Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsné varování vědců: U přeživších těžkého covidu spíš hrozí, že do roka od nákazy zemřou

Autor: Darina Jíchová - 
2. prosince 2021
05:00

Experti z výzkumné univerzity University of Florida (UF) předložili novou studii, ve které se zabývali přeživšími těžkého a dlouhodobého covidu-19. Jsou to právě následky vleklé nemoci, které do roka mohou u takovýchto pacientů vést ke zvýšenému počtu úmrtí v porovnání s mortalitou těch, kteří se během pandemie nenakazili, uvádějí američtí vědci ve svých závěrech, uvedl list Daily Mail.

„Lidé, kteří přežijí covid s těžkým průběhem, mají 2,5krát větší pravděpodobnost, že do 12 měsíců od nákazy zemřou,“ píší experti. Podle nich se jedná hlavně o ty, kteří navíc trpí tzv. dlouhým covidem, tedy potýkají se s dlouhodobými symptomy. Specialisté z UF pracovali s lékařskými záznamy více než 13 tisíc pacientů, které vědci sledovali v průběhu 12 měsíců. Sledovali úmrtnost respondentů, již prodělali covid-19, a těch, kteří infekci neměli.

Mladší pacienti, lidé pod 65 let, s těžkým průběhem a příznaky byli obzvláště v nebezpečí, u nich bylo riziko úmrtí 3,3krát vyšší. „Naše studie indikuje, že existuje značné nebezpečí úmrtí zapříčiněného zatím nerozpoznanými komplikacemi spojenými s covidem,“ načínají vědci studii. „Vakcinace může před takovými typy komplikací ochránit,“ shodují se experti.

Nebezpečí dlouhého covidu

Během výzkumu se zaměřili i na dlouhodobý covid, tedy druh onemocnění, při kterém pacienti ještě měsíce od infekce trpí jejími symptomy. Tento fenomén postihne mezi 10 až 30 procenty všech nakažených, uvádí americký Národní ústav zdraví (NIH). Příznaky to mohou být různé od kašle, dušnost, přes únavu, průjmy, menstruační problémy u žen, po nové alergie a další problémy.

Někteří pacienti se s dlouhým covidem potýkají už více než rok a půl. Podle nové studie expertů z UF publikované ve středu 1. prosince ve vědeckém deníku Frontiers in Medicine mohou dlouhodobé symptomy vést až ke zvýšenému nebezpečí úmrtí v prvních 12 měsících od nákazy.

„Naše předešlá studie ukázala, že v podobném nebezpečí jsou také přeživší covidu s těžkým průběhem, tam hrozilo nebezpečí, že budou muset být znovu hospitalizováni prvních 6 měsíců od nákazy,“ uvedl lídr výzkumu Arch Mainous. „Tato nová studie se zaměřuje na mortalitu těchto pacientů a pacientů s dlouhým covidem v období 12 měsíců od nákazy,“ vysvětlil.

Pacienti pod 65 let jsou ve větším ohrožení

„Měli jsme k dispozici anonymní údaje 13600 pacientů, 424 z nich mělo covid potvrzený PCR testem,“ objasnil Mainous. „Z nich 178 mělo velmi těžký covid, ve smyslu, že byli od původní diagnózy hospitalizováni déle než 30 dní,“ doplnil. „Zbytek pacientů covid neměl, jejich testy byly negativní,“ řekl vědec tisku.

„Na 2700 respondentů z naší studie během roku zemřelo. Mortalita byla mnohem větší u skupiny osob, kteří si prošli covidem, hlavně u případů, kdy pacienti měli těžký průběh,“ shodli se vědci. U těžkého covidu byla průměrná pravděpodobnost úmrtí až 2,5krát vyšší v porovnání s lidmi, co covid-19 neměli, a 1,9krát vyšší v komparaci s pacienty, kteří měli mírný covid.

Experti zjistili, že ve větším ohrožení smrti jsou také pacienti mladší 65 let, již si prošli těžkým covidem-19, v porovnání se stejnou věkovou skupinou, kterým se nemoc vyhnula. Zde vypadaly poměry následovně, mortalita byla 3,3krát vyšší než u lidí bez covidu-19 a 2,8krát vyšší než u lidí s mírným průběhem nemoci.

U lidí nad 65 let to vypadalo takto – úmrtnost byla 2,2krát vyšší než u nenakažených a 1,4krát vyšší v porovnání se seniory s mírným průběhem covidu-19. Tento trend je podle vědců netypický. „Většinou jsou to právě pacienti nad 65 let, kteří jsou ve větším ohrožení, ne naopak,“ podotkli experti z UF.

Experti: Ochranu poskytne očkování

Pouze 20 procent úmrtí ze sledované skupiny bylo způsobeno obtížemi běžně spojovanými s covidem-19, jako jsou krevní sraženiny nebo selhání plic. Experti proto zdůraznili, že za nebezpečím úmrtí mohou zatím neznámé covidové komplikace. „Když nyní víme o zvýšeném nebezpečí úmrtí na dosud nerozpoznané komplikace svázané s covidem, musíme být pozornější a více se věnovat a dlouhodobě sledovat případy těžkého covidu,“ vyzval Mainous.

„Naše doporučení, jak předejít tomuto ohrožení, jsou preventivní opatření, hlavně vakcinace. Mnoho studií dokázalo, že očkování chrání před těžkým průběhem covidu,“ radí Mainous a jeho tým.

Video  Imunolog Hel o omikronu: „Černý scénář“, kterého jsme se obávali. Pomohou vakcíny?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindokukin ( 2. prosince 2021 20:31 )

TADY JE ZAČÁTEK A PŘÍČINA SVĚTOVÉ KATASTROFY:


Podle deníku Wall Street Journal se vracíme do roku 2009: „Miliardáři se snaží snížit světovou populaci“.
V květnu 2009 se miliardářští filantropové sešli za zavřenými dveřmi v domě prezidenta Rockefellerovy univerzity na Manhattanu.
Toto tajné setkání sponzoroval Bill Gates. Říkali si „Good Club“. /DOBRÝ KLUB/
Mezi účastníky byli například David Rockefeller, Warren Buffett, George Soros, Michael Bloomberg, Ted Turner, Oprah Winfrey a mnoho dalších.
V květnu 2009 WSJ a Sunday Times informovaly: (John Harlow, Los Angeles), že „někteří z předních amerických miliardářů se tajně sešli, aby zvážili, jak by se jejich bohatství dalo využít ke zpomalení růstu světové populace !!
Důraz nebyl kladen na růst populace (tj. plánované rodičovství), ale na „DEPOPULACI“ TJ. SNÍŽENÍ POČTU SVĚTOVÉ POPULACE. !
Nepřipomíná vám to největšího vraha v dějinách HITLERA?
Vyvraždil na podobných úchylných důvodech 6 milionů židů v koncentrácích, II světová 60 milionů lidí.
V čem se tyto americké hyeny od něj liší?????????

dynaty ( 2. prosince 2021 19:40 )

dynaty ( 2. prosince 2021 19:38 )

no ale na medaili pořád nedosahují ani ten bronz nemaj

dynaty ( 2. prosince 2021 19:34 )

on celý tenhle "kapitalismus" smrdí

hafblaf ( 2. prosince 2021 17:37 )

Prodělal jsem covid a pokud mám do roka a do dne umřít, tak proč bych se měl nechat očkovat, chci umřít v klidu a pokoji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa