Bez jednoho dne celých šest let museli fanoušci svérázné Adele čekat, než si opět poslechnou celé její nové album. O možných nahrávkách mluvila Adele již dlouho a podle Věžníka dokonce žertovala, že nové skladby vytvoří v elektronickém hávu v žánru drum and bass. Nic takového ale neučinila. Na podzim pak spekulace zesílily, neboť na různých budovách po světě se objevila číslovka 30, odkazující na tradiční pojmenování alb Adele podle jejího věku, v němž písně sama píše.

Její debut 19, vyšel v roce 2008 a byl jedničkou pouze ve Velké Británii, následně se v roce 2011 do celého světa rozletělo album 21 a obsahovalo slavnou skladbu Rolling in the Deep. Dne 20. listopadu 2015 se na pulty hudebních obchodů dostala její nejúspěšnější nahrávka 25. A letos 19. listopadu „rozchodová deska“ 30.

Podle Davida Věžníka z musicserveru.cz se deska 30 povedla, což dokazují i prodeje. Jen po prvních třech dnech se nové album Adele stalo v USA nejprodávanější deskou za rok 2021, prodalo se jí přes 500 tisíc kopií.

Jako bys mě nemilovala, mami

„Na albu 30 začala pracovat už někdy v roce 2018, kdy začalo její manželství se Simonem Koneckim krachovat. Ona se z toho vypisovala a byla to pro ni terapie. Sama říkala, že do studia utíkala před reálným životem,“ nastiňuje hlavní téma desky, které se liší i od předchozích počinů Adele.   

„Myslím si, že 30 je hudebně propracovanější a osobnější, než předchozí alba. I ona o tom sama mluví jako o nejosobnější desce. A dokazuje to spousta prvků, které na běžném popovém albu nejsou nebo nebývají. Kupříkladu použití zřejmě autentických rozhovorů se synkem vsazených do písně,“ odhaluje, čím se deska 30 liší.

Devítiletý chlapeček Angelo se Adele v nahrávce „My Little Love“ v překladu říká, že se cítí, jako kdyby ho nemilovala. Zpěvačka se ho ptá, proč se tak cití. On ji odpoví, jestli ho má upřímně ráda. „Víš, že maminka nemá nikoho na světě radši než tebe, že?“ odpovídá mu. Podobně silných momentů obsahuje deska vícero. Ve stejné písni Adele brečí do telefonu a svěřuje se, že se nikdy necítila tolik sama, a přitom zbožňuje život na vlastní pěst.

Proč Adele zkazila první vystoupení od roku 2017 a co jsou nejlepší skladby na nové desce, prozradil redaktor a editor z musicserver.cz v Blesk Podcast: 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Miluješ mě maminko, ptá se Adele její syn na nové desce Jiří Marek, Jan Jedlička

Fotogalerie
59 fotografií