Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpoura na Masarykově univerzitě: Studenti poslali předžalobní výzvu kvůli očkování

Autor: mat, ČTK - 
1. prosince 2021
09:28

Koronavirová situace se hrotí i na brněnské Masarykově univerzitě (MUNI). Skupina pěti studentů adresovala vedení univerzity předžalobní výzvu. Důvodem je údajný tlak na vakcinaci proti covidu-19 a vyžadování pravidelných testů od těch vysokoškoláků, kteří očkování nepodstoupí.

Nespokojeným studentům se nelíbí ani povinnost vkládat informace o očkování, prodělané nemoci nebo testu do informačního systému, kde údaje uvidí vyučující. Splnění povinnosti je přitom podmínkou účasti na prezenční výuce. O výzvě informovala advokátka Zuzana Candigliota.

Na rektora Martina Bareše a své děkany se prostřednictvím výzvy obrátili studenti lékařské, filozofické a pedagogické fakulty. Postup univerzity a fakult považují za zjevně protiprávní.

Prý diskriminace a segregace

„Očkování proti onemocnění covid-19 je dobrovolné a jakýkoliv nátlak na jeho podstoupení je v rozporu s právem na svobodný a informovaný souhlas, s právem na zachování lidské důstojnosti, s právem na nedotknutelnost osoby a také s právem na svobodu myšlení a svědomí," stojí ve výzvě. Mluví se v ní přímo o „diskriminaci a segregaci" neočkovaných.

Studenti žádají, aby vedení univerzity do tří dnů od doručení zrušilo zvýhodňování očkovaných studentů. Má také vysvětlit, na jakém právním podkladu vyžaduje od studentů informace o očkování.

Video  Převoz pacientů s covidem z Brna do pražského Motola. (25. listopadu 2021)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

„V případě, že protiprávní stav nebude odstraněn, bude podána žaloba k soudu s návrhem na vydání předběžného opatření a také podněty k příslušným kontrolním státním orgánům," uzavírají pisatelé výzvy.

Rektor: Nikdo nikoho nenutí 

Rektor Martin Bareš v reakci na postup studentů uvedl, že Masarykova univerzita má zdraví svých studentů a zaměstnanců na prvním místě a dlouhodobě dělá vše pro to, aby ho ochránila.

„Současně ale neukládá povinnost očkování a zaručuje rovné zacházení všem studentům a zaměstnancům, tedy i těm, kteří se rozhodnou vakcinaci nepodstoupit. Všechna preventivní opatření přijatá na úrovni univerzity i jejích fakult jsou také průběžně konzultována s právními experty tak, aby nezasahovala do práv nebo oprávněných zájmů studentů nebo zaměstnanců,“ zdůraznil Bareš.

Podle rektora má každý na Masarykově univerzitě možnost volby preventivního opatření proti onemocnění covid-19 dle vlastního uvážení. „Bez ohledu na dodržení pravidla O-N-T (očkování - prodělaná nemoc - test - pozn. red.) může tak každý student Masarykovy univerzity plnit své studijní povinnosti,“ dodal Bareš.

MUNI má na semaforu žlutý stupeň 

Provoz univerzity se řídí takzvaným semaforem. Nyní je na žlutém, tedy druhém nejvyšším stupni. Přednášky s účastí nad 150 lidí probíhají distančně či hybridně. Děkani rozhodují o povinnosti studentů prokazovat se pro účast na prezenční výuce očkováním, prodělanou nemocí nebo testem. Pro studenty, kteří podmínky nesplní, je nutné zajistit distanční přístup ke vzdělání.

silen ( 3. prosince 2021 10:35 )

...zase jeden blbínek z té "hlučné menšiny" (frantaczek), patrně těžce zakomplexovaný svou bolavou bezvýznamností, jenž se tímhle zoufale pokouší o zviditelnění. Óóó, jak ho soucitně lituji!!!

MAMKA2316 ( 1. prosince 2021 10:52 )

Ti co to prosazuji by měli asi být zbaveni titulu a povinně by měli makat v Lídlu po dobu 5 let

frantaczek ( 1. prosince 2021 09:42 )

(1) Dne 11. května Fauci svědčil před senátním výborem, že „NIH nikdy nefinancoval a ani nyní nefinancuje výzkum zaměřený na zisk v Wuhanském virologickém institutu“.

