Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Podcast: Zikmund (†102) se mnou jde na jižní pól, říká Petr Horký. Kvůli seznámení mu pořádal oslavu

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
4. prosince 2021
05:00

Dlouholetého přítele zesnulého Miroslava Zikmunda (†102) a taktéž cestovatele Petra Horkého zastihla zpráva o jeho smrti na počátku cesty na jižní pól. Mirek Zikmund se mu před odjezdem svěřil, že by chtěl jet s ním, ale fyzicky už nemůže. Moderátor Horký přesto cítí, že jeho dobrý kamarád půjde s ním i po smrti. Jak se spolu seznámili a v čem byly cesty Zikmunda a Hanzelky jedinečné, prozradil Petr Horký v podcastu.

Za cestovatelem Jiřím Hanzelkou odešel 1. prosince jeho nerozlučný kamarád Miroslav Zikmund. Vážený obyvatel Zlína se spolu s Hanzelkou proslavili třemi cestami vozy Tatra po světě mezi lety 1947 až 1964. O svých zážitcích napsali několik knih a natočil řadu svědectví. V Československu se stali žijícími legendami a mladší cestovatelé se s nimi toužili setkat.

Mezi ně se zařadil i Petr Horký, který v roce 1996 dostal s kamarádem Miroslavem Náplavou nápad, že by Zikmundovi a Hanzelkovi mohli uspořádat vzpomínkový večírek: „Bylo nám jasné, že se s nimi nemůžeme seznámit jen tak, že bychom k nimi přišli. Rozhodli jsme se proto, že uděláme velké oslavy 50. výročí od startu jejich první expedice do Afriky a jižní Ameriky. A to by v tom byl čert, abychom se neseznámili,“ říká s úsměvem Horký. Plán se mu nakonec vydařil a se Zikmundem dokonce zjistili, že si rozumí a jsou podobně smýšlející nadšenci.

Zběsilí pracanti

Seznámení se prohloubilo v přátelství a po pár letech navrhl moderátor a spisovatel Zikmundovi, že by o Z+H mohl natočit dokument. Jenže Zikmund to podle Horkého hned odmítl s tím, že toho o jejich cestách vzniklo již mnoho. „Odpověděl jsem mu, že o jejich cestách ano, ale o nich samotných nebylo natočeno vůbec nic. Lidé neví, jak to měli s komunisty, se ženskýma a tak,“ vysvětluje, jak přemlouval Zikmunda. Ten ale nepovolil, a tak se Horký čas od času připomněl a nakonec po dlouhém vyčkávání Zikmund souhlasil. V roce 2014 měl vzniklý dokument Století Miroslava Zikmunda premiéru.

Petr Horký dostal pečlivě vedené a vytříděné deníky Miroslava Zikmunda a začal rekonstruovat jejich životní pouť. Co se týče úspěšných cest po Africe, jižní Americe, Asii, Oceánii a Sovětském svazu nejednalo se podle Horkého o žádné snadné cesty, protože byli podle závistivců režimní prominenti. „Myslím si, že jedna věc je úspěch cestovatelský, tedy schopnost projet ta místa. S tím, že oni mnohdy jeli a nevěděli, jestli ta místa projedou,“ mluví o houževnatosti, kvalitní přípravě a perfektní spolupráci Zikmunda a Hanzelky. „A tou druhou věcí je jejich zběsilá pracovitost. Když jsem viděl jejich dlouhé rozsáhlé fascikly. Nikoliv stovky, ale tisíce stran,“ popisuje soupis, který procházel a v němž Zikmund s Hanzelkou perfektně shrnuli, v jakém ekonomickém stavu byly jimi navštívené státy po druhé světové válce. Nesmíme totiž zapomínat, že Hanzelka a Zikmund se potkali na Vysoké ekonomické škole, kde oba studovali.

Zikmund na jižním pólu

Český cestovatel Petr Horký se v době vzniku rozhovoru nacházel v Puntas Arenas v Patagonii, kde nastoupil na čtyřdenní karanténu, než vyrazí na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson (4892 m n. m.) a kolem Vánoc dojde na jižní pól. Pokud se mu to podaří, bude prvním Čechem, který by byl na severním pólu, na Pólu chladu na Sibiři, což je nejchladnější místo na světě a na jižním pólu. Na poslední štaci s sebou bere i Miroslava Zikmunda.

„Mám takový pocit, že tam jdeme spolu. Jeden kamarád farář mi napsal krásnou kondolenci, v níž mi říkal, že Mirek chtěl cestovat se mnou, protože jsme se spolu bavili o té cestě na Mount Vinson a poté na jižní pól, kterou nyní začínám. Věděl, že s tím tělem by to už nešlo, a tak že se na tu cestu vydal se mnou. Jenom to prý budeme mít těžší v komunikaci, protože přes ten svět živých a mrtvých se informace vyměňují složitěji, než když se lidé potkají živě. Nevím, co nás přesahuje, ale já rozhodně s Mirkem Zikmundem dojdu až do cíle,“ prohlásil rozhodně Petr Horký. 

Jaký byl Miroslav Zikmund ve stáří, co říkal na současný technologický boom a jaká byla jedna z nejlepších cestovatelských rad, co dal Petrovi Horkému, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Miroslav Zikmund (†102) se mnou jde na jižní pól, říká Petr Horký - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi