jako co. Je to katastrofa. Začínám zvolňovat a začínám připravovat své okolí na to, že zvolním. Podobných rozhovorů bude v budoucnu ubývat a musel jsem jich i několik odříct. Je to sice nepříjemný pro ty, kterým jsem to odřekl. I pro mě. Ale už to nemůžu vydržet,“ sdělil skromný principál, který sice sundává nohu z plynu, ale pořád má obdivuhodně mnoho energie, elánu a nápadů.

Kde tuto energii bere a co všechno stihl dohnat během pandemické doby, prozradil Jiří Suchý pro Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Semafor je v dluzích. Nemám v úmyslu to zabalit, řekl Jiří Suchý Jiří Marek, Jan Jedlička

Fotogalerie
41 fotografií