Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman odkládá předávání vyznamenání, 1. ledna nebude. Vánoční poselství chystá 26. prosince

Aktualizováno -
8. prosince 2021
17:23
Autor: ČTK - 
6. prosince 2021
17:56

Prezident Miloš Zeman jako každoročně přednese 26. prosince vánoční poselství. Projev bude tradičně ve stejný den předtočen na zámku v Lánech, uvedl již v pondělí sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve středu přišla jiná zpráva. Ceremoniál předání státních vyznamenání je opět odložen.

Jako každý rok se chystá vysílání 26. prosince od 13:00,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček ohledně vánočního poselství.

Natáčení bude mít, stejně jako v minulých letech, na starosti televize Nova. S prezidentem ho předtočí ve druhý svátek vánoční v 11:00 na zámku v Lánech. Odvysílat ho následně ve stanovený čas budou moct tradičně i další média. Do programu ho již zařadila například Česká televize.

Zemanovi předchůdci k národu promlouvali na Nový rok, Zeman se zvyk rozhodl přesunout na druhý svátek vánoční. Uvolněné místo letos na Nový rok využili další ústavní činitelé. S projevy vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i tehdejší šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Předávání státních vyznamenání se opět odkládá

Odložen však je ceremoniál předání státních vyznamenání, který měl být 1. ledna 2022. „Prezident republiky Miloš Zeman v důsledku vývoje epidemiologické situace rozhodl o odložení slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání, který se měl podle původních předpokladů konat 1. ledna 2022 na Pražském hradě. O novém termínu předání státních vyznamenání bude rozhodnuto v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku,“ vzkázal Ovčáček.

Zeman se v poslední době potýká s vážnými zdravotními obtížemi, kvůli kterým byl od září téměř dva měsíce v nemocnici. Do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) byl převezen dvakrát v souvislosti s nespecifikovaným onemocněním.

Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Zeman se kvůli nemoci poslední měsíce na veřejnosti objevuje minimálně, omezil i vystupování v médiích. Od předminulého čtvrtka je navíc v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Video  Zemanovo „smutné“ poselství: Chválil vládu, obul se do opozice a vyzval Čechy, aby se nechali očkovat.  - TV Nova
Video se připravuje ...

sarina ( 9. prosince 2021 07:05 )

dodatek: Dědoušku abys to špatně nepochopil protože jsi v letech tak ta věta: hrál tam sám prezident bylo myšleno TEHDEJŠÍ PREZIDENT HAVEL SE SVÝM KÁMOŠEM LANDOVSKÝM, to jen abys byl v obraze.

sarina ( 9. prosince 2021 06:47 )

Dědoušku to nevím, nevím ani co je to pojevama, ale zase vím jaké dramata Havel psal nestály za nic, za komoušů byly v šuplíku a jeden v demokr. vytáhli a dali do TV. Vůbec jsem se nedivila proč byla HRA V ŠUPLÍKU hrál tam sám prezident s Landovským seděli za stolem a pili pivo, nepamatuji si kolik jich vypili, ale pamatuji si že za každým pivem chodili na WC a vždy řekli "jdu chcát", To bylo celé. Tak takové to byly dramata.

sarina ( 9. prosince 2021 06:35 )

Pulkin1 víš proč se točí Silvestr v létě?

sarina ( 8. prosince 2021 23:23 )

Vím a moc dobře většina pořadů se "předtáčí" dokonce každý SILVESTR SE TOČÍ V LÉTĚ a dávají ho 31.12., ale to nic nemění na tom že PREZIDENT NEPOTŘEBUJE NÁPOVĚDU a překvapil i v Lánech při debatě s kandidáty na ministry, nebo si myslíš že tam potřeboval nápovědu? Jen jste chtěli s něho udělat neschopného, NEVYŠLO TO a teď nevíš jak to okecat.

sarina ( 8. prosince 2021 20:34 )

Protože ji nikdy nepotřeboval a nepotřebuje ji ani s kandidáty na ministry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa