Pro celkový přechod na výuku on-line se kvůli zhoršení epidemie minulý týden rozhodl krizový štáb FF UK. Výuka na dálku tam má trvat od tohoto pondělí do 10. prosince. Fakulta v současnosti podle mluvčí Zuzany Válkové totiž nemá dostatečnou výbavu na to, aby mohla kombinovat prezenční a distanční vzdělávání. Nabízí kolem 2000 předmětů, které studuje asi 6000 lidí a učí 600 pedagogů, řekla.

Hybridní výuku má nyní například Právnická fakulta UK, která v tomto režimu podle mluvčí Vlasty Tiché organizuje i státní zkoušky a obhajoby. Přírodovědecká fakulta UK nebo Fakulta sociálních věd UK (FSV UK) se snaží maximálně pokračovat v prezenční výuce. Na FSV UK ovšem tento týden přešly na on-line výuku velké přednášky, řekla děkanka fakulty Alice Němcová Tejkalová. Přednášky jsou distančně rovněž na 1. lékařské fakultě UK (LF UK), semináře a praktická výuka se konají prezenčně, doplnil děkan fakulty Martin Vokurka.

„Utlumena je prakticky veškerá kontaktní agenda, která není pro chod fakulty zcela nezbytná, mimo jiné promoce nebo popularizační akce určené veřejnosti. Zasedání fakultních grémií jsou organizována distanční formou,“ uvedl mluvčí přírodovědecké fakulty Michal Andrle. Fakulta podle něj usiluje hlavně o dokončení praktických cvičení a terénních exkurzí. Podle děkanky FSV UK nosí studenti všude respirátory, jejich pohyb po škole ale nijak omezen není. Podobně se vyjádřil i mluvčí Fakulty humanitních studií UK Filip Poštulka.

Vedení 1. LF UK nabádá všechny studenty, aby se nechali očkovat. „Z našich interních průzkumů vyplývá, že je nyní naočkováno cca 80 procent studentů 1. LF UK, ve vyšších ročnících, kde se studenti učí u lůžka pacientů, je procento ještě vyšší,“ řekl Vokurka.

Zrušení promocí

Z informací na webu UK plyne, že v důsledku opatření vlády, podle kterého se od 22. listopadu mohou kulturních a uměleckých akcí účastnit jen lidé s očkováním na covid-19 nebo po prodělání nákazy, se pro celou univerzitu zrušily promoce. „Stále se ale počítá s tím, že se uskuteční náhradní termíny v době, kdy to situace dovolí,“ uvedla škola.

Odklon od prezenčního režimu výuky umožnila od minulého týdne také VŠCHT, a to v doktorandském a magisterském studiu. Rozhodnutí o přechodu na výuku na dálku je na garantech studijního programu a jejich dohodě s vedoucími ústavu. Od prezenční výuky podle svých zástupců zatím neustoupily České vysoké učení technické (ČVUT) a Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Video
Video se připravuje ...

Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku (1.12.2021) Markéta Volfová, Lukáš Červený