Modré zóny jsou určeny pro rezidentní parkování. Bez omezení na nich mohou parkovat pouze rezidenti s platným parkovacím oprávněním. Ostatní motoristé mohou na modré zóně parkovat po zaplacení parkovného a s časovým omezením.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Nyní jsou do systému zapojeny první až devátá městská část a také Praha 13, 16 a 22. Naposledy se zóny placeného stání rozšířily v Praze 6. V Babě a v části Liboce platí od 15. listopadu. Od února 2022 budou zóny i v oblastech Zlíchov, Žvahov, Staré Hlubočepy a Barandov v Praze 5, jak je uvedeno na webu parkujvklidu.cz.

Vůli obyvatel podporuje starostka

„Kompletní dotazník vyplnilo celkem 3 197 respondentů,“ sdělila radnice. Proti zavedení tzv. modrých zón bylo 2 818 lidí, kteří se ankety zúčastnili. Zpoplatnění parkování podpořilo 379 hlasujících. Podle městské části se do výsledku nezapočítávaly duplicitní odpovědi, kdy lidé z jednoho zařízení dotazník vyplňovali opakovaně, a nekompletně vyplněné dotazníky. Neúplných odpovědí k anketě bylo 795, jak radnice informovala.

Proti zavedení zón pro rezidentní parkování v Praze 17 byla i starostka Alena Kopejtková (ODS) nebo místostarosta pro dopravu Martin Marek (ODS), jak už dříve uvedli. Radnice se rozhodla zjistit většinový názor obyvatel městské části k zavedení zón placeného stání podle starostky Prahy 17 proto, že zavedení zón v Řepích někteří lidé opakovaně žádali.

Přibývá parkovacích míst

Praha 17 podle své starostky možnosti parkování v lokalitě řeší a počty parkovacích stání navyšuje. Nové parkoviště podle Kopejtkové vzniklo v Mrkvičkově ulici a v říjnu přibylo 40 parkovacích míst v Bazovského ulici. „Další projekty na rozšíření parkovacích míst jsou v přípravě,“ avizovala Kopejtková na sociálních sítích při vyhlášení ankety.

Fotogalerie
6 fotografií