(2) 20. října NIH napsal, že financoval experiment v laboratoři ve Wu-hanu, který testoval zda by byly „spike proteiny z přirozeně se vyskytujících netopýřích koronavirů cirkulujících v Číně schopny vázat se na myším modelu na lidský receptor ACE2“. To je přínos funkčního výzkumu.

(3) Fauciho prohlášení a dopis NIH z 20. října nemohou být oba pravdivé. Výroky jsou přímo protichůdné.

(4) 18 USC 1001 Lež Kongresu je trestný čin, který se trestá až 5 lety vězení. Žádné urážky 'ad hominem' od papouškujících demokratů nedostanou Fauciho z tohoto rozporu.

Fauci se musí buď podrobně zabývat podstatou s konkrétním faktickým potvrzením, nebo by ministerstvo spravedlnosti mělo zvážit jeho stíhání za nepravdivá prohlášení Kongresu.

Cotton se na Fauciho vykašlal během pondělního vystoupení v pořadu „Fox & Friends“ poté, co dlouholetý šéf Národního institutu pro alergie a infekční choroby nadával republikánským kritikům.

"Jeho agentura právě před několika týdny přiznala, že financovala výzkum zaměřený na zisk" Takže je tam lež. Buď lže Kongresu Tony Fauci, nebo jeho agentura po měsících kamenování a psaní dopisů Kongresu. Mám podezření, že Tony Fauci lhal ve svém svědectví v Kongresu,“ řekl Cotton.

„Je to jen další příklad toho, jak si tito byrokraté myslí, že jsou vědou, že představují ztělesnění vědění,“ pokračoval Cotton a nazval prezidenta Bidena a demokraty v Kongresu „špinavými politiky“, kteří „nemají Američanům říkat co mají dělat."

Úterý 30. listopadu 2021 od: JD Heyes

Mezi zdroje patří:

Ameri­canWi­reNew­s.com

DailyMail.co.uk

NaturalNews.com

frantaczek ( 1. prosince 2021 09:42 )

Dr. Anthony Fauci byl znovu předmětem verbálního napadení senátorem Randem Paulem, republikánem a lékařem z Kentucky, který se během pandemie COVID-19 často střetával s Národním institutem alergií a infekčních nemocí, protože uvěřil Faucimu lži o financování výzkumu, který pravděpodobně vedl k vytvoření viru.

Paul i kolega z Republikánské strany senátor Ted Cruz z Texasu se vrhli na Fauciho poté, co COVIDový car Biden zaútočil na republikánské kritiky pro jejich politiku ohledně koronaviru vycházející z rozhovoru, ve kterém se Fauci vyjadřoval ve třetí osobě.

"Absolutní arogance někoho, kdo tvrdí, že oni představují vědu." Je ohromující a alarmující, že byrokrata v oblasti veřejného zdraví vůbec napadlo něco takového tvrdit, zvláště toho, který tak tvrdě pracoval na ignorování vědy o přirozené imunitě,“ napsal tento týden Paul na Twitteru.

Paulův tweet obsahoval videoklip Fauciho, s nímž byl rozhovor na CBS News „Face the Nation“, kde odmítal kritiku své práce Republikánské strany a nazval obvinění „lži“, přičemž souhlasil s tím, že se ho Republikánská strana pokoušela použít jako obětního beránka.

„Každý, kdo se na to dívá pozorně, si uvědomuje, že to má zřetelnou antivědeckou příchuť, takže pokud vstanou a budou kritizovat vědu, nikdo nebude vědět, o čem mluví,“ řekl Fauci ve svém rozhovoru s Margaret Brennanovou.

Fauci se dále označoval ve třetí osobě a dodal: „Ale pokud vstanou a skutečně zamíří 'střely' na Tonyho Fauciho, lidé dobře poznají, že tam je nějaká osoba, takže je snadné ji kritizovat, ale oni kritizují vědu, protože my zastupujeme vědu.“

Ke kritice Fauciho se přidali i další republikáni, včetně senátora Teda Cruze z Texasu a Toma Cottona z Arkansasu.

"Fauci je nevolený technokrat, který překroutil vědu a fakta, aby mohl vykonávat autoritářskou kontrolu nad miliony Američanů." Žije v liberálním světě, kde je chválen jeho samolibý postoj ‚REPREZENTUJI vědu‘,“ napsal Cruz tento týden na Twitteru.

Zde jsou fakta:

(1)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa