Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál v parlamentu: Na řadě míst našli stopy kokainu, tvrdí list. I na WC poblíž kanceláře Johnsona

Autor: ČTK - 
7. prosince 2021
07:25

Předseda britské Dolní sněmovny Lindsay Hoyle v pondělí požádal policii o prošetření zjištění listu The Sunday Times, podle nějž se na řadě míst v budovách parlamentu našly stopy kokainu. Jedním z nich byly záchodky poblíž parlamentní kanceláře premiéra Borise Johnsona. Ten přitom právě dnes oznámil novou strategii pro boj s užíváním drog a proti drogové kriminalitě.

Podle The Sunday Times se pomocí stěrových testů na drogy podařilo najít stopy kokainu na 11 místech v budovách britského parlamentu, a to v částech, které jsou přístupné jen zákonodárcům, zaměstnancům a novinářům.

„Zprávy o zneužívání drog v parlamentu, které dostaly The Sunday Times, jsou velmi znepokojivé. Zmíním je tento týden jako prioritu při jednáních s metropolitní policií,“ uvedl dnes ve vyjádření Hoyle. „Očekávám plné a efektivní vymáhání práva,“ dodal. Johnsonův mluvčí řekl, že jsou zjištění znepokojivá.

Britská vláda v pondělí představila strategii, podle níž chce dát více prostředků na podporu léčby drogových závislostí a zesílit zásahy policie proti pouličním prodejcům a pašerákům drog.

Náměstek ministra vnitra: Nepřekvapuje mne to

„Je to jediný způsob, jak se vypořádat s něčím, co je absolutně toxické pro naši populaci, ale je to boj, který lze vyhrát,“ řekl Johnson ve videu zveřejněném na twitteru.

Vláda se přitom bude snažit zapůsobit i na rekreační uživatele drog, aby snížila celkovou poptávku po zakázaných substancích. Chce například posílat zprávy osobám, jejichž číslo najde v telefonech zabavených drogovým dealerům, v nichž je bude odrazovat od užívání drog.

Náměstek ministerstva vnitra Kit Malthouse řekl televizi Sky News, že jej zprávy o užívání kokainu v parlamentu nepřekvapují. „V tamních budovách pracuje několik tisíc lidí a překvapilo by mě, kdyby mezi nimi nebyli někteří občasní uživatelé,“ poznamenal.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi