Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel legendární cestovatel Miroslav Zikmund (†102). S parťákem Hanzelkou dobývali svět

Aktualizováno -
2. prosince 2021
11:59
Autor: ČTK, simao - 
2. prosince 2021
11:44

Známý cestovatel Miroslav Zikmund zemřel ve věku 102 let, uvedl server iRozhlas.cz. Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina. Se svým přítelem Jiřím Hanzelkou byl cestovatelskou legendou.  

Miroslav Zikmund by v únoru oslavil úctyhodné 103. narozeniny.  Cestovatelská dvojice Zikmund - Hanzelka se přitom stala českými legendami. Společně navštívili přes 80 zemí, ve světě proslavili bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednali i zakázky pro československý průmysl.

Poslední cesta české legendy

Celoživotní přátele neodloučilo ani 20 let nemilosti komunistického režimu, rozdělila je až Hanzelkova smrt v roce 2003.

O úmrtí Zikmunda informovalo i Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Dne 1. prosince 2021 odjel na poslední cestu legendární český cestovatel, spisovatel, fotograf a filmař inženýr Miroslav Zikmund,“ uvedlo muzeum. V sídle budovy bude umístěna kondolenční kniha.

Chystá se soukromé rozloučení

Zikmund žil ve Zlíně, poslední léta trávil v soukromí s životní partnerkou Marií Macalíkovou. „V posledních dnech byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Poslední rozloučení však bude ve Zlíně. Bude soukromé, jak si přál,“ řekla dnes ČTK Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

Zikmund s Hanzelkou společně natočili řadu krátkých filmů i celovečerní filmy, napsali více než 2000 novinových a rozhlasových reportáží, také cestopisy, které vyšly v mnoha jazycích. Český rozhlas, který dnes na úmrtí cestovatele upozornil, z cest Hanzelky a Zikmunda v minulosti odvysílal více než 700 reportáží.

Vládl osmi jazyky

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Na Vysoké obchodní škole se seznámil s Jiřím Hanzelkou. První plány na cestu kolem světa začali spřádat již v roce 1938, válka jim je ale načas odsunula. V přípravách na cestu však neustali, učili se jazyky, Zikmund jich nakonec ovládl osm, Hanzelka čtyři.

Po válce se jim podařilo přesvědčit ministerské úředníky i vedení automobilky Tatra pro svůj plán, potřebné peníze měla přinést propagace automobilů Tatra a písemné, rozhlasové i filmové reportáže z cesty. Na svou první cestu vyrazili 22. dubna 1947 v osobním voze Tatra 87 z pražské Opletalovy ulice.

Proti toku Nilu i pod vrcholky And

Nejprve se ze severu „zakousli“ do afrického kontinentu, z marocké Casablanky pokračovali do Egypta a proti toku Nilu pouští do Súdánu až do skalnaté Etiopie. Autem přejeli celou Núbijskou poušť, což před nimi nikdo nedokázal, a jako první vztyčili československou vlajku na nejvyšší hoře Afriky Kilimandžáru. „Pateho zakoncen africky usek cesty kolem sveta-stop-37 270 kilometru dvaceti sedmi zememi,“ psali v telegramu do Prahy v červnu 1948 z Kapského Města.

Přes Atlantik se s tatrovkou přeplavili do Jižní Ameriky, kde se podívali vysoko pod zasněžené vrcholky And i mezi lovce lebek v pralesích Ekvádoru. Neznalost místních nepsaných zákonů jim mnohdy připravila nejednu krušnou chvilku, ale přízeň domorodců si nakonec vždy dokázali získat. Jejich putování „Novým světem“ skončilo v Mexiku na podzim 1950. Hanzelka si zlomil levou ruku v zápěstí a musel odjet domů, ani Zikmund však nemohl v cestě pokračovat. Studená válka vytvořila neprodyšnou železnou oponu a nedovolila československému občanovi, aby vstoupil na půdu Spojených států. Za tři a půl roku projeli 44 zemí, urazili 111.000 kilometrů, z toho 61.700 ve svém voze. Pořídili 10.000 fotografií a natočili 11 kilometrů filmu.

Druhá cesta na Blízký východ

Na druhou cestu, kterou zahájili 22. dubna 1959, dostali dva lehké náklaďáčky Tatra 805 a vyrazili přes Jugoslávii a Turecko na Blízký východ. Pak putovali do Pákistánu a odtud do Indie. Zdolali například horské cesty Nepálu, prokřižovali ostrov Cejlon a než zavítali na zpáteční cestu přes Sovětský svaz, zvládli i deštěm rozbahněnou Sumatru, Novou Guineu proslulou kanibalismem a lidnaté japonské souostroví. Do Prahy na zaplněné Staroměstské náměstí se vrátili v listopadu 1964.

Ze své druhé výpravy (1959 až 1964) také vypracovali pro omezený počet adresátů čtyři zvláštní zprávy - o Západním Irianu, Indonésii, Japonsku a SSSR. „Zvláštní zpráva č. 4“, jež podávala nelichotivý obrázek o sovětské společnosti, vyvolala značnou nelibost komunistů, jimž se pak cestovatelé znelíbili i svou angažovaností za Pražského jara.

Zákaz cestovat od komunistů

Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba odsoudili, dostali zákaz cestovat i publikovat.

"Za své pevné morální postoje a odsouzení okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy byli na 20 let zcela vyloučeni z veřejného života, bylo jim znemožněno cestovat i publikovat. Od roku 1990 Miroslav Zikmund, vzhledem k nemoci Jiřího Hanzelky, již cestoval sám," uvedla zástupkyně muzea a kurátorka archivu H+Z Magdalena Preiningerová.

Ze své druhé cesty museli Zikmund s Hanzelkou oželet návštěvu Austrálie, kterou realizoval až po revoluci v roce 1992 Zikmund, Hanzelka kvůli zdraví už jet nemohl. V 90. letech se Zikmund znovu vypravil mimo jiné i na Sibiř, Srí Lanku, do Izraele, Egypta a Maroka.

Metály od Havla i Zemana

Oba cestovatelé získali l řadu vyznamenání a dalších poct, vznikly o nich filmy, mimo jiné právě snímek Století Miroslava Zikmunda od cestovatele a dokumentaristy Petra Horkého, který je osobitým pohledem na dějiny dvacátého století Zikmundovýma očima.

V roce 1993 dostali Hanzelka se Zikmundem Cenu Egona Erwina Kische a v roce 1999 jim prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. V roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Video  Zemřel cestovatel Miroslav Zikmund (†102): Co o něm prozradil jeho syn?  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PPP150W ( 2. prosince 2021 21:01 )

Pane Zikmunde, smekám před vámi. Snad budou Vaše cesty tam nahoře stejně úžasné, jako ty pozemské. Navždy zůstanete s panem Hanzelkou legendami této země.

Aktimel ( 2. prosince 2021 17:46 )

Poklona tomuto člověku.

Aktimel ( 2. prosince 2021 17:46 )

Je smutné, že cenzor nechá na diskusi o takové osobnosti exhibovat to duševně nemocné prase sasajetuo5zase.

sasajetuo5zas ( 2. prosince 2021 17:22 )

Já vím totiž skoro všechno

všude jsem byl

všechno jsem viděl

a od všeho mám klíče!

Tj. překvapeníčko, že?

sasajetuo5zas ( 2. prosince 2021 17:22 )

Já vím totiž všechno

všude jsem byl

všechno jsem viděl

a od všeho mám klíče!

Tj. překvapeníčko, že?

Zobrazit celou diskusi